Search Post on this Blog

UPSC Geography Prelims Questions | 2019-Set-5

 21. Why are dewdrops not formed on a  cloudy night?

a) Clouds absorb the radiation released from the Earth’s surface.
b) Clouds reflect back the Earth’s radiation.
c) The Earth’s surface would have a low temperature on cloudy nights.
d) Clouds deflect the blowing wind to ground level.


Answer. B)



22. Consider the following states:
1. Chhattisgarh
2. Madhya Pradesh
3. Maharashtra
4. Odisha
With reference to the States mentioned above, in terms of the percentage of forest cover to the total area of State, which one of the following is the correct ascending order? 
a) 2-3-1-4
b) 2-3-4-1
c) 3-2-4-1
d) 3-2-1-4


Answer. C)



23. Which of the following statements are correct about the deposits of ‘methane hydrate?
1. Global warming might trigger the release of methane gas from these deposits.
2. Large deposits of ‘methane hydrate’ are found in Arctic Tundra and under the seafloor.
3.    Methane in the atmosphere oxidizes to carbon dioxide after a decade or two.
Select the correct answer using the code given below.
a) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3


Answer. D)



24. Consider the following:
1. Carbon monoxide
2. Methane
3. Ozone
4. Sulphur dioxide
Which of the above are released into the atmosphere due to the burning of crop/biomass residue?
a) 1 and 2 only
b) 2, 3, and 4 only
c) 1 and 4 only
d) 1, 2, 3 and 4


Answer. D)



25. Consider the following pairs: 
Sea Bordering                             country
1. Adriatic    Sea:                  Albania
2. Black     Sea:                    Croatia
3. Caspian Sea:                         Kazakhstan
4. Mediterranean Sea:             Morocco
5. Red  Sea:   Syria Which of the pairs given above are correctly matched?
a) 1, 2, and 4 only
b) 1, 3, and 4 only
c) 2 and 5 only 
d) 1, 2, 3, 4 and 5


Answer. B)



26. Consider the following pairs: 
Glacier                                River
1. Bandarpunch:               Yamuna
2. Bara Shigri:                   Chenab
3. Milam:                            Mandakini
4. Siachen:                  Nubra
5. Zemu                               Manas
Which of the pairs given above are correctly matched?
a) 1, 2 and 4
b) 1, 3 and 4
c) 2 and 5
d) 3 and 5


Answer. A)


27. In India, the use of carbofuran, methyl parathion, phorate, and triazophos is Viewed with apprehension. These chemicals are used as
a) pesticides in agriculture
b) preservatives in processed foods
c) fruit-ripening agents
d) moisturizing agents in cosmetics


Answer. A)



28. Consider the following statements:
1. Under Ramsar Convention, it is mandatory on the part of the Government of India to protect and conserve all the wetlands in the territory of India.
2. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 were framed by the Government of India based on the recommendation of the Ramsar Convention.
3. The Wetlands (Conservation and Management) Rules, 2010 also encompass the drainage area or catchment regions of the wetlands as determined by the authority.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 3 only
d) 1, 2 and 3


Answer. b)

Previous
Next Post »