History MCQ| Class 6 NCERT | Our Past-I

 1. With reference to  Kandahar inscription[ 250 BC] of Ashoka. Which one of the following script is not mentioned in the inscription.

a) Greek

b) Aramaic

c) Brahmi

d) None


Answer: c


2. Match the following

a) Narmada Valley                 i) The first big kingdom

b) Magadha                         ii) Hunting and gathering

c) Garo hills                        iii) Cities about 2500 years ago

d) Indus and its tributaries     iv) Early agriculture

e) Ganga Valley                     v) The first cities

Answer: 

a-ii; b-i; c-iv; d-v; e-iv


3. Which of the following is not a Palaeolithic Sites[ earliest site 2million to 12000 years old]

a) Bhimbetka

b) Hunsgi

c) Kurnool caves

d) Brahmagiri


Answer: d-Brahmagiri

Bhimbetka-Painting of Hunter gathers

ash/use of fire remains was found in Kurnool caves.


4. Which one of the following is not a Megalithic site[1500BC to 500 BC]

a) Brahmagiri

b) Adichamallur

c) Mehrgarh

d) None


Answer: c Mehrgarh

5. Which one of the following is not a neolithic site[ less than 10,000 old]

a) Mehrgarh

b) Burzahom

c) Magara

d) Hunsgi


Answer: d[ Hunsgi]

Mehrgarh[ 8000 years old]; Buriel site/ proof of Barley and wheat.

Burzahom; Pithouse


6. Beginning domestication of animal started from

a) 12000 years ago

b) 10000 years ago

c) 8000 years ago

d) none


Answer: a. 12000 years ago

7. Which one of the following is the early village of the Indian subcontinents

a) Inamgaon

b) Mehargarh

c) Burzohom

d) None


Answer: a. Inamgaon


8. Which one of the following sites was first to discover?

a) Harappa

b) Mohenjodaro

c) Kalibanganam

d) Lothal


Answer: a.

Harappa-Punjab[ Pakistan]


9. Which one of the following statement is not true about the Indus Valley civilization:

a) Cities were divided into two or more parts.

b) Western Parts was smaller but higher.

c) Eastern Part was bigger but lower is called the citadel.

d) Well baked bricks were used 


Answer: c.

Citadel-Higher part; western side of the cities


10. Which one of the following is not true about Special tank or Great Bath.

a) Great Bath was made up of baked bricks by using natural tar and plaster.

b) It has steps leading down from two sides.

c) There were rooms from all sides.

d) It is located in Harappa.


Answer: d.

It is located in Mohenjodaro.


11. Find out the incorrect match

a) Mohenjodaro- Indus River

b) Chandudaro- Indus River

c) Harappa- Ravi River

d) Kalibanganam-Chenab River


Answer: D


12. Find out the incorrect match

a) Fire altars-Kalibangan, Lothal

b) Storehouse-Mohenjodaro, Harappa, Lothal

c) Special Building -Ruler

d) Stone Statue- Harappa


Answer: D

The stone statue wearing with garments is found in Mohenjodaro


13: Find out the incorrect match

Remains                                                                            Location

a) Stone seal, black designed pots -                             Harappa

b) Piece of cloths, copper objects, spine whorls  - Mohenjodaro

c) Precious stone-                                                        Lothal

d) Dockyard-                                                             Surkotada


Answer: d

Dockyard-Lothal


14: With reference to the Indus valley civilization, Find out the incorrect one 

    Metal                        Brought from

a) Tin -                        Afghanistan

b) Precious Stone-     Gujarat, Iran, and Afghanistan

c) Copper-                     Rajasthan

d) Gold-                         Afghanistan


Answer: D Gold from Karnataka


15. Which one the following is not true about Rigveda

a) It was composed around 3500 BC

b) It has more than 1000 hymns called Sukta( well said)

c) Some of the hymns are in form of dialogue

d) Agni, Indra, and Vishnu were the three major gods mentioned.


Answer: d. Agni, Indra, and Soma ( special plants)


16. During the Rigvedic period, Battles were generally not fought for

a) Land

b) Cattle

c) Water

d) Gold


Answer: d

17. With reference to the Vedic period, find out the incorrect match;

a) Sukta: Well Said

b) Vish, Jana: People or community

c) Dasas or Dasayu: Slave or opponent of Aryan

d) Megalithic: Means big stone used for making the building


Answer: d

Megalithic means big stone uses to mark the burial sites. The practice of Megalithic was between 3000 BC to 500BC. 


19. Find out the incorrect match regarding Mahajanpada

    Mahajanpada        Capital

a) Vajji-                     Vaishali( Bihar)

b) Magadha-             Rajgriha or Patliputra

c) Avanti-                 Ujjain

d) Kuru-                 Delhi

Answer: D ; Kuru- Hastinapur


20. Which one of the following is not true regarding Buddha and his thought.

a) He belonged to Sakya Gana

b) He gave the first sermon at Sarnath, Varanasi

c) He passed away in Kushinagar

d) He did not believe in life after death.


Answer: d

He believed life after death; Our Karma affects the present life and next life.


21: With reference to Upanishad, which one of the following statements is not true

a) Atman is permanent in nature.

b) There are two kinds of Atman; Individual and universal soul.

c) Individual soul and Universal soul are not the same.

d) Literal meaning of Upanishad is approaching and sitting near. Upanishad contains the text of the conversation between teachers and students.


Answer: c


22. Which one of the following statements is not true regarding Jainism and Mahavira.

a) Mahavira belonged to Lichchhavis Gana and Vajji Sangha/ Mahajanpada.

b) Jaina or Jina means conqueror

c) Mahavira was 16th Tirthakara

d) Mahavira taught, whoever wants to seek the truth; he or she must leave the home.


Answer: c. Mahavira was 24th Tirthakara.


23. Who was the founder of the Mauryan Empire

a) Chandra Gupta

b) Bindusara

c) Ashoka

d) Ajatsatru


Answer: a. With the help of Chanakya


24. Which one of the following is not the capital city of the Mauryan Empire;

a) Taxila

b) Ujjain

c) Patilaputra

d) Girnar


Answer: d

25. Megasthenes was under the court of 

a) Chandragupta Maurya

b) Bindusara

c) Ashoka

d) Harshavardhana


Answer: a.

Megasthene was an ambassador of Egypt's king. He has written an "Indica" book.


26: Rampura Bull sculpture, now in Rashtrapati Bhavan, originally found in Rampura village of Bihar, was made during

a) Ashoka

b) Chandragupta

c) Bindusara

d) None

Answer: a. Ashoka


27.With reference to the history of India during the Mauryan time, consider the following pairs

 Famous Mauryan Rock Edicts                   Present State

1. Girnagar:                             Gujarat

2. Maski and Bramagiri:     Karnataka

3. Yeragudi:                        Andhra Pradesh

4. Jaugada and Dhauli:        Odisha

5. Sopara and Sanathi:         Maharashtra

6. Rupnath, Gujjar,  and Panguraria: Madhya Pradesh

7. Topra: Haryana

8. Kalsi: Uttrakhand

9. Bahapur: Delhi

10. Lampaka and Kandahar: Afghanistan

11. Taxila, Shabazgarhi, Manehra: Pakistan

12. Laurriya and Rampurva: Bihar

13. Sarnath, Mathura, Allahabad: Uttar Pradesh

14: Lumbini: Nepal


Answer: All of the above statements are correct.


28. Usage of iron in the Indian subcontinent was started:

a) 4700 years ago

b) 3500 Years Ago

c) 3000 Years ago

d) 2500 years ago


Answer: c. 3000 years ago


29. With reference to Indian history, there are three different types of people were living in the villages of southern India. Choose the following incorrect match

a) Large Landowners: Vellalar

b) Ordinary Ploughmen: Uzhavar

c) Landless labor and slaves: Kadaisiyar and Adimai. 

d) None

Answer: d. all are correct.

30. With reference to Indian history, there are three different types of people were living in the villages of Northern India. Choose the incorrect match

a) Village headman: Grama Bhojaka

b) Independent farmer: Grihapatis

c) Landless, common man and women: Das or Karmakar

d) None


Answer: d. all of the above is correct.


31. Which one of the following statements is incorrect about Grama Bhojaka

a. It is not hereditary post

b) They worked as a king agent to collect taxes.

c) They often big landlords

d) He functioned as judge and policemen


Answer: a . it was a hereditary post.


32. The Earliest Tamil literature is Sangam literature, were composed around

a) 3500 years ago

b) 2500 years ago

c) 2300 years ago

d) 2100 years ago


Answer: c; 2300 years ago in Madurai city


33. Which one of the following statements is not true about Panch Mark Coin.

a) It is generally rectangular, round, or square in shape.

b) It is generally cut out from a metal sheet[ generally silver).

c) coins were not scribed but stamped with symbols using dies or punch.

d) These were only circulated in southern India.

Answer:

d. these coins are found in Indian subcontinents and were in circulation around until 1st CE.


34. With reference to Indian history, which one is not true regarding Northern Black Polished Ware ( NBPW),

a) It is hard and Wheel made

b) metallic-looking ware

c) It has a red shiny surface

d) It is pottery a mirror-like shine.


Answer: c; it has a black surface.


35. With reference to Indian history, which one of the following is not true about Shrenis;

a) Many craft people and merchants formed associations known as shrenis.

b) There Shrenies of craft person provided training, procuring raw materials, and distribute the finished goods.

c) Shrenis also served as a bank.

d) None.


Answer: d. all of the correct


36. With reference to the Ancient history of India, which of the following is not correct about Mathura.

a) Mathura was central to very fine sculptures related to Buddhism, Jainism, and Hinduism. 

b) About 2000 years ago, Mathura was the second capital city of Kushanas.

c) Mathura was a major trading center

d) None


Answer: d. none


37. With reference to the Ancient history of India, Arikamedu was the classical name of 

a) Puducherry

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Gujarat


Answer: a. Puducherry. 

Arikamedu was the port city between 2200 and 1900 years ago. Roman lamps, glassware, and gem also found in Arikamedu. 


38. Script of Tamil Language is:

a) Brahmi 

b) Devnagari

c) Dravida

d) None


Answer: a. Brahmi

39. With reference to Indian History, Ring wells were used for:

a. bathing

b. washing clothes

c irrigation

d. drainage

Answer: d.

It was used for drainage and toilet.


40. Punch marked coins were made of:

a. silver

b. gold

c. tin

d. ivory


Answer: a. silver


41. Mathura was important:

a. village

b. port

c. religious center

d. forested area

Answer:c


42. Shrenis were associations of:

a. rulers

b. craftsperson

c. farmers

d. herders


Answer: b


43. With reference to Indian history, which one of the following statement is not true

a) Muvendar is a Tamil word which means three chiefs. Cholas, Cheras, and Pandyas ruled south India 2300 years ago.

b) Puhar or Kaveripattinam was port city of Cholas.

c) Madhurai was the capital city of Pandyas.

d) They ( three chiefs) collected regular taxes and also received gifts from people and tribute to neighboring areas.


Answer: d. They did not collect regular taxes. 


44. Which one of the following statements is not correct Satavahans.

a) Satavahanas ruler timeline was 100BC to 300 CE.

b) Satavahanas become the most powerful in western India.

c) Important ruler was Gautamiputra Shri Satakarni

d) Satavahanas Rulers was known as Dakshinapatha; meaning route leading to North.


Answer: d  Satavahanas Rulers was known as Dakshinapatha; meaning route leading to South.


45. Which one of the following statement is not true regarding Kushanas

a) Timeline of Kushana is 60 CE to 230 CE; ruled central Asia and North-western India

b) They control the Silk route

c) Most important ruler was Kanishka 

d) They were earlier rulers who issued silver coins.


Answer: d. They issued gold coins.


46. Which one the statement is not true regarding Ashvaghosa.

a) Ashvaghosa was a poet who lived in the court of Kanishka

b) He has written a Biography of Buddha  called " Buddhacharita"

c) Ashvadhosa used Prakrit language in his writing.

d) None


Answer: c: He used the Sanskrit Language


47. Which one is not true regarding Boddhisattvas

a) Bodhisattvas is supposed to person who has attained enlightenment.

b) Once attained enlightenment, a person can live in complete isolation and meditate in peace. However, instead of doing that, they teach and help other people. 

c) Worship of Bodhisattvas was very popular in China, Central Asia, Korea, and Japan.

d) Bodhisattvas is related to the Hinayana Buddhism sect.


Answer: d. Bodhisattvas was part of Mahayana Buddhism.


48. Which one the following statement is not true about Theravada Buddhism.

a) It was more popular in Shri Lanka, Thailand, Myanmar

b) Theravada later become Hinayana sect of Buddhism

c) Theravada believes in image worship of Buddha.

 d) None


Answer: c. 

49. Which one the following statement is not true regarding Chinese Buddhism Pilgrimage.

a) Fa Xian came to India around 1600 years ago

b) Xuan Zang came to India around 1400 years ago and returned to China through a land route

c) I-Qing came to India around 1350 years ago

d) None

Answer: d. all of the above is correct.


50. Match the following:

a) Muvendar                                 i) Mahayana Buddhism

b) Lords of the dakshinapatha     ii) Buddhacharita

c) Ashvaghosha                            iii) Satavahana rulers

d) Bodhisattvas                             iv) Chinese pilgrim

e) Xuan Zang                                 v) Cholas, Cheras and Pandyas

Answer:

a-v; b-iii; c-ii; d-i; e-iv;


51.  With reference to Indian History, Samudra Gupta belongs to which dynasty:

a) Gupta Dynasty

b) Mauryan Dynasty

c) Kushana Dynasty

c) Satvahana Dynasty


Answer: a. 


52.  With reference to Indian History, Famous poet Harishena was contemporary to which king:

a) Chandra Gupta Maurya

b) Ashoka

c) Samudra Gupta

d) Harshavardhana


Answer: c:

Samudra Gupta also had the quality of playing the veena.


53. Valabhi and Baruch city of the Gupta period now belongs to which state

a) Gujarat

b) Maharashtra

c) Karnataka

d) Bihar


Answer: a.

54. With reference to Indian history, which one of the following statement is not true about Chandragupta II

a) He was the founder of the Gupta empire and defeated the Shakas dynasty

b) He got the title of Vikramaditya

c) Vikram Samvat 58 BCE is associated with Chandragupta II

d) none


Answer: d. All of the above is true.


55. Famous poet Banabhatta worked under which court.

a) Harshavardhana

b) Shakas

c) Kanishka

d) Samudragupta


Answer: a.

Banabhatta( 600 CE), worked under the court of Harshavardhana, he wrote Harshacharita in Sanskrit, a biography of Harsha.

Xuan Zang, a Chinese traveler came in Harsha time,


56. Aihole, the capital city of Chalukya ruler, now in which state:

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) Karnataka

d) Andhra Pradesh


Answer:  C.


57. With reference to Indian History, Which one of the following statements is not true.

a) Samanta worked as the middle man between the King and common people. They collect taxes and maintain soldiers, Whenever rulers become weak, they tried to become independent.

b) "Ur" was a village assembly of the non-brahmin landowner.

c) The Nagaram was an organization of merchants. 

d) None.


Answer: d. all are true.


58. With reference to Indian History, Which one of the following statements is not true.

a) Abhijnana Shankuntalam was written by Kalidasa

b) Kalisasa was court poet of Vikramaditya

c) The Book Meghaduta was written by Kalidasa

d) None


Answer: d. All are true.


59. Which one of the following statements is not true regarding the Iron Pillar of Mehrauli, Delhi.

a) It is 7.2 m high and around 3 tones of weight. 

b) It was made up by Gupta Ruler 

c) It is around 2500 years ago

d) None


Answer: c. It is 1500 years old.


60. Which one of the following statements is not true regarding Stupa.

a) The word Stupa means Mound. 

b) There is a small box placed at the center of Stupa that contains the bodily remains of Buddha or his follower or other things such as precious stones, coins.

c) Pradakshita's path was laid around the stupa. 

d) Devotees walked around the stupa in the anti-clockwise direction.


Answer: d. clockwise direction.


61.  With reference to the history of India, which one of the following statement is not true.

a) A famous Tamil Epic," Silappadikaram " was composed by Ilango, around 1800 years ago.

b) A Tamil Epic, " Manimekalai" was composed by Sattanar, around 1400 years ago.

c) Meghaduta was written by Kalidasa

d) Purana means very old text and it was written by Ved Vyasa. It is written in the simple Sanskrit text, but Women and Sudra were not allowed to study and heard.


Answer: d. Women and Sudra also allowed.

 

62.  With reference to the history of India, which one of the following statement is not true.

a) Zero was invented by Aryabhata.

b) Charaka belongs to the 1st-2nd centuries CE.

c) Sushruta belongs to the 4th century CE.

d) Both Charaka and Sushruta belong to Yoga philosophy.


Answer: d. both belongs to Ayurveda


63. Match the following

a) Stupa                         i) Place where the image of the deity is installed

b) Shikhara                 ii) Mound

c) Mandapa                 iii)Circular path around the stupa

d) Garbhagriha             iv) Place in temples where people could assemble

e) Pradakshina path      v)Tower


Answer:

a-ii; b-v; c-iv; d-i; e-iii.


Previous
Next Post »