Science MCQ | Class 8 NCERT

 1. Match the following.

List-I

1. Crop

2. Tilling or Ploughing

3. Hoe

4. Manure or fertilizer

List-II

i.  Nutrients for the healthy growth of plants.

ii. It is a simple tool that is used for removing weeds and loosening the soil.

iii. The process of loosening and turning of the soil.

iv. When plants of the same kind are cultivated in one place on a large scale.

    1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) iv    iii    ii    i

c) iii    iv    i    ii

d) ii    i    iv    iii

Answer: b;


2. Match the following.

List-I

1. Manure

2. Fertilizer

3. Crop rotation

4. Rhizobium 

List-II

i.  Organic substances obtained from decomposition of plants and animal waste.

ii. Chemicals which are rich in particular nutrients; produced in factories.

iii. Method of replenishing the soil with nutrients.

iv. Bacteria

    1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) iv    iii    ii    i

c) iii    iv    i    ii

d) ii    i    iv    iii

Answer: a;


3. Which one of the following is not an advantage of Manure.

a) it enhances the water holding capacity of the soil.

b) It decreases the soil's porous.

c) It increase the number of friendly microbes.

d) It improves the texture of soils.


Answer: b;


4. Match the following;

List-I

1. Weedicides

2. Harvesting

3. Threshing 

4. Silos and granaries

List-II

i. The cutting of crop after it is mature. 

ii. Weeds are controlled by using certain chemicals.

iii. Large-scale storage of grains.

iv.  Separating seeds from the chaff.

 1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) iv    iii    ii    i

c) iii    iv    i    ii

d) ii    i    iv    iii

Answer: d;


5.  Match items in column A with those in column B.

    A                                                                 B

1. Kharif crops                                    i. Food for cattle

2.  Rabi crops.                                     ii.  Urea and superphosphate

3. Chemical fertilizers.                      iii. Animal excreta, cow dung urine, and plant waste

4. Organic manure.                             iv. Wheat, gram, pea

                                                            v. Paddy and maize

     1    2    3    4

a) I ii    iii    iv

b) v    iv    ii    iii

c) iii    iv    i    ii

d) ii I iv    iii

Answer: b;


6. Match the following;

List-I( Microorganism)

1. Viruses

2. Bacteria

3. Protozoa

4. Bacterium, Lactobacillus

List-II( Diseases)

i. Dysentery and Malaria

ii. Cold, influenza, flu, cough, polio, chickenpox.

iii. Typhoid and Tuberculosis(TB)

iv. Curd

     1    2    3    4

a) I   ii    iii    iv

b) v    iv    ii    iii

c) ii    iii      I     iv

d) ii     I     iv    iii


Answer: c;

7. Which of the following is not the example of Fungi.

a) Spirogyra

b) Bread Mould

c) Penicillium

d) Aspergillus


Answer: a;

Spirogyra is algae;


8. Match the following.

List-I

1. Yeast

2. Fermentation

3. Penicillin

4. pathogens

List-II

i.  Process of conversion of sugar into alcohol.

ii. Convert sugar into alcohol.

iii. Disease-causing microorganism.

iv. Antibiotics for fungi and bacteria. 

     1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) ii    i    iv    iii

c) ii    iii    i    iv

d) ii    i    iv    iii

 Answer: b;


9. Who discover the Penicillin antibiotics;

a) Alexander Fleming

b) Edward Jenner

c) Anopheles

d) Plasmodium


Answer: a;

10. Who discover the vaccine for smallpox in 1798.

a) Alexander Fleming

b) Edward Jenner

c) Anopheles

d) Plasmodium


Answer: b;


11.  Match the followings;

List-I

1. Female Anopheles

2. Female Aedes

3.  Hepatitis A

4. Malaria

List-II

i. Dengue Virus

ii. Malaria Parasite

iii. Protozoa

iv. Virus

  1    2    3    4

a) I ii    iii    iv

b) v    iv    ii    iii

c) ii    iii I iv

d) ii I iv    iii


Answer: d;


12. Match the following

List-I ( Plant Disease)

1. Citrus canker

2. Rust of wheat

3. Yellow vein mosaic of Bhindi

4. Hairy root

List-II ( Microorganism)

i. Nematodes

ii; Virus

iii. Fungi

iv; Bacteria

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii I iv    iii


Answer:c ;


13. Yeast is used in the production of

a) sugar 

b) alcohol 

c) hydrochloric acid 

d) oxygen

Answer: b;


14. The following is an antibiotic

a) Sodium bicarbonate 

b) Streptomycin 

c) Alcohol 

d)Yeast


Answer: b;


15. Carrier of malaria-causing protozoan is

a) female Anopheles mosquito 

b) cockroach

c) housefly 

d) butterfly


Answer: a;


16. The most common carrier of communicable diseases is

a) ant 

b) housefly 

c) dragonfly 

d) spider

Answer: b;


17. The bread or idli dough rises because of

a) heat 

b) grinding 

c) growth of yeast cells 

d) kneading

Answer: c;


18. The process of conversion of sugar into alcohol is called

a) nitrogen fixation 

b) molding 

c) fermentation 

d) infection


Answer: c;


19. Match the organisms in Column A with their action in Column B.

      A                                                                 B

1. Bacteria.                                         i. Fixing nitrogen

2. Rhizobium.                                     ii. Setting of curd

3. Lactobacillus.                                iii. Baking of bread

4. Yeast.                                             iv. Causing malaria

5. A protozoan.                                 v. Causing cholera

6.  A virus.                                         vi. Causing AIDS

                                                        vii. Producing antibodies


Answer:

1-v; 2-i; 3-ii; 4-iii; 5-iv; 6-vi;


20. Match the following

List-I

1. Polymer

2. Cellulose

3. Rayon

4. Nylon

List-II

i. First fully synthetic fiber; it is prepared from coal, water, and sir.

ii. Artificial silk

iii. Natural polymer which is made up of a large number of glucose units.

iv.  Many small chemical substance units combine to form a large single unit of chemical substances. 

     1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii    i    iv    iii


Answer:c ;


21. Match the following

List-I

1. Polyester

2.Acrylic

3. Petrochemical

4. Terylene

List-II

i. Popular Polyester

ii. Raw materials of synthetic fibers.

iii. Artificial Wool

iv.  Synthetic fiber which does not get wrinkled easily. 

     1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii    i    iv    iii


Answer; c

 

22.  Match the following

List-I

1. Thermoplastics

2. Thermosetting Plastics

3. Melamine

4. Bakelite

List-II

i. The plastic which when molded once, can not be softened by heating.

ii. The plastic gets deformed easily.

iii. Plastic is used to make electric switches.

iv. The plastic resists fire and can tolerate heat better than other plastics.

     1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii    i    iv    iii

Answer: d;


23. Rayon is different from synthetic fibers because

a) it has a silk-like appearance.

b) it is obtained from wood pulp.

c) its fibers can also be woven like those of natural fibers


Answer: a;

24. Match the terms of column A correctly with the phrases given in column B.

        A                                                                 B

1. Polyester.                             i. Prepared by using wood pulp

2. Teflon.                                 ii. Used for making parachutes and stockings

3.  Rayon.                                iii. Used to make non-stick cookware

4. Nylon.                                 iv. Fabrics do not wrinkle easily

    1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii      i      ii

d) ii    i    iv    iii


Answer: c;


25.   Match the following

List-I

1. Malleability

2. Ductility

3. Sonorous

4. Luster

List-II

i. Quality of reflecting light from its surface.

ii. Ringing sounds of metals.

iii. The property of metals by which they can be drawn into wire.

iv. The property of metals by which they can be beaten into thin sheets.

     1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii    i    iv    iii


Answer: c;

26.   Match the following

List-I

1. Sodium 

2. Phosphorus

3. Element

4. Ductile

List-II

i. Metal Property

ii. The substance cannot be broken further by chemical reaction,

iii. The non-metal is very reactive; it catches fire if exposed to air.

iv. It is very reactive. It reacts vigorously with oxygen and water. It is stored in Kerosene.

     1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii    i    iv    iii


Answer: c;

27. Which of the following can be beaten into thin sheets?

a) Zinc 

b) Phosphorus 

c) Sulphur 

d) Oxygen


Answer: a;


28. Which of the following statements is correct?

a) All metals are ductile.

b) All non-metals are ductile.

c) Generally, metals are ductile.

d) Some non-metals are ductile.

Answer: c;


29. Match the substances given in Column A with their uses given in Column B.

A                                                     B

(i) Gold                                 (a) Thermometers

(ii) Iron                                 (b) Electric wire

(iii) Aluminium                     (c) Wrapping food

(iv) Carbon                             (d) Jewellery

(v) Copper                             (e) Machinery

(vi) Mercury                            (f) Fuel

Answer: i-d; ii-e; iii-c; iv-f; v-b; vi-a;


30. Match the following

List-I

1. Inexhaustible Natural resources

2. Exhaustible Natural resources

3. Fossil Fuels

4. Carbonisation

List-II

i. Coal, Petroleum

ii. Air, sunlight

iii. conversion of dead vegetation into coal.

iv. Dead remains of the living organism.

     1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii    i    iv    iii

Answer: d;


31.  Match the following

List-I

1. Inexhaustible Natural resources

2. Exhaustible Natural resources

3. Fossil Fuels

4. Carbonisation

List-II

i. Coal, Petroleum

ii. Air, sunlight

iii. conversion of dead vegetation into coal.

iv. Dead remains of a living organism.

     1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii    i    iv    iii

Answer: d;


32.  Match the following

List-I

1. Coke

2. Coal Tar

3. Coal Gas 

4. Petroleum

List-II

i. Rock oil

ii. obtained during the processing of coal to get a coke.

iii. input materials for synthetic dyes, drugs, explosives, perfumes.

iv. Almost purest form of carbon; used in the manufacturing of steel.

     1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii    i    iv    iii

Answer: c;


33. Which of the following statements is correct;

a) Fossil fuels can be made in the laboratory. 

b) CNG is more polluting fuel than petrol.

c) Coke is almost a pure form of carbon.

d) Kerosene is not a fossil fuel.

Answer: c;


34.  Match the following

List-I

1. Combustion

2. Fuel

3. Ignition temperature

4. Inflammable substances

List-II

i. The substance has a very low ignition temperature and gets easily catches fire with flame.

ii. The lowest temperature at which a substance catches fire.

iii. The substance that undergoes combustible.

iv. A chemical process in which substances react with oxygen to give off heat.

     1    2    3    4

a) i    ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii    i    iv    iii

Answer: c;


35. Match the following

List-I

1. Rapid Combustion

2. Spontaneous combustion

3. Explosion 

4. Calorific value

List-II

i.The amount of heat energy produced on complete combustion of 1 kg of a fuel

ii. A large amount of gas formed in the reaction is liberated. the sudden reaction takes place with the

evolution of heat, light, and sound.

iii. material suddenly bursts into flames, without the application of any apparent cause.

iv. the gas burns rapidly and produces heat and light

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii

Answer: c;



36. Match the following

List-I

1. Deforestation

2. Desertification

3.  Species

4. Endemic species

List-II

i. Gradually the fertile land gets converted into deserts.

ii. Major threat to the survival of the organism.

iii. those species of plants and animals which are found exclusively in a particular area.

iv. Group of the population which are capable of interbreeding.

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii

Answer: d;


37. Which of the following is not part of the Pachmarhi Biosphere Reserve.

a) Neemghan Satpura National Park.

b) Churna Dhain Bori Sanctuary

c) Tawa Reservior 

d) Dalma Wildlife Sanctuary


Answer: d;


38. Match the following

List-I

1. Discovery of cell

2. Amoeba

3.  Pseudopodia

4. Fungi

List-II

i. Multi-cell

ii. appear and disappear as the amoeba moves or feeds

iii. Single-cell

iv. Robert Hooke

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii

Answer: c;


39. Match the following

List-I

1. Cell Membrane

2. Nucleus

3.  Cytoplasm

4. Gene

List-II

i. Unit of inheritance in living organisms.

ii. jelly-like substance between the nucleus and cell membrane.

iii. porous and allows the movement of substance both inward and outward.

iv. The central dense round body in the center of the cell.

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) iii    iv    ii    i

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii


Answer: b;


40. Match the following

List-I

1. Prokaryotic

2. eukaryotic cells.

3.  eukaryotes

4. chloroplasts

List-II

i. All organisms other than bacteria and blue-green algae.

ii. The cells having nuclear material without a nuclear membrane.

iii. cells having a well-organized nucleus with a nuclear membrane

iv. Green color to leaves.


     1    2    3    4

a) ii     iii    i    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii


Answer: a;



41. Which of the following statements is true;

a) Unicellular organisms have the one-celled body. 

b) Muscle cells are branched. 

c) The basic living unit of an organism is an organ.

d) Amoeba has a regular shape.


Answer: a;


42.  Match the following

List-I

1. Testes

2. Ovary

3.  Viviparous

4. oviparous

List-II

i. Produce Eggs

ii. Produce sperms

iii. The animals which give birth to young ones.

iv. Those animals which lay eggs.

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) ii    i    iii    iv

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii


Answer: b;


43.  Match the following

List-I

1. Metamorphosis

2. Asexual reproduction

3.  Cloning

4. Embryo

List-II

i. The production of an exact copy of a cell.

ii. Developed by repeatedly divides of Zygote.

iii. Budding.

iv. The transformation of the larva into an adult through drastic changes.

     1    2    3    4

a) iv   iii    i    ii

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii

Answer: a;


44. Internal fertilization occurs.

a) in the female body.

b) outside the female body.

c) in the male body.

d) outside the male body.

Answer: a;


45. A tadpole develops into an adult frog by the process of

a) fertilization 

b)  metamorphosis 

c) embedding 

d) budding


Answer: b;


46) The number of nuclei present in a zygote is

a) none 

b) one 

c) two 

d) four


Answer: c;


47. Which of the following statements is not correct;

a) Oviparous animals give birth to young ones.

(b) Each sperm is a single cell.

(c) External fertilization takes place in frogs. 

(d)   Egg laid after fertilization is made up of a single cell.


Answer: d

48. Which of the following statements is not correct;

a) A new human individual develops from a cell called gamete.

b) Amoeba reproduces by budding.

c) Male gametes are called ova.

d) Binary fission is a method of asexual reproduction. 


Answer: c;


49. Which of the following statements is correct;

a) A zygote is formed as a result of fertilization. 

b) An embryo is made up of a single cell.

c) Male gametes are called sexual reproduction.

d) Fertilisation does not necessary in asexual reproduction. 


Answer: a;


50.  Match the following

List-I

1. Adolescence/Teenagers

2. Puberty

3.  Facial hairs

4. Hormones

List-II

i. secretions from endocrine glands.

ii. Secondary sexual character

iii. Girls and boys become capable of reproduction.

iv. Body leading to reproductive maturity.

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii


Answer: c;

51.  Match the following

List-I

1. Match the following

List-I

1. testosterone

2.  estrogen

3.  pituitary gland

4. Menarche

List-II

i. Female Hormone

ii.  male hormone

iii. Milk secreting glands

iv. First menstrual flow

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iii-iv


Answer. d

52. Adolescents should be careful about what they eat, because

a) proper diet develops their brains.

b) proper diet is needed for the rapid growth taking place in their body.

c) adolescents feel hungry all the time.

d) taste buds are well developed in teenagers.


Answer: a;


53. Reproductive age in women starts when they're.

a) menstruation starts.

b) breasts start developing.

c) body weight increases.

d) height increases

Answer: a;


54. The right meal for adolescents consists of

a) chips, noodles, coke.

b) chapati, dal, vegetables.

c) rice, noodles, and burger.

d) vegetable cutlets, chips, and lemon drink


Answer: b;


55.  Match the following

List-I

1.  Force

2. Magnitude

3. Non-contact Force

4. Electrostatic force

List-II

i. The force exerted by a charged body

ii. The force exerted by magnet.

iii. Push or pull on an object.

iv. The strength of a force.

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iii    iv    ii    i

d) ii     I     iv    iii


Answer: c;

56. When we press the bulb of a dropper with its nozzle kept in water, the air in the dropper is seen to escape in the form of bubbles. Once we release the pressure on the bulb, water gets filled in the dropper. The rise of water in the dropper is due to

a) the pressure of water.

b) gravity of the earth.

c) shape of a rubber bulb.

d) atmospheric pressure.


Answer: c;

57. Four children were asked to arrange forces due to rolling, static, and sliding frictions in decreasing order. Their arrangements are given below. 

Choose the correct arrangement.

a) rolling, static, sliding

b) rolling, sliding, static

c) static, sliding, rolling

d) sliding, static, rolling

Answer: c;


58. Alida runs her toy car on the dry marble floor, wet marble floor, newspaper, and towel spread on the floor. The force of friction acting on the car on different surfaces in increasing order will be

a) wet marble floor, dry marble floor, newspaper, and towel.

b) newspaper, towel, dry marble floor, wet marble floor.

c) towel, newspaper, dry marble floor, wet marble floor.

d) wet marble floor, dry marble floor, towel, newspaper


Answer: a;


59. Match the following

List-I

1. oscillatory motion.

2. The number of oscillations per second.

3.  Drum 

4. Whistle

List-II

i. high pitch sound.

ii. Low pitch sound.

iii. Frequency

iv. To and from the motion of an object.

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii


Answer: c;


60. Match the following

List-I

1. Normal Breathing

2. Soft whisper at 5 meter

3.  Normal Conversation

4.  Busy traffic

List-II

i. 70 dB

ii. 60 dB

iii. 30 dB

iv. 10 dB

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii


Answer: c;


61. Which of the following statements is not correct;

a) Unit of Loudness is decibel dB.

b) If amplitude becomes twice, the loudness increase by the factor of 4.

c) Amplitude and frequency are two important properties of any sound.

d) for the human ear, the range of audible frequencies is roughly from 200 to 20,000 Hz.


Answer" d; 20 to 20,000 Hz.


62. Sound can travel through

a) gases only. 

b) solids only.

c) liquids only. 

d) solids, liquids, and gases.


Answer: d;


63. Voice of which of the following is likely to have a minimum frequency?

a) Baby girl 

b) Baby boy

c) A man 

d) A woman


Answer: c;


64. Which of the following statements is correct;

a) Sound can travel in a vacuum. 

b) The number of oscillations per second of a vibrating object is called its time period. 

c) If the amplitude of vibration is large, the sound is feeble. 

(d) For human ears, the audible range is 20 Hz to 20,000 Hz. 


Answer: d;


65. Which of the following statements is not correct;

a) The higher the frequency of vibration, the higher is the pitch. 

b) Unwanted or unpleasant sound is termed as noise. 

c) Noise pollution may cause partial hearing impairment.

d) The unit of frequency is the decibel (dB).


Answer: d; hertz


66. Which of the following cannot be changed easily by friction?

a) A plastic scale

b) A copper rod

c) An inflated balloon

d) A woolen cloth.


Answer: b;


67. When a glass rod is rubbed with a piece of silk cloth the rod

a) and the cloth both acquire a positive charge.

b) becomes positively charged while the cloth has a negative charge.

c) and the cloth both acquire a negative charge.

d) becomes negatively charged while the cloth has a positive charge


Answer: b;


68. Which of the following statements is correct.

a) Opposite charges attract each other.

b) A charged glass rod attracts a charged plastic straw.

c) Lightning conductor cannot protect a building from lightning.

d) Earthquakes can be predicted in advance.


Answer; a


69. Match the following

List-I

1. Incident ray.

2. Reflected ray.

3.  angle of incidence

4. angle of reflection

List-II

i. The ray that comes back from the surface after reflection.

ii. The light ray, which strikes any surface. 

iii. The angle between the normal and the reflected ray.

iv. The angle between the normal and incident ray.

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii


Answer: d;


70. Match the following

List-I

1. laws of reflection

2. lateral inversion

3.  diffused reflection

4.  Braille system

List-II

i. dot patterns

ii. all the parallel rays reflected from a rough or irregular surface are not parallel, the reflection is known.

iii. an image formed by a mirror on the left of the object appears on the right and the right

appears on the left.

iv. the angle of incidence is always equal to the angle of reflection.

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii


Answer: c;


71. Angle of incidence is equal to the angle of reflection.

a) Always 

b) Sometimes

c) Under special conditions 

d) Never


Answer: a;


72. Image formed by a plane mirror is

a) virtual, behind the mirror, and enlarged.

b) virtual, behind the mirror and of the same size as the object.

c) real at the surface of the mirror and enlarged.

d) real, behind the mirror, and of the same size as the object.


Answer: b;

73.  Match the following

List-I

1.  Celestial objects

2. Astronomy

3. Constellations 

4.  Great Bear

List-II

i. Saptarishi

ii. The stars forming a group that has a recognizable shape.

iii. The study of celestial objects.

iv. objects in the sky such as the moon, stars.

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii

Answer: d;


74. Which of the following is not constellations;

a) Pole star

b) Cassiopeia

c) Orion 

d) Leo Major


Answer: a;


75. Which of the following is NOT a member of the solar system?

a) An asteroid 

b) A satellite

c) A constellation 

d) A comet


Answer: c;


76. Which of the following is NOT a planet of the sun?

a) Sirius 

b) Mercury

c) Saturn 

d) Earth

Answer: a;


77. Phases of the moon occur because

a) we can see only that part of the moon that reflects light towards us.

b) our distance from the moon keeps changing.

c) the shadow of the Earth covers only a part of the moon’s surface.

d) the thickness of the moon’s atmosphere is not constant.


Answer: a;


78. Which of the following statements is correct;

a) Pole star is a member of the solar system.

b) Mercury is the smallest planet in the solar system. 

c) Uranus is the farthest planet in the solar system.

d) INSAT is a satellite of Saturn.


Answer: d;

79. Which of the following statements is not correct.

a) The planet which is farthest from the Sun is Neptune.

b) The planet which appears reddish in color is Venus.

c) There are nine planets in the solar system. 

d) Constellation Orion can be seen only with a telescope.


Answer: c;


80. Match items in column A with one or more items in column B.

            A                                                            B

1. Inner planets.                                        i. Saturn

2. Outer planets.                                      ii. Pole star

3. Constellation.                                     iii. Great Bear

4. Satellite of the Earth.                         iv. Moon

                                                                    v. Earth

                                                                    vi. Orion

                                                                    vii. Mars


  1    2    3    4

a) v     vii    vi    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii


Answer: a;

81. Match the following

List-I

1. Carbon Monoxide

2. Smog 

3.  Sulphur dioxide and nitrogen dioxide 

4.  Chlorofluorocarbons(CFC)

List-II

i. Produce by incomplete burning of fuels such as petrol and diesel and reduce the oxygen carrying capacity of the blood.

ii. Secondary pollutants made up of smoke and fog.

iii. Produced in the burning of coal and oil refinery

iv. Used in refrigerator, air conditioners, and aerosol sprays. Damage Ozone layer.

     1    2    3    4

a) I     ii    iii    iv

b) i    iv    ii    iii

c) iv    iii    ii    i

d) ii     I     iv    iii

Answer: a;



82. Ganga Action plan was launched ;

a) 1975

b) 1985

c) 2009

d) 2016


Answer: b;


83. National Mission for Clean Ganga (NMCG) was launched in;

a) 1975

b) 1985

c) 2009

d) 2016

Answer: d;


84. Which of the following is not a greenhouse gas?

a) Carbon dioxide

b) Sulphur dioxide

c) Methane

d) Nitrogen


Answer: d;

Previous
Next Post »