UPSC History Previous Year Questions 2015

 1. With reference to Rowlatt Satyagraha, which of the following statements is/are correct?

1. The Rowlatt Act was based on the recommendations of the 'Sedition Committee'.
2. In Rowlatt Satyagraha, Gandhiji tried to utilize the Home Rule League.
3. Demonstrations against the arrival of Simon Commission coincided with Rowlatt Satyagraha.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3


2. Who of the following was/were economic critics/critics of colonialism in India?
1. Dadabhai Naoroji
2. G.Subramania Iyer
3. R.C. Dutt
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3


3. With reference to Congress Socialist Party, consider the following statements :
1. It advocated the boycott of British goods and the evasion of taxes.
2. It wanted to establish the dictatorship of the proletariat.
3. It advocated a separate electorate for minorities and oppressed classes.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only 
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None


4. The Government of India Act of 1919 clearly defined
(a) The separation of power between the judiciary and the legislature.
(b) The jurisdiction of the central and provincial governments.
(c) The powers of the Secretary of State for India and the Viceroy
(d) None of the above


5. Consider the following pairs: 
Medieval Indian State                             Present Region
1. Champaka                                         Central India
2. Durgara                                             Jammu
3. Kuluta                                                 Malabar
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only


6. Which of the following kingdoms were associated with the life of the Buddha?
1. Avanti
2. Gandhara
3. Kosala
4. Magadha
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2, and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4
(d) 3 and 4 only


7. Consider the following:
The arrival of Babur into India led to the
1. introduction of gunpowder in the subcontinent
2. introduction of the arch and dome in the region's architecture
3. establishment of Timurid dynasty in the region
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3


8. Who of the following organized a march on the Tanjore coast to break the Salt Law in April 1930?
(a) V.O. Chidambaram Pillai
(b) C. Rajagopalachari
(c) K. Kamaraj
(d) Annie Besant


9. Who of the following founded a new city on the south bank of a tributary to river Krishna and undertook to rule his new kingdom as the agent of a deity to whom all the land south of the river Krishna was supposed to belong?
(a) Amoghavarsha I
(b) Ballala II
(c) Harihara I
(d) Prataparudra II


10. Consider the following statements :
1. The first woman President of the Indian National Congress was Sarojini Naidu.
2. The first Muslim President of the Indian National Congress was Badruddin Tyabji.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2


11. With reference to the Cabinet Mission, which of the following statements is/are correct?
1. It recommended a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None


12. With reference to the art and archaeological history of India, which one among the following was made earliest?
(a) Lingaraja Temple at Bhubaneswar
(b) Rock-cut Elephant at Dhauli
(c) Rock-cut Monuments Mahabalipuram
(d) Varaha Image at Udayagiri


13. With reference to Indian history, which of the following is/are the essential element/ elements of the feudal system?
1. A very strong centralized political authority a very weak provincial or local political authority
2. Emergence of administrative structure based on control and possession of the land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3


14. Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in the emergence of 'moderates' and 'extremists'?
(a) Swadeshi Movement
(b) Quit India Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Civil Disobedience Movement


15. Kalamkari painting refers to
(a) a hand-painted cotton textile in South India
(b) a handmade drawing on bamboo handicrafts in North- East India
(c) a block-painted woolen cloth in the Western Himalayan region of India
(d) a hand-painted decorative silk cloth in North-Western India

Answer:
1-B; 2-D; 3-D; 4-B; 5-B;
6-D; 7-B; 8-B; 9-C; 10-B;
11-A; 12-B; 13-B; 14-A; 15-A;

Previous
Next Post »