UPSC History Previous Year Questions 2017

 1.Which one of the following was a very important seaport in the Kakatiya kingdom?

(a) Kakinada
(b) Motupalli
(c) Machilipatnam (Masulipatnam)
(d) Nelluru


2. With reference to the religious history of India, consider the following statements:
1. Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.
2. Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not wholly momentary, but existed forever in a latent form.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2


3. In the context of Indian history, the principle of ‘Dyarchy (diarchy)’ refers to
(a) Division of the central legislature into two houses.
(b) Introductions of double government i.e., Central and Statement governments.
(c) Having two sets of rulers; one in London and another in Delhi.
(d) Division of the subjects delegated to the provinces into two categories.


4. Which of the following is/are famous for Sun temples?
1. Arasavalli
2. Amarkantak
3. Omkareshwar
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3


5. With reference to the Indian freedom struggle, consider the following events:
1. Mutiny in Royal Indian Navy
2. Quit Indian Movement launched
3. Second Round Table Conference
What is the correct chronological sequence of the above events?
(a) 1-2-3
(b) 2-1-3
(c) 3-2-1
(d) 3-1-2


6. The object of the Butler Committee of 1927 was to
(a) Define the jurisdiction of the Central and Provincial Governments.
(b) Define the powers of the Secretary of State for India.
(c) Impose censorship on the national press.
(d) Improve the relationship between the Government of India and the Indian States


7. Consider the following pairs:
1. Radhakanta Deb – First President of the British Indian Association
2. Gazulu Lakshminarasu Chetty – Founder of the Madras Mahajana Sabha
3. Surendranath Banerjee – Founder of the Indian Association
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only 
(d) 1, 2 and 3


8. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is/are correct?
1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver, and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having aware of this animal.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

9.With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:
1. It is a song and dance performance.
2. Cymbals are the only musical instruments used in the performance.
3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only 
(d) 1 only


10. Who among the following was/were associated with the introduction of the Ryotwari Settlement in India during the British Rule?
1. Lord Cornwallis
2. Alexander Read
3. Thomas Munro
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3


11. The Trade Disputes Act of 1929 provided for
(a) the participation of workers in the management of industries.
(b) arbitrary powers to the management to quell industrial disputes.
(c) an intervention by the British Court in the event of a trade dispute.
(d) a system of tribunals and a ban on strikes.



12. Consider the following statements:
1. The Factories Act, 1881 was passed with a view to fix the wages of industrial
workers and to allow the workers to form trade unions.
2. N. M. Lokhande was a pioneer in organizing the labor movement in British India.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer. 
1-B; 2-B; 3-D; 4-A; 5-C;
6-D; 7-B; 8-A; 9-B; 10-C;
11-D; 12-B;


Previous
Next Post »