UPSC History Previous Year Questions 2019

 1. With reference to Mughal India, what is/are the difference/differences between Jagirdar and Zamindar?

1. Jagirdars were holders or land assignments in lieu of judicial and police duties, whereas Zamindars were holders of revenue rights without obligation to perform any duty other than revenue collection.
2. Land assignments to Jagirdars were hereditary and revenue rights or Zamindars were not hereditary.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2


2. Consider the following statements about ‘the Charter Act of 1813’:
1. It ended the trade monopoly of the East India Company in India except for trade in tea and trade with China.
2. It asserted the sovereignty of the British Crown over the Indian territories held by the Company.
3. The revenues of India were now controlled by the British Parliament.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3


3. With reference to the Swadeshi Movement consider the following statements:
1. It contributed to the revival of the indigenous artisan crafts and industries.
2. The National Council of Education was established as a part of the Swadeshi Movement.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 1
(d) Neither 1 nor 2


4. Consider the following pairs: 
Movement/Organization                                             Leader
1. All India Anti- Untouchability League:         Mahatma Gandhi
2. All India Kisan Sabha :                                     Swami Sahajanand Saraswati
3. Self-Respect Movement:                                E. V. Ramaswami Naicker 
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3


5. Which one of the following is not a Harappan site?
(a) Chanhudaro
(b) Kot Diji
(c) Sohgaura
(d) Desalpur


6. In which of the following relief sculpture inscriptions is ‘Ranyo Ashoka’ (King Ashoka) mentioned along with the stone portrait of Ashoka?
(a) Kanganahalli 
(b) Sanchi
(c) Shahbazgarhi
(d) Sohgaura


7. Consider the following statements:
1. Deification of the Buddha
2. Trading the path of Bodhisattvas
3. Image worship and rituals 
Which of the above is/are the feature/features of Mahayana Buddhism?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3


8. With reference to forced labour (Vishti) in India during the Gupta period, which one of the following statements is correct?
(a) It was considered a source of income for the State, a sort of tax paid by the people.
(b) It was totally absent in the Madhya Pradesh and Kathiawar region of the Gupta Empire.
(c) The forced labourer was entitled to weekly wages.
(d) The eldest son of the labourer was sent as the forced labourer.


9. Which one of the following groups of plants was domesticated in the ‘New World’ and introduced into the ‘Old World’?
(a) Tobacco, cocoa and rubber
(b) Tobacco, cotton and rubber
(c) Cotton, coffee and sugarcane
(d) Rubber, coffee and wheat


10. Building ‘Kalyana Mandapas’ was a notable feature in the temple construction in the kingdom of
(a) Chalukya
(b) Chandela
(c) Rashtrakuta
(d) Vijayanagara


11. Consider the following statements:
1. In the revenue administration of Delhi Sultanate, the in-charge of revenue collection was known as ‘Amil’.
2. The Iqta system of Sultans of Delhi was an ancient indigenous institution.
3. The office of ‘Mir Bakshi’ came into existence during the reign of Khalji Sultans of Delhi.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3


12. Consider the following statements:
1. Saint Nimbarka was a contemporary of Akbar.
2. Saint Kabir was greatly influenced by Shaikh Ahmad Sirhindi.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2


13. With reference to the British colonial rule in India, consider the following statements:
1. Mahatma Gandhi was instrumental in the abolition of the system of indentured labour’.
2. In Lord Chelmsford’s War Conference’, Mahatma Gandhi did not support the resolution on recruiting Indians for World War.
3. Consequent to the breaking of the Salt Law by the Indian people, the Indian National Congress was declared illegal by the colonial rulers.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only 
(d) 1, 2 and 3

14. With reference to the Indian National Movement, consider the following pairs:
Person                                                         Position held
1. Sir Tej Bahadur Sapru :             President, All India Liberal Federation
2. K. C. Neogy:                                 Member, The Constituent Assembly
3. P. C. Joshi:                                     General Secretary, Communist Party of India
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3


15. With reference to Mian Tansen, which one of the following statements is not correct?
(a) Tansen was the title given to him by Emperor Akbar.
(b) Tansen composed Dhrupada on Hindu gods and goddesses.
(c) Tansen composed songs on his patrons.
(d) Tansen invented many Ragas.

16. Who among the following Mughal Emperors shifted emphasis from illustrated manuscripts to the album and individual portrait?
(a) Humayun
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Shah Jahan

Answer.
1-D; 2-A; 3-C; 4-D; 5-C;
6-A; 7-D; 8-A; 9-A; 10-D;
11-A; 12-D; 13-B; 14-D; 15-A; 16-C;


Previous
Next Post »