UPSC History Previous Year Questions 2018

1. He wrote biographies of Mazzini, Garibaldi, Shivaji, and Shrikrishna; stayed in America for some time, and was also elected to the Central Assembly. He was

(a) Aurobindo Ghosh
(b) Bipin Chandra Pal
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Motilal Nehru


2. Regarding Wood's Dispatch, which of the following statements are true?
1. Grants-in-Aid system was introduced.
2. Establishment of universities was recommended.
3.    English as a medium of instruction at all levels of education was recommended.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3


3. Consider the following pairs: 
Tradition                                         State
1. ChapcharKut festival - Mizoram
2. KhongjomParba ballad - Manipur
3. Thang-Ta dance - Sikkim
Which of the pairs given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 3 only
(d) 2 and 3


4. In the Federation established by The Government of India Act of 1935, residuary powers were given to the
(a) Federal Legislature
(b) Governor-General
(c) Provincial Legislature
(d) Provincial Governors

5. The well-known painting "Bani Thani" belongs to the
(a) Bundi school
(b) Jaipur school
(c) Kangra school
(d) Kishangarh school


6. With reference to the cultural history of India, consider the following statements:
1. Most of the Tyagaraja Kritis are devotional songs in praise of Lord Krishna.
2. Tyagaraja created several new ragas.
3. Annamacharya and Tyagaraja are contemporaries.
4. Annamacharyakirtanas are devotional songs in praise of Lord Venkateshwara.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 2, 3 and 4


7. After the Santhal Uprising subsided, what was/were the measure/measures taken by the colonial government?
1. The territories called 'Santhal Paraganas' were created.
2. It became illegal for a Santhal to transfer land to a non-Santhal.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2


8. Economically, one of the results of the British rule in India in the 19th century was the
(a) increase in the export of Indian handicrafts
(b) growth in the number of Indian owned factories
(c) commercialization of Indian agriculture
(d) the rapid increase in the urban population


9. The staple commodities of export by the English East Indian Company from Bengal in the middle of the 18th century were
(a) Raw cotton, oil-seeds, and opium
(b) Sugar, salt, zinc, and lead
(c) Copper, silver, gold, spices, and tea
(d) Cotton, silk, saltpetre and opium


10. Which one of the following is a very significant aspect of the Champaran Satyagraha?
(a) Active all-India participation of lawyers, students, and women in the National Movement
(b) Active involvement of Dalit and Tribal communities of India in the National Movement
(c) Joining of peasant unrest to India's National Movement
(d) Drastic decrease in the cultivation of plantation crops and commercial crops


11. Who among the following were the founders of the "Hind Mazdoor Sabha" established in 1948?
(a) B. Krishna Pillai, E.M.S. Namboodiripad and K.C. George
(b) Jayaprakash Narayan, DeenDayal Upadhyay and M.N. Roy
(c) C.P. Ramaswamy Iyer, K. Kamaraj and VeeresalingamPantulu
(d) Ashok Mehta, T.S. Ramanujan and G.G. Mehta


12. Which reference to the religious practices in India, the "Sthanakvasi" sect belongs to
(a) Buddhism
(b) Jainism
(c) Vaishnavism
(d) Shaivism


13. With reference to the cultural history of India,  consider the following statements:
1. White marble was used in making Buland Darwaza and Khankah at Fatehpur Sikri.
2. Red sandstone and marble were used in making Bara Imambara and Rumi Darwaza at Lucknow.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2


14. Which one of the following foreign travelers elaborately discussed diamonds
and diamond mines of India?
(a) Francois Bernier
(b) Jean-Baptiste Tavernier
(c) Jean de Thevenot
(d) Abbe Barthelemy Carre


15. Which reference to Indian history, who among the following is a future Buddha, yet to come to save the world?
(a) Avalokiteshvara
(b) Lokesvara
(c) Maityera
(d) Padmapani


16. Which one of the following statements does not apply to the system of Subsidiary Alliance introduced by Lord Wellesley?
(a) To maintain a large standing army at other's expense
(b) To keep India safe from Napoleonic danger
(c) To secure a fixed income for the Company
(d) To establish British paramountcy over the Indian States


17. Which of the following led to the introduction of English Education in India?
1. Charter Act of 1813
2. General Committee of Public Instruction, 1823
3. Orientalist and Anglicist Controversy.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3


18. In 1920, which of the following changed its name to "Swarajya Sabha"?
(a) All India Home Rule League
(b) Hindu Mahasabha
(c) South Indian Liberal Federation
(d) The Servants of India Society


19. Which among the following events happened earliest?
(a) Swami Dayanand established Arya Samaj.
(b) Dinabandhu Mitra wrote Neeldarpan.
(c) Bankim Chandra Chattopadhyay wrote Anandmath.
(d) Satyendranath Tagore became the first Indian to succeed in the Indian Civil Services Examination.


20. With reference to educational institutions during colonial rule in India, consider the following pairs: 
Institution                                             Founder
1. Sanskrit College at Benaras -     William Jones
2. Calcutta Madarsa -                  Warren Hastings
3. Fort William College -             Arthur Wellesley
Which of the pairs given above is/are correct?
(a) 1 and 2 
(b) 2 only
(c) 1 and 3 
(d) 3 only


21. Consider the following events:
1. The first democratically elected communist party government formed in a State in India.
2. India's then-largest bank, 'Imperial Bank of India', was renamed 'State Bank of India'.
3. Air India was nationalized and became the national carrier.
4. Goa became a part of independent India.
Which of the following is the correct chronological sequence of the above events?
(a) 4 - 1 - 2 – 3
(b) 3 - 2 - 1 - 4
(c) 4 - 2 - 1 – 3
(d) 3 - 1 - 2 - 4

Answer. 

1-C; 2-A; 3-B; 4-B; 5-D;
6-B; 7-C; 8-C; 9-D; 10-C;
11-D; 12-B; 13-A; 14-B; 15-C;
16-C; 17-D; 18-A; 19-B; 20-B; 21-B


Previous
Next Post »