UPSC Polity and Governance Previous Year Questions 2014

 1. The sales tax you pay while purchasing toothpaste is a.

a) Tax imposed by the Central Government
b) Tax imposed by the central Government but collected by the State Government.
c) Tax imposed by the State Government but collected by the Central Government.
d) Tax imposed and collected by the State Government.


2. Consider the following statements :
1. The President shall make rules for the more convenient transaction of the business of the Government of India, and for the allocation among Ministers of the said business.
2. All executive actions of the Government of India shall be expressed to be taken in the name of the Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2 
d) Neither 1 nor 2


3. Consider the following statements regarding a No-Confidence Motion in India :
1. There is no mention of a No-Confidence Motion in the Constitution of India.
2. A motion of no No-Confidence can be introduced in the Lok Sabha only. 
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2


4. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the States falls under its
a) advisory jurisdiction
b) appellate jurisdiction
c) original jurisdiction
d) writ jurisdiction


5. The power to increase the number of judges in the Supreme Court of India is vested in
a) The President of India
b) the Parliament
c) The Chief Justice of India
d) the Law Commission


6. Which one of the following is the largest Committee of the Parliament?
a) The Committee on Public Accounts
b) The Committee on Estimates
c) The Committee on Public Undertakings
d) The Committee on Petitions


7. Which one of the following Schedules of the Constitution of India contains provisions regarding anti-defection?
a) Second Schedule 
b) Fifth Schedule
c) Eighth Schedule 
d) Tenth Schedule


8.In the Constitution of India, the promotion of international peace and security is included in the
a) Preamble to the constitution
b) Directive Principles of State Policy
c) Fundamental Duties
d) Ninth Schedule


9.  Which of the following are associated with ‘Planning’ in India?
1. The Finance Commission
2. The National Development Council
3. The Union Ministry of Rural Development
4. The Union Ministry of Urban Development
5. The Parliament
Select the correct answer using the code given below:
a) 1, 2, and 5 only   
b) 1, 3, and 4 only
c) 2 and 5 only
d) 1, 2, 3, 4 and 5


10. Which of the following is/are the function/functions of the Cabinet Secretariat?
1. Preparation of agenda for Cabinet Meetings
2. Secretariat assistance to Cabinet Committees
3. Allocation of financial resources to the Ministries
Select the correct answer using the code given below:
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c)1 and 2 only
d) 1, 2 and 3


11. Consider the following statements: A Constitutional Government is one which
 1.Places effective restrictions on individual liberty in the interest of State Authority.
2. Places effective restrictions on the Authority of the State in the interest of individual liberty.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2


12.Which of the following are the discretionary powers given to the Governor of a State?
1. Sending a report to the President of India for imposing the President’s rule
2. Appointing the Ministers
3. Reserving certain bills passed by the State Legislature for consideration of the President of India
4. Making the rules to conduct the business of the State Government
Select the correct answer using the code given below:
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c)  2, 3, and 4 only 
d) 1, 2, 3 and 4


Answer: 
1-d;2-a;3-c;4-c;5-b;
6-b; 7-d;8-b; 9-c; 10-c; 
11-b; 12-b;

Previous
Next Post »