UPSC Polity and Governance Previous Year Questions 2015

1. Consider the following statements regarding the Directive Principles of State Policy :

1. The Principles spell out the socio-economic democracy in the country.
2. The provisions contained in these Principles are not enforceable by any court. 
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d)Neither 1 nor 2


2. Consider the following statements :
1. The Rajya Sabha has no power either to reject or to amend a Money Bill.
2. The Rajya Sabha cannot vote on the Demands for Grants.
3. The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3


3. When a bill is referred to a joint sitting of both the Houses of the Parliament, it has to be passed by
a) a simple majority of members present and voting
b) a three-fourths majority of members present and voting
c) a two-thirds majority of the Houses
d) the absolute majority of the Houses


4. Consider the following statements :
1. The Executive Power of the Union of India is vested in the Prime Minister.
2. The Prime Minister is the Ex Officio Chairman of the Civil Services Board.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1nor 2


5. The provisions in the Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to
a) protect the interests of Scheduled Tribes
b) determine the boundaries between States
c) determine the powers, authority, and responsibilities of Panchayats
d) protect the interests of all the border States


6. Who/Which of the following is the custodian of the Constitution of India?
a) The President of India
b) The Prime Minister of India
c) The Lok Sabha Secretariat
d) The Supreme Court of India


7. Consider the following statements:
1. The Legislative Council of a State in India can be larger in size than half of the Legislative Assembly of that particular State.
2. The Governor of a State nominates the Chairman of Legislative Council of that particular State.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

8. "To uphold and protect the Sovereignty, Unity, and Integrity of India" is a provision made in the
a) Preamble of the Constitution
b) Directive Principles of State Policy
c) Fundamental Rights
d) Fundamental Duties


9. The fundamental object of the Panchayati Raj system is to ensure which among the following?
1. People's participation in development
2. Political accountability
3. Democratic decentralization
4. Financial mobilization
Select the correct answer using the code given below.
a) 1, 2, and 3 only
b) 2 and 4 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2, 3 and 4


10. The ideal of 'Welfare State' in the Indian Constitution is enshrined in its
a) Preamble
b) Directive Principles of State Policy
c) Fundamental Rights
d) Seventh Schedule


11. There is a Parliamentary System of Government in India because the
a) Lok Sabha is elected directly by the people
b) Parliament can amend the Constitution
c) Rajya Sabha cannot be dissolved
d) Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha


Answer:
1-c; 2-b; 3-a; 4-d; 5-a;
6-d; 7-d; 8-d; 9-c; 10-b;
11-d;

Previous
Next Post »