Chapter 2 Class 11 NCERT Geography MCQ | The Origin and Evolution of the Earth [ UNIT II : THE EARTH]

 Chapter-2 [The Origin and Evolution of the Earth [ UNIT II: THE EARTH]]


1. Which of the following was first to propound the Nebular Hypothesis?

a) Immanuel Kant

b) Laplace

c) Chamberlain and Moulton

d) Sir Harold Jeffrey


Answer. a) Immanuel Kant


2. Mathematician Laplace revised the Nebular Hypothesis in which year?

a) 1695

b) 1796

c) 1816

d) 1836


Answer. b) 1796


3. Who was the propounder of the Planetesimal hypothesis?

a) Immanuel Kant

b) Laplace

c) Chamberlain and Moulton

d) Sir Harold Jeffrey


Answer. c) Chamberlain and Moulton(1900).


4. Who was the propounder of the Binary star theories of the origin of earth?

a) Edwin Hubble

b) Laplace

c) Chamberlain and Moulton

d) Sir Harold Jeffrey


Answer. d) Sir Harold Jeffrey


5. Which is the modern theory that explains the origin of the universe?

a) Nebular Hypothesis

b) Platentesimal theory

c) Binary star theory

d) Big Bang Theory


Answer. d) Big Bang Theory


6. Which of the following theory is also known as expanding universe hypothesis?

a) Nebular Hypothesis

b) Platentesimal theory

c) Binary star theory

d) Big Bang Theory


Answer. d) Big Bang Theory


7. ------------------ in 1920, provided evidence that the universe is expanding.

a) Edwin Hubble

b) Laplace

c) Chamberlain and Moulton

d) Sir Harold Jeffrey


Answer. a) Edwin Hubble


8. As per the Big bang theory,  in the beginning, all matter forming the universe existed in one place in the form of-----------.

a) Huge Ball

b) Huge cloud

c) Dense cloud

d) Singular Atom


Answer. d) Singular Atom( tiny ball)


9. Event of the big bang took place -------------- years before the present.

a) 13.7 billion

b) 5-6 billion

c) 4.6 billion

d) 4.44 billion


Answer. a) 13.7 billion


10. Our Moon was formed around ---------- years ago.

a) 13.7 billion

b) 5-6 billion

c) 4.6 billion

d) 4.44 billion


Answer. d) 4.44 billion


11. The planets of our solar system were formed about ----------- years ago.

a) 13.7 billion

b) 5-6 billion

c) 4.6 billion

d) 4.44 billion


Answer. c) 4.6 billion


12. The formation of stars is believed to have taken place some ------------ years ago.

a) 13.7 billion

b) 5-6 billion

c) 4.6 billion

d) 4.44 billion


Answer. b) 5-6 billion


13. Concept of the Steady-State model regarding the expansion of the universe was given by-------.

a) Edwin Hubble

b) Immanuel Kant

c) Hoyle

c) Sir Harold Jeffrey


Answer. c) Hoyle


14. The diameters of individual galaxies range from -------- light years.

a) 1000 to 2000

b) 10,000 to 20,000

c) 50,000 to 80,000

d) 80,000-150,000


Answer. d) 80,000-150,000


15. A galaxy starts to form by the accumulation of hydrogen gas in the form of a very large cloud called --------------.

a) Universe

b) Solar System

c) Nebula

d) Galaxy


Answer. c) Nebula


16. Our Solar system consists of ---------- planets.

a) 7

b) 8

c) 9

d) 11


Answer. b) 8; Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune.


17. Which of the following planet does not come under inner planets?

a) Mercury

b) Earth

c) Jupiter

d) Mars


Answer. c) Jupiter; Four planets Mercury, Venus, Earth, and Mars are called inner or terrestrial planets.


18. Terrestrial, meaning ------------like as they are made up of rock and metals, and have relatively high densities.

a) Mercury

b) Venus

c) Earth

d) Mars


Answer. c) Earth


19. Which of the following is Jovian Planet?

a) Mercury

b) Venus

c) Neptune

d) Mars



Answer. c) Neptune


20. Till------------- Pluto was also considered a planet.

a) 2005

b) 2006

c) 2008

d) 2011


Answer. b) 2006


21. Which of the following planet has the largest number of Moons?

a) Jupiter

b) Saturn

c) Neptune

d) Uranus


Answer. b) Saturn


22. Formation of the moon happened through the process of ------------.

a) Big bang

b) Big splat

c) Planetesimal

d) Nebula condensation


Answer. b) Big splat


23. There are ------------- stages in the evolution of the present atmosphere.

a) 2

b) 3

c) 5

d) 7


Answer. b) 3


24. Sometime around ---------- years ago, life began to evolve.

a) 13.7 billion

b) 5-6 billion

c) 4.6 billion

d) 3.8 billion


Answer. d) 3.8 billion


25. Which one of the following figures represents the age of the earth?

a) 4.6 million years 

b) 13.7 billion years

c) 4.6 billion years

d) 13.7 trillion years


Answer. c) 4.6 billion years


26. Which one of the following has the longest duration?

a) Eons 

b) Period

c) Era

d) Epoch


Answer. a) Eons 


27. Which one of the following is not related to the formation or modification of the present atmosphere?

a) Solar winds

b) Differentiation

c) Degassing

d) Photosynthesis


Answer. b) Differentiation



28. Which one of the following represents the inner planets?

a) Planets between the sun and the earth

b) Planets between the sun and the belt of asteroids

c) Planets in a gaseous state

d) Planets without satellite(s)


Answer. b) Planets between the sun and the belt of asteroids


29. Life on the earth appeared around how many years before the present?

a) 13.7 billion 

b) 3.8 million

c) 4.6 billion

d) 3.8 billion


Answer. d) 3.8 billion


30. 

Previous
Next Post »