Chapter 3 Class 11 NCERT Geography MCQ | Interior of the Earth [ UNIT II : THE EARTH]

 Chapter 3 -Interior of the Earth [ UNIT II: THE EARTH]


1. The earth’s radius is ---------- km.

a) 6270

b) 6370

c) 6400

d) 6520


Answer. b) 6370


2. Which of the following is an indirect source of information about the Interior?

a) Gold mines in South Africa

b) Deep Ocean Drilling Project

c) Earthquake wave

d) Integrated Ocean Drilling Project


Answer. c) Earthquake wave


3. Which of the following is a direct source of information about the Interior?

a) Volcanic eruption

b) Meteors

c) Gravitation force and Magnetic field

d) Seismic activity


Answer. a) Volcanic eruption is a direct source of information about the interior.


4. The gravitational force of the earth is greatest near?

a) the Equator

b) Bermuda triangle

c) Poles

d) Everest Mountain


Answer. c) Poles


5. The gravitational force of the earth is least near?

a) the Equator

b) Bermuda triangle

c) Poles

d) Everest Mountain


Answer. a) the Equator


6. All natural earthquakes take place in the ------------.

a) lithosphere

b) Asthenosphere

c) Mantle

d) Outer core


Annswer. a) lithosphere


7. Which of the following are body waves?

a) P wave

b) S wave

c) Both a & b

d) Surface waves


Answer. c) Both a & b


8. Which of the following is not a fact regarding the P wave?

a) P wave is also called primary wave

b) P wave is faster wave and first to arrive at the surface.

c) P wave is similar to a sound wave and can travel through solid, liquid, and gaseous mediums.

d) P wave is an example of a surface wave


Answer. d) P wave is an example of a body wave( not surface) wave.


9. Which of the following is not a fact regarding the S wave?

a) S wave is also known as a Surface wave.

b) S waves can only travel through solid mediums.

c) S wave is slower than a P wave, that is why it is also called a secondary wave.

d) S-wave shadow zone is larger than P -the wave


Answer. a) S wave is also known as a Surface wave. S wave is a body wave, not a surface wave.


10. Which of the following wave is the last to record on a seismograph and is also the most destructive wave?

a) P wave

b) S Wave

c) Surface Wave

d) L Wave


Answer. c) Surface Wave causes the displacement of rocks and hence it causes displacement of rocks.


11. Which of the following fact is not true regarding the Propagation of Earthquake Waves?

a) P-waves vibrate parallel to the direction of the wave and other waves vibrate perpendicular to the direction of the wave.

b) Surface wave creates density differences in the material leading to stretching and squeezing of the material.

c) Surface waves are considered to be the most damaging waves.

d) S waves create troughs and crests in the material through which they pass.


Answer. b) P waves( not Surface wave) creates density differences in the material leading to stretching and squeezing of the material.


12. ------------ are generated due to sliding of rocks along a fault plane.

a) Tectonic earthquakes

b) Volcanic earthquakes

c) Collapse earthquakes

d) Explosive earthquakes


Answer. a) Tectonic earthquakes


13. Earthquakes may also occur due to the explosion of chemical or nuclear devices, this type of earthquake is called?

a) Tectonic earthquakes

b) Volcanic earthquakes

c) Collapse earthquakes

d) Explosive earthquakes


Answer. d) Explosive earthquakes


14. In the areas of intense mining activity, sometimes the roofs of underground mines collapse causing minor tremors. These are called ---------?

a) Tectonic earthquakes

b) reservoir-induced earthquakes.

c) Collapse earthquakes

d) Explosive earthquakes


Answer. c) Collapse earthquakes


15. The magnitude scale of the earthquake is known as--------.

a) Richter scale

b) Mercalli scale

c) Seismograph

d) Modi Scale


Answer. a) Richter scale ( 0 to 10).


16. The intensity scale of the earthquake is known as--------.

a) Richter scale

b) Mercalli scale

c) Seismograph

d) Modi Scale


Answer. b) Mercalli scale


17. Range of magnitude scale of the Richter scale is ------------.

a) 0 to 5

b) 0 to 10

c) 0 to 12

d) 0 to 15


Answer. b) 0 to 10


18. Range of intensity scale is ------------.

a) 0 to 5

b) 0 to 10

c) 0 to 12

d) 0 to 15


Answer. c) 0 to 12


19. -------------the outermost solid part of the earth.

a) Crust

b) Mantle

b) Outer core

c) Inner core


Answer. a) Crust


20. Mean thickness of the oceanic crust is ----------- km.

a) 5

b) 15

c) 30

d) 70


Answer. a) 5


21. Mean thickness of the continental crust is ----------- km.

a) 5

b) 15

c) 30

d) 70


Answer. c) 30


22. Thickness of continental crust is as much as -------------- km thick in the Himalayan region.

a) 5

b) 15

c) 30

d) 70


Answer. d) 70


23. The upper portion of the mantle is called -------------.

a) Lithosphere

b) asthenosphere

c) Solid mantke

d) Liquid Mantle


Answer. b) asthenosphere


24. The mantle extends from -----------’s discontinuity to a depth of 2,900 km.

a) Modi

b) Moho

c) Edwin

d) Hubble


Answer. b) Moho


25. -----------------the main source of magma in Volcanic eruptions.

a) Lithosphere

b) asthenosphere

c) Solid mantke

d) Liquid Mantle


Answer. b) asthenosphere


26. The crust and the uppermost part of the mantle are called ---------------.

a) Lithosphere

b) asthenosphere

c) Solid mantke

d) Liquid Mantle


Answer. a) Lithosphere


27. Average thickness of Lithosphere range from ---------------km.

a) 10 to 30

b) 10 to 50

c) 30 to 100

d) 10 to 200


Answer. d) 10 to 200


28. The core-mantle boundary is located at the depth of ------- km.

a) 500 

b) 2900

c) 6370

d) 6500


Answer. b) 2900


29. The outer core is in the ----------- state while the inner core is in the --------- state.

a) Solid, Liquid

b) Liquid, Solid

c) Liquid, Gaseous

d) Gaseous, Liquid


Answer. b) Liquid, Solid


20. The core layer is sometimes referred to as the ----------- layer.

a) Sial

b) Sima

c) Nife

d) Magnetic


Answer. c) Nife


21. When magma reaches the surface, it is referred to as ----------.

a) Volcanic eruption

b) Lava

c) Dust

d) Volcanic debris


Answer. b) Lava


22. Which of the following volcanos is the largest of all volcanoes on the earth?

a) Shield volcanoes

b) Cinder Cone

c) Composite Volcanoes

d) Caldera


Answer. a) Shield volcanoes


23. Which of the following is not true regarding shield volcanoes?

a) Hawaiian volcano is an example of a shield volcano

b) Shield volcanoes are mostly made up of basalt

c) Shield volcanoes become explosive if somehow water gets into the vent

d) Shield volcanoes are the most explosive of the earth's volcanoes.


Answer. d) Shield volcanoes are the most explosive of the earth's volcanoes.


24. Which of the following mountain is the most explosive volcanoes on the earth?

a) Shield volcanoes

b) Cinder Cone

c) Composite Volcanoes

d) Caldera


Answer. d) Caldera


25. The volcanoes are characterized by eruptions of cooler and more viscous lavas than basalt and volcanoes' debris gets accumulated in layers. Which of the following volcanoes has the said characteristics?

a) Shield volcanoes

b) Cinder Cone

c) Composite Volcanoes

d) Caldera


Answer. c) Composite Volcanoes


26. Formation of Deccan Traps of India happens by which type of the volcanic?

a) Shield volcanoes

b) Cinder Cone

c) Composite Volcanoes

d) Flood Basalt Provinces


Answer. d) Flood Basalt Provinces


27. Igneous rocks are classified as --------- rocks when cooling happens at the surface.

a) volcanic

b) Plutonic 

c) Batholiths

d) Lacoliths


Answer. a) volcanic


28. Igneous rocks are classified as --------- rocks when cooling happens in the crust.

a) volcanic

b) Plutonic 

c) Batholiths

d) Lacoliths


Answer. b) Plutonic 


29. The lava that cools within the crustal portions assumes different forms. These forms

are called -------------- forms.

a) volcanic

b) Plutonic 

c) Extrusive

d) Intrusive


Answer. d) Intrusive


30. A large body of magmatic material that cools in the deeper depth of the crust develops in the

form of large domes. What it is called?

a) volcanic

b) Plutonic 

c) Batholiths

d) Lacoliths


Answer. c) Batholiths


31. ----------are large dome-shaped intrusive bodies with a level base and connected by a pipe-like conduit from below.

a) volcanic

b) Plutonic 

c) Batholiths

d) Lacoliths


Answer. d) Lacoliths


32. Near-horizontal bodies of the intrusive igneous rocks are called ---------.

a) Sill

b) Dykes

c) Lapolith

d) Plutonic


Answer. a) Sill


33. When the lava makes its way through cracks and solidifies almost perpendicular to the ground, such structure is called?

a) Sill

b) Dykes

c) Lapolith

d) Plutonic


Answer. b) Dykes


34. Which one of the following earthquake waves is more destructive?

a) P-waves 

b) S-waves

c) Surface waves

d) None of the above


Answer. c) Surface waves


35. Which one of the following is a direct source of information about the interior of the earth?

a) Earthquake waves

b) Volcanoes

c) Gravitational force

d) Earth magnetism


Answer. b) Volcanoes


36. Which type of volcanic eruptions has caused Deccan Trap formations?

a) Shield

b) Flood

c) Composite

d) Caldera


Answer. b) Flood


37. Which one of the following describes the lithosphere:

a) upper and lower mantle 

b) crust and upper mantle

c) crust and core

d) mantle and core


Answer. b) crust and upper mantle


38. 

Previous
Next Post »

1 comments:

Click here for comments
Unknown
admin
10 June 2022 at 20:55 ×

Very nice

Congrats bro Unknown you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar