Chapter 6 Class 11 NCERT Geography MCQ | Geomorphic Processes [ UNIT III : LANDFORMS]

 Chapter 6 - Geomorphic Processes [ UNIT III: LANDFORMS]


1. The phenomenon of wearing down relief variations of the surface of the earth through erosion is known as ---------------.

a) Weathering

b) Degradation

c) Aggradation

d) Gradation


Answer. d) Gradation


2. -------------forces continuously elevate or build up parts of the earth’s surface.

a) Weathering

b) Depositional

c) Exogenic

d) Endogenic


Answer. d) Endogenic


3. Which of the following force is a landform building force?

a) Weathering

b) Depositional

c) Exogenic

d) Endogenic


Answer. d) Endogenic


4. Which of the following forces are mainly land-wearing forces?

a) Weathering

b) Depositional

c) Exogenic

d) Endogenic


Answer. c) Exogenic


5. Which of the following force is endogenic forces?

a) Weathering

b) Mass wasting

c) Erosion and deposition

d) Diastrophism


Answer. d) Diastrophism


6. All processes that move, elevate, or build up portions of the earth’s crust come under ------------.

a) Diastrophism

b) Volcanism

c) Exogenetic force

d) Orogenic processes


Answer. a) Diastrophism


7. Which of the following is the mountain-building process?

a) epeirogenic processes

b) Volcanism

c) earthquakes

d) Orogenic processes


Answer. d) Orogenic processes


8. Which of the following is the continental-building process?

a) epeirogenic processes

b) Volcanism

c) earthquakes

d) Orogenic processes


Answer. a) epeirogenic processes


9. All the exogenic geomorphic processes are covered under a general term, what is it called?

a) Denudation

b) Mass wasting

c) Erosion and deposition

d) Diastrophism


Answer. a) Denudation


10. Which of the following process does not come under the denudation process?

a) Weathering

b) Erosion

c) Mass Movement

d) Earthquakes


Answer. d) Earthquakes



11. ------------ is mainly the driving force of Mass Movement?

a) Gravitational force

b) Kinetic energy

c) Molecular stress

d) Chemical Actions


Answer. a) Gravitational force


12.  ------------ is mainly the driving force of Erosion/Transportation?

a) Gravitational force

b) Kinetic energy

c) Molecular stress

d) Chemical Actions


Answer. b) Kinetic energy


13. What is the sole driving force behind all the exogenic processes?

a) Gravitational Force

b) Climate

c) Relief

d) Solar energy


Answer. d) Solar energy


14. ----------------- is defined as the mechanical disintegration and chemical decomposition of rocks through the actions of various elements of weather and climate.

a) Weathering

b) Erosion

c) Deposition

d) Geomorphic process


Answer. a) Weathering


15. Which of the following zone, the depth of weathering mantle is the highest?

a) Tropical zone

b) Semi-desert and desert

c) Taiga

d) Tundra


Answer. a) Tropical zone


16. Which of the following is not a chemical weathering process?

a) Solution and carbonation

b) Hydration and oxidation

c) Reduction

d) Water pressures - controlled by wetting and drying cycles


Answer. d) Water pressures are controlled by wetting and drying cycles--mechanical weathering.


17. -------------- can occur due to expansion and contraction induced by temperature changes.

a) Exfoliation

b) Mass Movement

c) Landslides

d) Soil formation


Answer. a) Exfoliation


18. --------------- are aided by gravity and no geomorphic agent like running water, glaciers, wind, waves, and currents participate in the process of -----------------.

a) Exfoliation

b) Mass Movement

c) Landslides

d) Soil formation


Answer. b) Mass Movement


19. Which of the following is not a major cause of mass movement?

a) removal of support from below to materials above through natural or artificial means.

b) overloading due to heavy rainfall.

c) indiscriminate removal of natural vegetation

d) Afforestation


Answer. d) Afforestation


20. ---------------are relatively rapid and perceptible movements.

a) Exfoliation

b) Mass Movement

c) Landslides

d) Soil formation


Answer. c) Landslides


21. -------------- is slipping of one or several units of rock debris with a backward rotation in landslides.

a) Slump

b) Debris slide

c) Rockslide

d) Rockfall


Answer. a) Slump


22. Rapid rolling or sliding of earth debris without backward rotation of mass is known as -------------.

a) Slump

b) Debris slide

c) Rockslide

d) Rockfall


Answer. b) Debris slide


23. --------------- is the free-falling of rock blocks over any steep slope keeping itself away from the slope.

a) Slump

b) Debris slide

c) Rockslide

d) Rockfall


Answer. d) Rockfall


24. Which of the following is not a valid reason for debris avalanches or landslides in the Himalayas?

a) the Himalayas are tectonically active.

b) the Himalayas are mostly made up of sedimentary rocks and unconsolidated and semi-consolidated deposits.

c) The slopes are very steep.

d) the Himalayas receives heavy amounts of rainfall over short periods.


Answer. d) the Western Ghats(not the Himalayas) receive heavy amounts of rainfall over short periods.


25. ------------- involves acquisition and transportation of rock debris.

a) Erosion

b) Deposition

c) Mass movement

d) Landslides


Answer. a) Erosion


26. Which of the following geomorphic agent is not controlled by climate?

a) Sea wave

b) Groundwater

c) Glaciers

d) Both a &b


Answer. d) Both a &b


27. Pedology is a science of --------------.

a) Erosion

b) Soil

c) Landslides

d) mass Movement


Answer. b) Soil


28. Removal of silica from the soil is known as ---------.

a) Capillary action

b) Leaching

c) desilication

d) illuviation


Answer. c) desilication


29. Which one of the following processes is a gradational process?

a) Deposition 

b) Diastrophism 

c) Volcanism

d) Erosion


Answer. d) Erosion, weathering, and mass wasting are gradational processes.


30. Which one of the following materials is affected by the hydration process?

a) Granite

b) Clay

c) Quartz

d) Salts


Answer. d) Salts


31. Debris avalanches can be included in the category of:

a) Landslides

b) Slow flow mass movements 

c) Rapid flow mass movements

d) Subsidence


Answer. a) Landslides


32. 

Previous
Next Post »