Chapter 5 Class 11 NCERT Geography MCQ | Minerals and Rocks [ UNIT III : LANDFORMS]

 Chapter 5 Class 11 NCERT Geography MCQ | Minerals and Rocks [ UNIT III: LANDFORMS]


1. ------------------ is a naturally occurring organic and inorganic substance, having an orderly atomic structure and a definite chemical composition and physical properties.

a) Rock

b) Mineral

c) Crust

d) Ore


Answer. b) Mineral


2. Which of the following mineral has the largest share in the Earth's crust?

a) Oxygen

b) Silicon

c) Aluminium

d) Iron


Answer. a) Oxygen( 47%)


3.  Which of the following mineral has the largest share on the Earth?

a) Oxygen

b) Silicon

c) Aluminium

d) Iron


Answer. d) Iron; (35 %).


4. Which of the following mineral is the second-largest abundance on Earth?

a) Oxygen

b) Silicon

c) Aluminium

d) Iron


Answer. a) Oxygen(30 %).


5. About 98 per cent of the total crust of the earth is composed of eight elements. Which of the mineral is not among the eight minerals?

a) Calcium

b) Sodium

c) Potassium

d) Nickel


Answer.  d) Nickel;  eight major minerals of earth's crust are Oxygen, Silicon, Aluminium, Iron, and Calcium. Sodium, Potassium, and Magnesium.


6. Which of the following is not a single element mineral?

a) Sulphur

b) Copper

c)Silver

d) Tin


Answer. d) Tin



7. Which of the following is the softest material?

a) Talc

b) Gypsum

c) Calcite

d) Diamond


Answer. a) Talc


8. Tendency to break in given directions producing relatively plane surfaces of minerals is called?

a) Cleavage

b) Fracture

c) Lustre

d) Hardness


Answer. a) Cleavage


9. Relative resistance being scratched to the material is called?

a) Cleavage

b) Fracture

c) Lustre

d) Hardness


Answer. d) Hardness


10. Which of the following is a metallic metal?

a) Lead

b) Sulphur

c) Phosphates

d) Nitrates


Answer. a) Lead is a non-ferrous metal.

>


11. --------------do not have the definite composition of mineral constituents.

a) Minerals

b) Rocks

c) Ore

d) Alloy


Answer. b) Rocks


12. Petrology is the science of ------------.

a) Minerals

b) Rocks

c) Ore

d) Alloy


Answer. b) Rocks


13. ----------- rocks solidified from magma and lava.

a) Igneous

b) Sedimentary

c) Metamorphic 

d) Both a & b


Answer. a) Igneous


14. ----------rocks are the result of the deposition of fragments of rocks by exogenous processes.

a) Igneous

b) Sedimentary

c) Metamorphic 

d) Both c & b



Answer. b) Sedimentary


15.  ------------ rocks formed out of existing rocks undergoing recrystallisation.

a) Igneous

b) Sedimentary

c) Metamorphic 

d) Both c & b


Answer. c) Metamorphic 


16. Which of the following rock is also known as a primary rock?

a) Igneous

b) Sedimentary

c) Metamorphic 

d) Both c & b


Answer. a) Igneous


17. Which of the following rock is not an example of Igneous rocks?

a) Granite

b) Gabbro

c) Pegmatite

d) Sandstone


Answer. d) Sandstone is a sedimentary rock.


18. Which of the following is organically formed sedimentary rock?

a) Shale

b) Coal

c) Potash

d) Halite


Answer. b) Coal


19. In the process of metamorphism in some rocks grains or minerals get arranged in layers or lines. Such an arrangement of minerals or grains in metamorphic rocks is called?

a) Foliation 

b) Lineation

c) Banding

d) Both a & b


Answer. d) Both a & b


20. Sometimes minerals or materials of different groups are arranged into alternating thin to thick layers appearing in light and dark shades. Such a structure in metamorphic rocks is called?

a) Foliation 

b) Lineation

c) Banding

d) Filianated


Answer. c) Banding


21. Which one of the following is the two main constituents of granite?

a) Iron and nickel 

b) Iron and silver 

c) Silica and aluminium

d) Iron Oxide and potassium


Answer. c) Silica and aluminium


22. Which one of the following is the salient feature of metamorphic rocks?

a) Changeable 

b) Quite 

c) Crystalline

d) Foliation


Answer. d) Foliation



23. Which one of the following is not a single element mineral?

a) Gold 

b) Silver

c) Mica

d) Graphite


Answer. c) Mica


24. Which one of the following is the hardest mineral?

a) Topaz 

b) Diamond 

c) Quartz

d) Feldspar


Answer. b) Diamond 


25. Which one of the following is not a sedimentary rock?

a) Tillite 

b) Borax

c) Breccia

d) Marble


Answer. d) Marble is a metamorphic rock.


26. 

Previous
Next Post »