Chapter 4 Class 11 NCERT Geography MCQ | Distribution of Oceans and Continents [ UNIT II : THE EARTH]

 Chapter 4 -Distribution of Oceans and Continents [ UNIT II: THE EARTH]


1. Continents cover ----------- percent of the surface of the earth's surface.

a) 25

b) 29

c) 33

d) 71


Answer. b) 29


2. It was -----------, a Dutch mapmaker, who first proposed in 1596 the possibility of two Americas, Europe, and Africa, being once joined together.

a) Antonio Pellegrini

b) Alfred Wegener

c) Abraham Ortelius

d) Edwin Hubble


Answer. c) Abraham Ortelius


3. It was  -------------a German meteorologist who put forth a comprehensive argument in the form of “the continental drift theory" in 1912.

a) Antonio Pellegrini

b) Alfred Wegener

c) Abraham Ortelius

d) Edwin Hubble


Answer. b) Alfred Wegener


4. As per Wegener, all continents were part of a single supercontinent, it was named?

a) Pangaea

b) Panthalassa

c) Gondwanaland

d) Laurasia


Answer. a) Pangaea


5. As per Wegener, all ocean were part of mega-ocean, it was named?

a) Pangaea

b) Panthalassa

c) Gondwanaland

d) Laurasia


Answer. b) Panthalassa


6. As per Wegener, around ----------- million years ago, the supercontinent, Pangaea, began to split.

a) 100

b) 150

c) 200

d) 250


Answer. a) 200


7. Which of the following is not evidence supporting the continental drift?

a) The Matching of Continents (Jig-Saw-Fit)

b) Rocks of Same Age Across the Oceans

c) Polar fleeing force

d) Placer Deposits


Answer. c) Polar fleeing force


8. The polar-fleeing force relates to the ------------ of the earth.

a) Revolution

b Rotation

c) Gravitation force

d) Bulge at the equator


Answer. b) Rotation


9. ------------- in the 1930s discussed the possibility of convection currents operating in the mantle portion.

a) Alfred Wegener

b) Arthur Holmes

c) Edwin Hubble

d) McKenzie, Parker, and Morgan


Answer. b) Arthur Holmes


10. Deep trenches, mainly located closer to the -------------.

a) Mid-oceanic ridge

b) Continental shelf

c) Continent margins

d) Abyssal Plains


Answer. c) Continent margins


11. Which of the following relief feature is not a part of Continental Margin?

a) Continental shelf

b) Continental slope

c) continental rise and deep-oceanic trenches

d) Abyssal Plains


Answer. d) Abyssal Plains



12. -------------- are extensive plains that lie between the continental margins and mid-oceanic ridges.

a) Continental shelf

b) Continental slope

c) Mid-Oceanic Ridges

d) Abyssal Plains


Answer. d) Abyssal Plains


13. -------------forms an interconnected chain of mountain systems within the ocean.

a) Continental shelf

b) Continental slope

c) Mid-Oceanic Ridges

d) Abyssal Plains


Answer. c) Mid-Oceanic Ridges


14. Which of the following is the zone of intense volcanic activity.

a) Continental shelf

b) Continental slope

c) Mid-Oceanic Ridges

d) Abyssal Plains


Answer. c) Mid-Oceanic Ridges


15. The ocean crust rocks are ------------ the continental rocks.

a) same age

b) much younger than

c) much older than

d) None


Answer. b) much younger than. 


16. Who had propounded the "seafloor spreading" theory?

a) Alfred Wegener

b) Harry Hammond Hess

c) Arthur Holms

d) McKenzie, Parker, and Morgan


Answer. b) Harry Hammond Hess(1961)


17. Who gave the Plate Tectonics theory?

a) Alfred Wegener

b) Harry Hammond Hess

c) Arthur Holms

d) McKenzie, Parker, and Morgan


Answer. d) McKenzie, Parker, and Morgan


18. Thickness range of Tectonic plates varies between ---------- km in oceanic parts and about -------- km in the continental areas.

a) 5 and 100, 200

b) 200, 5 and 100

c) 100, 200

d) 100, 50


Answer. a) 5 and 100, 200


19. Which of the following is not a minor Tectonic plate?

a) Cocos Plate

b) Nazca Plate

c) Pacific Plate

d) Philippine plate


Answer. c) Pacific Plate


20. Which of the following is not a minor Tectonic plate?

a) Arabian Plate

b) Caroline Plate

c) Fuji Plate

d) Antarctica plate


Answer. d) Antarctica plate


21. How many major tectonic plates are in the earth?

a) 5

b) 7

c) 9

d) 11


Answer. b) 7; South America, North America, Africa, Eurasian, Indian- Australia-Newzealand, Antarctica, Pacific Plate,


22. Cocos plate is located between---------------.

a) Central America and Pacific plate

b) South America and Pacific plate

c) the Philippine and Indian plate.

d) North-east of Australia


Answer. a) Central America and Pacific plate


23. Fuji plate is in the --------------.

a) Central America and Pacific plate

b) South America and Pacific plate

c) the Philippine and Indian plate.

d) North-east of Australia


Answer. d) North-east of Australia


24. Caroline plate is located between---------------.

a) Central America and Pacific plate

b) South America and Pacific plate

c) the Philippine and Indian plate.

d) North-east of Australia



Answer. c) the Philippine and Indian plates.


25. Nazca plate is located between---------------.

a) Central America and Pacific plate

b) South America and Pacific plate

c) the Philippine and Indian plate.

d) North-east of Australia


Answer. b) South America and Pacific plate


26. New crust is generated on which tectonic boundaries

a) Divergent Boundaries

b) Convergent Boundaries

c) Transverse Boundaries

d) All of the above


Answer. a) Divergent Boundaries


27. The crust is destroyed on which tectonic boundaries

a) Divergent Boundaries

b) Convergent Boundaries

c) Transverse Boundaries

d) All of the above


Answer. b) Convergent Boundaries


28. Where the crust is neither produced nor destroyed on which tectonic boundaries

a) Divergent Boundaries

b) Convergent Boundaries

c) Transverse Boundaries

d) All of the above


Answer. c) Transverse Boundaries


29. India collided with Asia about ---------- million years ago causing rapid uplift of the Himalayas.

a) 40-50

b) 50-60

c) 60-70

d) 70-80


Answer. a) 40-50


30. the outpouring of lava and the formation of the Deccan Traps have started somewhere around --------------- million years ago.

a) 40

b) 50

c) 60

d) 70


Answer. c) 60


31. Who amongst the following was the first to consider the possibility of Europe, Africa, and America have been located side by side.

(a) Alfred Wegener 

b) Antonio Pellegrini

c) Abraham Ortelius

d) Edmond Hess


Answer. c) Abraham Ortelius


32. Polar fleeing force relates to:

a) Revolution of the Earth 

b) Gravitation

c) Rotation of the earth

d) Tides


Answer. c) Rotation of the earth


33. Which one of the following is not a minor plate?

a) Nazca

b) Arabia

c) the Philippines

d) Antarctica


Answer. d) Antarctica



34. Which one of the following facts was not considered by those while discussing the concept of seafloor spreading?

a) Volcanic activity along the mid-oceanic ridges.

b) Stripes of normal and reverse magnetic field observed in rocks of the ocean floor.

c) Distribution of fossils in different continents.

d) Age of rocks from the ocean floor.


Answer. c) Distribution of fossils in different continents.


35. Which one of the following is the type of plate boundary of the Indian plate along the Himalayan mountains?

a) Ocean-continent convergence

b) Divergent boundary

c) Transform boundary

d) Continent-continent convergence


Answer. d) Continent-continent convergence


36.

Previous
Next Post »