Search Post on this Blog

Directive Principles of State Policy MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-8]

 Directive Principles of State Policy


1. Directive Principles of State Policy come under which Part of the Indian Constitution?

a) Part -III

b) Part-IV

c) Part-V

d) Part-IV A



Answer. b) Part-IV

Part-III: Fundamental Rights,

Part-IV: DPSP

Part-IV A: Fundamental Duties

Part-V: President( Union Government)


2. Which of the following articles are from DPSP?

a) Article 35 to 51

b) Article 35 to 50

c) Article 36 to 51

d) Article 36 to 50


Answer. c) Article 36 to 51, Part IV, are from DPSP.


3. Principles of DPSP are borrowed from which constitution?

a) The USA Constitution

b) Canadian Constitution

c) UK Constitution

d) Irish Constitution 


Answer. d) Irish Constitution of 1937.


4. Which of the following part of the constitution is a novel feature of the constitution by BR Ambedkar?

a) Preamble

b) Fundamental rights

c) DPSP

d) Both Fundamental rights and DPSP


Answer. c) DPSP



5. Which part of the constitution is called the soul of the constitution?

a) Preamble

b) Fundamental rights

c) DPSP

d) Fundamental rights and DPSP


Answer. d) Fundamental rights and DPSP


6. As per Granville Austin, which part of the constitution describes as “Conscience of the Constitution”?

a) Preamble

b) Fundamental rights

c) DPSP

d) Fundamental rights and DPSP



Answer. d) Fundamental rights and DPSP


7. Which of the following is also called “Instrument of Instructions”?

a) Preamble

b) Fundamental rights

c) DPSP

d) Fundamental rights and DPSP



Answer. c) DPSP


8. Which of the following is not the aim to establish the DPSP?

a) Welfare state

b) Economic democracy

c) Social democracy

d) Political democracy


Answer. d) Political democracy was established by Fundamental rights.


9. Which of the following articles is not based on the socialistic Principles?

a) Article 38

b) Article 39

c) Article 40

d) Article 41


Answer. C) Article 40. Organise village Panchayat and self-government (Gandhian Principle).


The following are Socialistic principles:

Article 38: Promoting social, economic, and political justice. Minimise inequalities in income, status, facilities, and opportunities.

Article 39: Equal pay for equal work. Right to adequate means for livelihood.

Article 39 A: Promote equal justice and free legal aid to the poor.

Article 41: To secure the right to work and public assistance for unemployed, old age, sickness, and disablement.

Article 42: Make humane conditions of work and maternity relief.

Article 43: To secure a living wage and a decent standard of life.

Article 43 A: Participation of workers in Management of Industries. 

Article 47: Raise the level of nutrition and standard of living of people.


10. Which of the following articles is not based on the Gandhian Principle of DPSP?

a) Article 43

b) Article 43 B

c) Article 44

d) Article 48



Answer. c) Article 44( Uniform Civil Code)-Liberal Intellectual Principles.


The following articles are related to the Gandhian Principle:

Article 40: Village Panchayat and self-government.

Article 43: Promote cottage industries

Article 43 B: Co-operative societies.

Article 46: To promote the educational and economic interests of SC/STs/weaker sections and protect them from exploitation.

Article 47: To prohibit the consumption of drinks and drugs.

Article 48: To prohibit the slaughter of cows, calves, other milch, and drought cattle.


11. Which of the following article is not based on the Liberal-Intellectual Principles:

a) Article 47

b) Article 48

c) Article 49

d) Article 50


Answer. a) Article 47, To prohibit the consumption of drinks and drugs (Gandhian Principle).

The following are Liberal-Intellectual principles:

Article 44: Uniform civil code throughout the country.

Article 45: Early childhood care and education.

Article 48: Organise agriculture and animal husbandry on modern and scientific lines.

Article 48 A: Safeguard forests and wildlife.

Article 49: Protect monuments, places, and historic places of national importance.

Article 50: Separation of Judiciary from the executive.

Article 51: To promote international peace and security.


12. Which article has provisions to secure opportunities for the healthy development of children?

a) Article 39

b) Article 39 A

c) Article 43 A

d) Article 48 A


Answer: a) Article 39 has provisions to secure opportunities for the healthy development of children. It was added in the 42nd Constitutional Amendment Act of 1976.


13. Equal justice and free legal aid to the poor are mentioned in which article?

a) Article 39

b) Article 39 A

c) Article 43 A

d) Article 48 A


Answer. b) Article 39 A, Equal justice and free legal aid. It was added in the 42nd Constitutional Amendment Act of 1976.


14. Participation of workers in the management of Industries is mentioned in which article?

a) Article 39

b) Article 39 A

c) Article 43 A

d) Article 48 A



Answer. c) Article 43 A, was added in the 42nd Constitutional Amendment Act of 1976.


15. Safeguard of Environment, Forest, and wildlife is mentioned in which article?

a) Article 39

b) Article 39 A

c) Article 43 A

d) Article 48 A


Answer. c) Article 48 A, was added in the 42nd Constitutional Amendment Act of 1976.



16. In which article has been amended to make provisions to minimize inequalities in income, status, facilities, and opportunities by the 44th Constitutional Amendment Act of 1978?

a) Article 38

b) Article 39 A

c) Article 43 A

d) Article 48 A


Answer. a) Article 38.


17. In which article had amended by the 86th amendment act of 2002 for compulsory elementary education?

a) Article 38

b) Article 39 A

c) Article 45

d) Article 48 A


Answer. c) Article 45.


18. Which of the following article was added by the 97th Constitutional amendment act of 2011 for the functioning of cooperative societies?

a) Article 38 A

b) Article 39 A

c) Article 43 B

d) Article 48 A



Answer. c) Article 43 B, Co-operative societies.


19. In which judgement Supreme court rule that in case of conflict between the Fundamental Rights and Directive Principles, Fundamental rights would prevail?

a) Champakam Dorairanjan case (1951)

b) Golaknath Case ( 1967)

c) Kesavananda Bharti case (1973)

d) Minerva Mills case (1980)


Answer. a) Champakam Dorairanjan case (1951)

Champakam Dorairanjan case (1951):

DPSP is a subsidiary of Fundamental Rights.

Fundamental rights can be amended by the constitutional amendment act.


20. In which judgement Supreme court ruled that Fundamental rights are “sacrosanct” and parliament does not have the power to amend them? 

a) Champakam Dorairanjan case (1951)

b) Golaknath Case ( 1967)

c) Kesavananda Bharti case (1973)

d) Minerva Mills case (1980)


Answer. b) Golaknath Case ( 1967)


21. In which judgement of the Supreme court held that the Indian constitution is founded on the bedrock of the balance between the Fundamental Rights and Directive principles?

a) Champakam Dorairanjan case (1951)

b) Golaknath Case ( 1967)

c) Kesavananda Bharti case (1973)

d) Minerva Mills case (1980)



Answer. d) Minerva Mills case (1980).


You May Like also:

Previous
Next Post »