Search Post on this Blog

Making of the Constitution MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-2]

Making of the Constitution MCQ


1. The Idea of a constituent assembly for India was put forward firm time in 1934 by:

a) B G Tilak

b) M K Gandhi

c) M N Roy

d) Motilal Nehru


Answer. c; M N Roy( a Pioneer of the communist movement in India)


2. In Which year, did the Indian National Congress(INC) for the first time demand a Constituent Assembly?

a) 1934

b) 1935

c) 1936

d) 1937


Answer. b; 1935; 

In 1935, INC for the first time demanded a constituent assembly.

In 1938, Jawaharlal Nehru on behalf of INC declared the Constitution of India must be framed without outside interference and the member must be elected based on adult franchise.


3. In which year, did the British Government accept the demand for framing of a constituent assembly for the first time?

a) 1939

b) 1940

c) 1945

d) 1946


Answer. b;

In the August offer of 1940, the British government accepted the proposal. 

In 1942, Sir Stafford Cripps, came to India to draft a proposal for the British government on framing an independent constitution after WW II.

Muslim league rejected the Cripps proposal and they wanted two separate Constituent assemblies and two autonomous states.

Finally, the Cabinet Mission was sent to India, and based on the plan Constituent assembly was framed which met the demand of the Muslim league.


4. On which date Constituent Assembly was constituted under the scheme formulated by the Cabinet Mission Plan?

a) November 1945

b) December 1945

c) November 1946

d) December 1946


Answer. c; November 1946.

About Cabinet Mission Plan: The Cabinet Mission Plan of 1946 was a proposal by the British government to address the constitutional framework for India's independence. 


5. What was the total strength of the Constituent Assembly in 1946?

a) 292

b) 296

c) 389

d) 412


Answer. c; 389.

93 seats to Princely states;

296: British India

292 members from eleven governor provinces,

4 from chief commissioner’s provinces

The strength of the Constituent Assembly of India in 1946 was 389 members. Out of these, 296 were representatives of the various Indian provinces, 93 represented the princely states, and 4 were from the Chief Commissioner's provinces.


6. Roughly one seat of the Constituent Assembly was allotted to how many populations?

a) 1 Lakh

b) 10 Lakh

c) 50 Lakh

d) 1 Crore


Answer. b; 10 lahks or one Million.


7. Members of the Constituent Assembly were?

a) All elected

b) All Nominated

c) Partly elected and Partly nominated 

d) None


Answer. c;

Members from the provincial assembly were indirectly elected and princely states had nominated.


8. How many seats were won by Muslim League in the Constituent Assembly election?

a) 15

b) 73

c) 93

d) 208


Answer. b; 73;

In the Constituent Assembly election, 

15 seats were won by independents candidate;

73: Muslim League

93: Princely states

208: INC


9. Which of the following was not a member of the Constituent Assembly?

a) Dr. Rajendra Prasad

b) M K Gandhi

c) H C Mukherjee

d) Dr. Sachchidanad Sinha


Answer. b; M K Gandhi


10. Which of the following was elected as the temporary president of the Constituent Assembly?

a) Dr. Rajendra Prasad

b) Jawahar Lal Nehru

c) H C Mukherjee

d) Dr. Sachchidanad Sinha


Answer. d. Sachchidanand Sinha was the oldest member of the Constituent Assembly.


11. Which of the following was elected as the president of the Constituent Assembly?

a) Dr. Rajendra Prasad

b) Jawahar Lal Nehru

c) H C Mukherjee

d) Dr. Sachchidanad Sinha


Answer. a; Dr. Rajendra Prasad.


12. Which one of the following was/were elected as Vice-President of the Constituent Assembly?

a) H C Mukherjee

b) V T Krishnamachari

c) Both

d) None


Answer. c;

Both were vice presidents of the Constituent Assembly.


13. On which day did the Constituent Assembly hold its first meeting?

a) November 9, 1946

b) December 9, 1946

c) November 9, 1947

d) December 9, 1947


Answer. b; December 9, 1946.

The first meeting of the Constituent Assembly of India took place on December 9, 1946. At this historic session, temporary rules were adopted, and Dr. Sachchidananda Sinha was elected as the temporary chairman of the assembly. The assembly began its work of drafting the new constitution and shaping the future of independent India.


14. How many members attended the first meeting of the Constituent Assembly?

a) 296

b) 211

c) 208

d) 312


Answer. b; 211 members attended and Muslim Boycotted.



15. On Which date historic “Objectives Resolution” was moved in assembly by Jawaharlal Nehru?

a) November 9, 1946

b) December 10, 1946

c) November 12, 1946

d) December 13, 1946


Answer. d; December 13, 1946.

The Objectives Resolution, also known as the "Nehru Report," was moved by Jawaharlal Nehru in the Constituent Assembly of India on December 13, 1946. 


16. On Which date historic “Objectives Resolution” was adopted by the Constituent Assembly?

a) December 13, 1946

b) December 22, 1946

c) January 12, 1947

d) January 22, 1947.


Answer. d; January 22, 1947. The constituent assembly adopted the objective resolution.


17. The Mountbatten Plan is also called the partition plan, on which date Mountbatten Plan was accepted by both Muslim League and Congress.

a) June 3, 1946

b) June 13, 1946

c) June 3, 1947

d) June 30, 1947


Answer. c; June 3, 1947.

The Mountbatten Plan, officially known as the "Mountbatten Plan for the Partition of India," was a proposal put forth by Lord Louis Mountbatten, the last Viceroy of India, in June 1947. .



18. After the partition, what was the total strength(seats) of the Constituent Assembly?

a) 399

b) 299

c) 296

d) 229


Answer. b; 

Total 299(originally 389 under Cabinet Mission Plan);

Indian Province 229(originally 296)

Indian Princely seats: 70(originally 93)


19. Match the following events regarding Constituent Assembly.

    List-I(Event)

I. India’s membership in the Commonwealth

II. National Flag

III. National Anthem

IV. National Song

List-II(Adoption Date)

A. January 24, 1950

B. January 24, 1950

C. July 22, 1947

D. May 1949

I II III IV

a)    A B C D

b)   B A D. C

c)   C D A B

d)   D C B A



Answer. d;


20. Match the following events regarding Constituent Assembly.

        List-I(Event)

I. Election date of Dr. Rajendra Prasad as first President of India

II. Final Session of Constituent Assembly

III. Setup of Drafting Committee

IV. Published Date of First Draft of The Constitution

List-II(Adoption Date)

A. January 24, 1950

B. January 24, 1950

C. February 1948

D. August 29, 1947

I II III IV

a)    A B C D

b)   B A D. C

c)   C D A B

d)   D C B A


Answer. b;


21. Drafting Committee had how many members?

a) 5

b) 7

c) 11

d) 13


Answer. b; It was 7 members committee.

7 members were:

Dr. Ambedkar( Chairman)

Gopalaswamy Ayyangar

Krishnaswamy Ayyar

KM Munshi

Mohammad Saadullah

Madhava Rau

Krishnamacharya


22. Match the following events regarding Constituent Committees.

    List-I(Committees)

I. Union Powers, Constitutional, and States Committee

II. Provincial Constitution Committee

III. Drafting Committee

IV. Rules of Procedure and Steering Committee

List II (Headed by)

A. Dr. Rajendra Prasad

B. Dr. B R Ambedkar

C. Sardar Patel

D. Jawaharlal Nehru

I II III IV

a)    A B C D

b)   B A D. C

c)   C D A B

d)   D C B A


Answer. d;





23. Which of the following was head of the North-East Frontier Tribal Areas committee?

a) J. B Kripalani

b) H C Mukherjee

c) Gobinath Bardoloi

d) Jawaharlal Nehru


Answer. c; Gobinath Bardoloi



24. Which of the following was the head of the Minorities Sub-committee?

a) J. B Kripalani

b) H C Mukherjee

c) Gobinath Bardoloi

d) Jawaharlal Nehru


Answer. b; H C Mukherjee;




25. Which of the following was the head of the Fundamental Sub-Committee?

a) J. B Kripalani

b) H C Mukherjee

c) Gobinath Bardoloi

d) Jawaharlal Nehru


Answer. a; J.B Kripalani.





26. Total how many major committees were in the Constituent Assembly?

a) 5

b) 7

c) 8

d) 9


Answer. c; 8


8 major committees were:

Union Power Committee

Union Constitutional Committee

Provincial Constitutional Committee

Drafting Committee

Advisory Committee( head Sardar Patel)

Rules of Procedure

State Committee

Steering Committee





27. How many minor committees were in the Constituent Assembly?

a) 5

b) 7

c) 9

d) 13


Answer. d; 13


28. Which of the following is not a major committee?

a) Finance and Staff Committee

b) Advisory Committee

c) Steering Committee

d) State Committee


Answer. a;

The finance and Staff committee was a minor committee.


29. Draft of the Constitution was passed and adopted by Constituent Assembly on which date?

a) November 24, 1949

b) November 26, 1949

c) January 24, 1950

d) January 26, 1950


Answer. b; November 26, 1949.

Constitution was comprised of the Preamble, 395 Articles, and 8 schedules.


30. Who is the father of the Indian Constitution?

a) M N Roy

b) Moti Lal Nehru

c) Dr. B R Ambedkar

d) Dr. Rajendra prasad


Answer. c;

Dr. B.R. Ambedkar is often referred to as the "Father of the Indian Constitution." He was the chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly and played a central role in drafting and framing the Indian Constitution. 


31. First Time “Purna Swaraj” day was celebrated on which date?

a) November 26, 1929

b) January 26, 1929

c) November 26, 1930

d) January 26, 1930


Answer. d;

Purna Swaraj was adopted in the Lahore Session of Congress in December 1929. The public declaration was made on 26 January 1930.




32. Who coined the new name of Drafting Committees as “Drifting Committee” for longer time-consuming drafting.

a) Jawahar Lal Nehru

b) Sardar Patel

c) Naziruddin Ahmed

d) Granville Austin


Answer. c;

Naziruddin Ahmed


33. Who gave the statement that “ The constituent Assembly was a one-party body in an essentially one-party country”

a) Naziruddin Ahmed

b) Granville Austin

c) Lord Viscount Simon

d) Winston Churchill


Answer. b; Granville Austin


34. Who gave the statement that the constituent assembly is “a body of Hindus”

a) Naziruddin Ahmed

b) Granville Austin

c) Lord Viscount Simon

d) Winston Churchill


Answer. c; Lord Viscount Simon


35. Who gave the statement that the constituent assembly represented “only one major community in India” 

a) Naziruddin Ahmed

b) Granville Austin

c) Lord Viscount Simon

d) Winston Churchill


Answer. d; Winston Churchill



36. What was the symbol of the Constituent Assembly?

a) Lotus

b) Rising Sun

c) Elephant

d) Tiger


Answer. c; Elephant.


37. The Constitutional advisor to the Constituent Assembly was (UPPSC 2014)

a) Sachidanand Sinha

b) K.M. Munshi

c) B.N. Rao

d) T.T. Krishnamachari


Answer. c) B.N. Rao;

B.N. Rao, also known as Sir B. N. Rau, played a significant role in the Constituent Assembly of India. He served as the Constitutional Advisor to the Assembly. 



38. Who among the following were the members of the drafting committee of the Constitution? (UPPSC 2014)

(i) N. Gopalaswami

(ii) Jawaharlal Nehru

(iii) Alladi Krishnaswami Ayyar

(iv) Sardar Patel

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

a) (i), (iii) and (iv)

b) (i) and (iv)

c) (i) and (iii)

d) (ii), (iii) and (iv)


Answer. c) (i) and (iii)



39. On which of the following dates, did the Constituent Assembly of India adopt the National Flag? (UPPSC 2020)

a) 22 January 1950

b) 24 January 1950

c) 22 July 1947

d) 22 July 1948



Answer. c) 22 July 1947;


40. Consider the following events and arrange these in correct chronological order starting from the earliest to the last activity- (UPPSC 2023)

(I) Appointment of the Drafting Committee

(II) The Indian constitution was adopted and enacted.

(III) Date of commencement of India Constitution

(IV) The Constitution Assembly first met

Select the correct answer from the code given below-

Code-

a) IV, I, II, III

b) I, II, IV, III

c) IV, I, III, II

d) III, II, I, IV


Answer. a) IV, I, II, III

(I) Appointment of the Drafting Committee- 29 August 1947.

(II) The Indian constitution was adopted and enacted: on 26 November 1949

(III) Date of commencement of India Constitution on 26 January 1950.

(IV) Constitution Assembly first met: on 9 December 1946. 


41. Which one of the following is NOT correctly matched? ( UPPSC 2021)

       ( Provisions)                                                (Sources)

a)    Fundamental Rights-                                USA

b) Directive Principles of State Policy -        Ireland

c) Residual Powers of Center-                       Australia

d) Emergency Powers -                                Germany


Answer. C;


42. On which of the following dates, did the Constituent Assembly of India adopt the National Flag? ( UPPSC 2020)

a) 22 January 1950

b) 24 January 1950

c) 22 July 1947

d) 22 July 1948


Answer. C;

22 July 1947, the Constituent Assembly adopted the National Flag.


43. Arrange the following events in chronological order and select the correct answer from the codes given below: ( UPPSC 2019)

I. Maharaja Hari Singh signed the Instrument of Accession.

II. The Constitution of India was enforced,

III. Accession to India ratified by the sovereign constituent assembly of Jammu and Kashmir.

IV. New constitutions of the state and Jammu and Kashmir came into force.

Codes:

a) I, III, IV, II

b) III, IV, I, II

c) I, II, III, IV

d) IV, III, II, I


Answer. c;

Maharaja Hari Singh signed the Instrument of Accession on 26 October 1947.

The Constitution of India was enforced on 26 January 1950.

Accession to India was ratified by the sovereign constituent assembly of Jammu and Kashmir on 15 February 1954.

The New Constitution of the state and Jammu and Kashmir came into force on 26 January 1957.


44. The Constitutional advisor to the Constituent Assembly was ( UPPSC 2014)

a) Sachidanand Sinha

b) K.M. Munshi

c) B.N. Rao

d) T.T. Krishnamachari


Answer. c. B.N Rao.

B.N Rao was the Constitutional advisor to the Constituent Assembly.


45. Who among the following were the members of the drafting committee of the Constitution? ( UPPSC 2014)

(i) N. Gopalaswami

(ii) Jawaharlal Nehru

(iii) Alladi Krishnaswami Ayyar

(iv) Sardar Patel

Select the correct answer using the codes given below:

Codes:

a) (i), (iii) and (iv)

b) (i) and (iv)

c) (i) and (iii)

d) (ii), (iii) and (iv)


Answer. c. I and iii

N. Gopalaswami and Alladi Krishnaswami Ayyar were members of the drafting committee of the Constitution.


46. 



You May Like also:

Previous
Next Post »

2 comments

Click here for comments
Akhil Reddy
admin
19 September 2023 at 15:31 ×

last question answer is wrong

constitution was adopted and enacted on 26 Nov, 1949
proof : preamble

Reply
avatar