Search Post on this Blog

Vice-President and Prime Minister MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-16]

 Vice-President and Prime Minister

1. Vice-President office in India is modeled on the line of which country?

a) the UK

b) the USA

c) Canada

d) Australia


Answer. b) the USA.


2. Which of the following does not participate in the election of Vice-President?

a) Elected members of Lok Sabha

b) Elected members of Rajya Sabha

c) Elected members of state legislative assemblies

d) Nominated members of Lok Sabha and Rajya Sabha


Answer. c) Elected members of state legislative assemblies.

In the election of Vice-President, both elected and nominated members of both the houses of parliament participated.


3. Which of the following qualification does not require for the Vice-President Post?

a) He should be a citizen of India.

b) He should have completed 35 years of age.

c) He should be qualified as a member of Lok Sabha

d) He should not hold any office of profit.


Answer. c) He should be qualified as a member of Lok Sabha Rajya Sabha.

Holding posts as president, vice president, governor, and minister of the Union does not come under the office of profit.

Resolution of Rajya Sabha passed by a majority of total membership and agreed by Lok Sabha leads to removal of Rajya Sabha.


4. Which of the following article empower the President to appoint the Prime Minister?

a) Article 74

b) Article 75

c) Article 77

d) Article 78


Answer. b) Article 75;

Article 74: There shall be a council of ministers headed by the Prime Minister.

Article 75: The Prime Minister shall be appointed by President.

Article 77: All executive action of the government of India shall be in the name of the President.

Article 78: It is the duty of the prime minister to communicate to president related to administration of Union.


5. The Prime Minister of India, at the time of his/her appointment: (UPSC 2012)

a) Need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of one of the Houses within six months

b) Need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of the Lok Sabha within six months

c) Must be a member of one of the Houses of the Parliament

d) Must be a member of the Lok Sabha


Answer. a) Need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of one of the Houses within six months


6. . Consider the following statements: (UPSC 2013)

1. The Council of Ministers in the Centre shall be collectively responsible to the Parliament.

2. The Union Ministers shall hold the office during the pleasure of the President of India.

3. The Prime Minister shall communicate to the President about the proposals for legislation.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3


Answer b) 2 and 3 only

Article 74: There shall be the council of ministers headed by the Prime Minister. The Council of Ministers in the Centre shall be collectively responsible to the Parliament Lok Sabha.

Article 75: The Prime Minister shall be appointed by President.

Article 77: All executive action of the government of India shall be in the name of the President.

Article 78: It is the duty of the prime minister to communicate to the president related to administration of Union.



7. Consider the following statements: (UPSC 2013)

1. The Chairman and the Deputy Chairman of the Rajya Sabha are not members of that House.

2. While the nominated members of the two Houses of the Parliament have no voting right in the presidential election, they have the right to vote in the election of the Vice President.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2


Answer. b) 2 only

The chairman and deputy chairman of Rajya Sabha are members of Rajya Sabha.


8. Consider the following statements: (UPSC 2015)

1. The Executive Power of the Union of India is vested in the Prime Minister.

2. The Prime Minister is the Ex Officio Chairman of the Civil Services Board.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d)  Neither 1 nor 2


Answer.  d)  Neither 1 nor 2

The executive power of the Union of India is vested in Union Cabinet headed by Prime Minister. So, statement 1 is incorrect.

Cabinet Secretary the is the Ex Officio Chairman of the Civil Services Board. So, statement 2 is not correct.


9. 


You May Like also:

Previous
Next Post »