Search Post on this Blog

Historical Background of Indian Constitution MCQ[ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-1]

 Historical Background of Indian Constitution MCQ

1. East India Company got the exclusive right of trading in India under a charter granted by Queen Elizabeth in:

a) 1559

b) 1600

c) 1601

d) 1602


Answer. B;


2. In 1765, The East India Company got Diwani rights in Bengal, Bihar, and Orissa, what is the meaning of Diwani right:

a) Right over revenue only

b) Right over Civil Justice only

c) Right over revenue and civil justice only

d) Right over revenue, Criminal justice, and civil justice only


Answer. C;


3. Who was first to suggest the need for a Constituent assembly after Independence?

a) Motilal Nehru

b) M N Roy

c) B G Tilak

d) Mahatma Gandhi


Answer. B. M N Roy( a pioneer of the communist movement in India) suggested the need for a Constituent assembly in 1934 after independence and he also suggested the radical nature of democracy.



4. Which one is not a feature of Regulating Act 1773:

a) It was the first step taken by the British to control and regulate the affairs of East India Company in India.

b) First time, the British recognized the political and administrative functions of the company.

c) The regulating Act of 1773 laid down the foundations of central administration in India.

d) It provided for the establishment of the Supreme Court at Madras.


Answer. D. 

The regulating act of 1773 provided the establishment of a Supreme court at Calcutta in 1774; it was comprised of one Chief Judge and three supporting Judges.


5. Which one is not a feature of Regulating Act 1773:

a) Board of Control to manage the political affairs was established.

b) Court of Directors was created to report the revenue, civil, and military affairs in India.

c) It designated the Governor of Bengal as “Governor-General of Bengal” and governors of Bombay and Madras subordinated to Governor-General of Bengal.

d) It prohibited the servants of the company from engaging in any private trade or accepting presents from natives.


Answer. A;

Under Pitts India act 1784, a Board of Control was established for managing the political affairs separately.


6. Which of the following action is also called the “Act of Settlement”

a) Regulating Act of 1773

b) Amending Act of 1781

c) Pitt’s India Act of 1784

d) Charter Act of 1833


Answer. B;

Amending act of 1781 was passed to rectify the defects of regulating act of 1773.


7. Which of the following is not a feature of Pitt’s India Act of 1784.

a) It distinguished between the commercial and political functions of the company.

b) A new body Board of control was established to manage the political affairs. It empowered the Board of control to supervise and direct all operations of civil and military government and revenue of the British Possession in India.

c) It established a system of double government.

d) First time, it recognised the political and administrative functions of the Company.


Answer. d. It was regulating Act 1773, that recognized for the first time, the political and administrative functions of the company.



8. Which of the following are important facts about Pitt’s India Act of 1784.

a) the First time, “the Company’s territories in India” were called the “British possessions in India”

b) Under this act, British Government was given supreme control over Company’s affairs and its administration in India.

c) It was the first step towards centralization in British India.

d) Both a & b


Answer. d.

Regulation act of 1773 was the first step toward centralization in British India.




9. Which act was considered the final step towards centralization in British India.

a) Regulating Act 1773

b) Pitt’s India Act 1784

c) Charter Act of 1833

d) Charter Act of 1853


Answer. c.

The charter act of 1833 was the final step toward centralization in British India.


10. Which of the following is not a feature of the Charter Act of 1833.

a) It made the governor-general of Bengal the Governor-General of India.

b) Lord William Bentick was the first Governor-general of India.

c) The act deprived the legislative powers of Bombay, Bengal, and Madras.

d) Exclusive legislative powers of British India were given to The Governor-General of India.


Answer. c. the act deprived the legislative power of Bombay and Madras only.


11. Consider the following statements:

i. Laws made under this act was called as Act.

ii. It ended the commercial activities of East Indian Company and the company became a purely administrative body.

iii. The company’s territories in India were called “in trust for his Majesty, His heirs and successors”.

iv. Introduce a system of open competition for the selection of civil servants and Indian should not be debarred from holding any post in the company.

Which of the above are features of the Charter Act of 1833.

a) i,ii, iii only

b) ii, iii, iv only

c) i, iii, iv only

d) All


Answer. d.


12. Which of the following was the first Governor-General of Bengal;

a) Warren Hasting

b) William Bentick

c) Lord canning

d) Lord Dalhousie


Answer. a.


13. Which of the following was the first Governor-General of India;

a) Warren Hasting

b) William Bentick

c) Lord canning

d) Lord Dalhousie


Answer. b


14. Which of the following was the last Governor-General of India;

a) Warren Hasting

b) William Bentick

c) Lord canning

d) Lord Dalhousie


Answer. c


15. Which of the following was the first Viceroy of India;

a) Warren Hasting

b) William Bentick

c) Lord canning

d) Lord Dalhousie


Answer. c


16. Which of the following activities, for the first time, the legislative and executive functions of the Governor-General’s council were separated out?

a) Pitts’s India Act of 1784

b) Charted Act of 1833

c) Charted Act of 1853

d) Government of India Act of 1857


Answer. c.

Under charted act 1853, a Separate government Governor-General’s legislative council also known as the Indian(Central) legislative council was established.


17. Which of the following is not the feature of Charted Act 1853?

a) It introduced an open competition system of selection and recruitment of civil servants.

b) It extended the company rule but did not specify any particular time.

c) It introduced first-time local representation in the Indian(central) legislative council

d) It abolished the commercial body, the Court of Directors of the company.


Answer. d.


18. The Macaulay committee was appointed in 1854 and it is related to the?

a) Education reform

b) Social reform

c) Indian Civil Service

d) Political reforms



Answer. c) Indian Civil Service


19. Which of the following is not a feature of the Government of India Act of 1858

a) It changed the designation of Governor-General of India to Viceroy of India.

b) It abolished the Board of Control and Court of Directors and ended the double government.

c) It established the secretary of state with 25 members council.

d) None


Answer. c. 15 members council.


20. Which of the following act made the first attempt to associate Indians with the law-making process?

a) Charted Act 1853

b) Government of India Act 1858

c) The Indian Council Act of 1861

d) Government of India Act 1909


Answer. c. the Indian Council Act of 1861

In 1862, Lord Canning nominated three Indians to the legislative council and that was Sir Dinkar Rao, Raja of Banaras, the Maharaja of Patiala.


21. Which of the following act initiated the process of decentralization by restoring the legislative powers to Bombay and Madras presidencies?

a) Charted Act 1853

b) Government of India Act 1858

c) The Indian Council Act of 1861

d) The Indian Council Act 1892


Answer. c.


22. Which of the following year Lord Canning established the “portfolio” system.

a) 1858

b) 1859

c) 1861

d) 1862


Answer. b, portfolio system was established in 1859 but it was formally recognized by the Indian Council Act of 1861.


23. Which of the following act empowered the Viceroy to issue ordinances?

a) Government of India Act 1858

b) The Indian Council Act of 1861

c) The Indian Council Act 1892

d) Government of India Act 1909


Answer. b;


24. Which of the following act empower the discussion of the budget in the legislative councils

a) Government of India Act 1858

b) The Indian Council Act of 1861

c) The Indian Council Act 1892

d) Government of India Act 1909


Answer. c;

The Indian Council Act of 1892, empowered the to discuss the budget and address questions to the executives.


25. Which of the following act made a limited and indirect provision for use of the election for filling up some non-official seats both in the central and provincial legislative councils?

a) Government of India Act 1858

b) The Indian Council Act of 1861

c) The Indian Council Act 1892

d) Government of India Act 1909


Answer. c.

But the word” election “ was not mentioned in the Indian Council Act of 1892.



26. Which of the following is known as the “Father of communal Electorate”

a) Lord Dalhousie

b) Lord Minto

c) Lord Morley

d) Ramsay Mac Donald


Answer. b;

Lord Minto legalise communalism in India in the 1909 act by introducing a separate electorate for Muslims.


27. Which of the following is known for the “Father of communal Award”

a) Lord Dalhousie

b) Lord Minto

c) Lord Morley

d) Ramsay Mac Donald


Answer. d. In August 1932, the British Prime Minister announced a separate electorate for minorities and depressed classes. The action was known as Communal Award.


28. Which act allowed the provincial legislative council to have the non-official majority?

a) Council Act 1892

b) Morley-Minto Act 1909

c) Government of India Act of 1919

d) Government of India Act of 1935


Answer. b;

Government of India Act 1892 increased the number of non-official members in both provincial and central legislative councils.  Morley-Minto Act 1909 allowed the majority of the non-official majority in the provincial council but retained the official majority in the central legislative council.


29. Which one of the following is the first Indian to join the Viceroy’s Executive Council?

a) Raja of Banaras

b) Maharaja of Patiyala

c) Sir Dinkar Rao

d) Satyendra Prasad Sinha


Answer. d.

Satendra Prasad Sinha was appointed as the law member in the Viceroy council.



30. Which of the following act introduced a “Separate Electorate for Muslims?

a) Council Act 1992

b) Morley-Minto Act 1909

c) Government of India Act of 1919

d) Government of India Act of 1935


Answer. b;

1909 act legalised communalism and Muslim member can be elected by Muslims only.

1909 act also separated the representation of presidency corporations, chambers of commerce, universities, and zamindars.



31. Consider the following statements regarding the Government of India act 1919.

i. It demarcated the central and provincial subjects separately and relaxed the central control over provinces.

ii. It established the 2-ties of governing system in India by separating out the central and provincial subjects.

iii. Provincial subjects were further divided into two parts; Transferred and reserved.

iv. Transferred subjects were administered by the governor with aid of the executive council without being responsible to the legislative council.

v. Reserved subjects were administered by the governor with aid of ministers responsible to the legislative council.

Which of the above statement is/are true regarding the Government of India act 1909.


a) i,ii, 

b) i,iii

c) i,iii, iv, v 

d) All


Answer. b;

Governing system was centralized and unitary only.

Reserved subjects were administered by the governor with aid of the executive council without being responsible to the legislative council.

Transferred subjects were administered by the governor with aid of ministers responsible to the legislative council.


32. Which of the following Act introduced the dual scheme of governance “dyarchy”

a) Pitt’s Indian Act 1784

b) Government of India Act 1909

c) Government of India Act 1919

d) Government of India Act 1935.


Answer c. Dyarchy was introduced by the Government of India Act 1919 but the governing system was largely unsuccessful.



33. Which of the following act introduced the first time bicameralism( Upper House & Lower house) and Direct election in India?

a) Pitt’s Indian Act 1892

b) Government of India Act 1909

c) Government of India Act 1919

d) Government of India Act 1935.


Answer. c;

1919 Act also enable 3 out of 6 members of the Viceroy’s executive council should be Indian.

It also extended the separate electorate for Sikhs, Indian Christians, Anglo Indians and Europeans.

It granted the limited franchise.



34. Which of the following was not the basis of the limited franchise under the Government of India Act 1919?

a) Education

b) Property

c) Tax

d) Gender


Answer. d. Gender was not the basis.


35. New office, High Commissioner for India in London was created by which Act?

a) Pitt’s Indian Act 1784

b) Government of India Act 1909

c) Government of India Act 1919

d) Government of India Act 1935.


Answer. c;


36. Which act provided the establishment of a public service commission in India?

a) Government of India Act 1857

b) Government of India Act 1909

c) Government of India Act 1919

d) Government of India Act 1935.


Answer. c;

Central Public Service Commission was set up in 1926.


37. Which of the following activities, for the first time, separated the provincial budget from the central Budget?

a) Council Act 1892

b) Government of India Act 1909

c) Government of India Act 1919

d) Government of India Act 1935.


Answer. c;


38. Which of the following is also known as statutory commission?

a) Macaulay committee

b) Wood Committee

c) Simon Commission

d) None


Answer. c. 

Simon Commission was constituted in November 1927 and the committee submitted the report in 1930.


39. How many members were in Simon Commission?

a) 5

b) 7

c) 15

d) 17


Answer. b;


40. Which of the following proposal was not made by the Simon Commission:

a) Abolition of dyarchy.

b) Responsible government in provinces.

c) Discontinuation of the communal electorate.

d) Establishment of a federation of British India and Princely states.


Answer. c.

They proposed the continuation of the communal electorate


41. In which year, Communal Award was awarded by British prime minister, Ramsay MacDonald

a) 1927

b) 1930

c) 1932

d) 1934


Answer. c; 1932


42. As per the Government of India Act 1935, there were three lists, Federal List, Provincial List, and concurrent List. The federal list had how many items?


a) 54

b) 59

c) 36

d) 65


Answer. b;

Federal List: 59 items

Provincial List: 54 items

Concurrent List: 36 items


43. As per the government of India Act 1935, the residuary power was given to 

a) Queen of Britain

b) British Parliament

c) Viceroy

d) Central Legislative 


Answer. c; Viceroy.


44. Which of the following is not true regarding the government of India Act 1935

a) It abolished the dyarchy in the provinces.

b) Province’s autonomy was given in a defined sphere. However, the governor was not required to act with the advice of the provincial minister.

c) Provincial autonomy came into force in 1937 and was discontinued in 1939.

d) It introduced bicameralism in six out of eleven provinces.


Answer. b;

Province’s autonomy was given in a defined sphere and the governor was required to act on the advice of ministers.

Six provinces; Bengal, Bombay, Madras, Bihar, Assam, and United Provinces.


45. Consider the following statement regarding the Government of India Act 1935;

i. Federal subject was divided into reserved and transferred subjects.

ii. It extended the communal representation by providing a separate electorate for the depressed class, women, and labour.

iii. It abolished the Council of India which was established under the Government of India Act 1858.

Which of the above is/are true regarding the Government of India Act 1935?

a) I only

b) I, ii only

c) Ii, iii only

d) I, ii, iii only


Answer. d; all true.


46. Consider the following statement regarding the Government of India Act 1935;

i. About 20 % of the total population got the voting right

ii. Reserve Bank of India established

iii. It provided the establishment of the Federal Public Commission, Provincial Public Commission, and Joint Public Service Commission

iv. It provided the establishment of the Federal Court

Which of the above is/are true regarding the Government of India Act 1935?

a) i,ii, iii

b) ii, iii

c) ii, iii, iv

d) All


Answer. c;

About 10 % of voting right was provided

Federal Court was established in 1937.


47. On which day, the British Prime Minister Clement Atlee declare that British rule in India would end by June 30, 1948?

a) February 10, 1946

b) February 20, 1946

c) February 20, 1947

d) June 3, 1947


Answer. c; on 20 February 1947.

On June 3, 1947, the British government reiterate the ending of British rule.


48. The last Viceroy, Lord Mountbatten put a plan also known as the Mountbatten plan or Partition plan on which date?

a) June 3, 1946

b) June 30, 1946

c) June 3, 1947

d) June 30, 1947


Answer. c; June 3, 1947, Partition plan.


49. Match the following members and portfolios held in the Interim Government (1946)

List-I(Member)

1. Jawahar Lal Nehru

2. Sardar Vallabhbhai Patel

3. Dr Rajendra Prasad

4. Dr John Mathai

List-II( Portfolio Held)

I. Home, Information & Broadcasting

II. External Affairs & Commonwealth

III. Industries & Supplies

IV. Food & Agriculture

1 2 3 4

a) I    II III IV

b) II   I IV III

c) IV  III II I

d) II   III IV I


Answer. b;



50. Match the following members and portfolios held in the Interim Government (1946)

List-I(Member)

1. Jagjivan Ram

2. Sardar Baldev Singh

3. C. H Bhabha

4. Liaquat Ali Khan

List-II( Portfolio Held)

I. Finance

II. Works, Mines & Power

III. Defence

IV. Labour

        1 2 3 4

a) I    II III IV

b) II   I IV III

c) IV  III II I

d) II   III IV I


Answer. c


51. Match the following members and portfolios held in the Interim Government (1946)

List-I(Member)

1. Asaf Ali

2. C. Rajagopalachari

3. Ghaznafar Ali Khan

4. Joginder Nath Mandal


List-II( Portfolio Held)


I. Law

II. Health

III. Education & Arts

IV. Railways & Transport

1 2 3 4

a) I    II III IV

b) II   I IV III

c) IV  III II I

d) II   III IV I


Answer. c;



52. Match the following members and portfolios held in the First Cabinet of Free India (1947)

List-I(Member)

5. Jawahar Lal Nehru

6. Sardar Vallabhbhai Patel

7. Dr Rajendra Prasad

8. Maulana Abdul Kalam Azad

List-II( Portfolio Held)

I. Home, Information & Broadcasting

II. External Affairs & Commonwealth Relation, Scientific research

III. Education

IV. Food & Agriculture

1 2 3 4

a) I    II III IV

b) II   I IV III

c) IV  III II I

d) II   III IV I


Answer. b;


53. Match the following members and portfolios held in the First Cabinet of Free India (1947)

List-I(Member)

1. Dr John Mathai

2. Shanmugham Chetty

3. B.R Ambedkar

4. Jagjivan Ram

List-II( Portfolio Held)

I. Labour

II. Law

III. Finance

IV. Railways & Transport

1 2 3 4

a) I    II III IV

b) II   I IV III

c) IV  III II I

d) II   III IV I


Answer. c;



54. Match the following members and portfolios held in the First Cabinet of Free India (1947)

List-I(Member)

1. C. H. Bhabha

2. Rafi Ahmed Kidwai

3. Dr. Shyama Prasad Mukherji

4. V.N Gadgil

List-II( Portfolio Held)

I. Works, Mines & Power

II. Industries & Supplies

III. Communication 

IV. Commerce 

        1 2 3 4

a) I    II III IV

b) II   I IV III

c) IV  III II I

d) II   III IV I


Answer. c;


55. By which one of the following Acts was created the Federal Court in India? (UPPSC 2014)

a) Indian Council Act, 1861

b) Government of India Act, 1909

c) Government of India Act, 1919

d) None of the above


Answer. d.

Federal Court in India was created in 1937 by the Government of India Act, 1935.

Indian Council Act, 1861: Ordinance power of Governor.

Government of India Atc, 1909: Separate electorate for Muslims.

Government of India Act, 1919: Dyarchy in the provincial government. Dyarchy means the rule of two individuals on the executive. Provincial subjects were divided into two subjects; reserve[ governor and council of the minister] and transferred[ elected members of legislative council].


56. The "Cabinet mission" of 1946 was led by:

a) Sir Pethick  Lawrence

b) Lord Linlithgow

c) Lord Wavell

d) Sir John Simon


Answer. a) Sir Pethick  Lawrence


57. Which of the following Acts of British India Strengthened the Viceroy's authority over his executive council by substituting the "portfolio" or "departmental" system for corporate functioning? (UPPSC 2021)

a) Indian Council Act, 1861

b) Government of India Act, 1858

c) Indian Council Act, 1892

d) Indian Council Act, 1909


Answer. a) Indian Council Act, 1861



You may like also: 

Previous
Next Post »

1 comments:

Click here for comments
Unknown
admin
29 September 2022 at 10:15 ×

Question Number 31 is of Government of India Act 1919.. not 1909

Congrats bro Unknown you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar