Search Post on this Blog

Parliamentary System MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-24]

 Parliamentary System

1. Constitution of India provides for a parliamentary form of government in

a) Centre level only

b) State level only

c) Both the Centre and states only

d) Centre, states, and Panchayat level only


Answer. C) Both the Centre and states only


2. Which of the following articles deals with the parliamentary system of government at the Centre level.

a) Article 74

b) Article 75

c) Article 163

d) Article 74 and 75


Answer. D) Article 74 and 75 only parliamentary system at Centre only.

Article 74 provides for a council of ministers headed by the prime minister to aid and advice the president.

Article 75: Ministers are collectively responsible to the parliament in general and to the Lok Sabha in particular.

Articles 163 and 164 deal with a parliamentary system at states only.


3. Which of the following is the main feature of the Parliamentary system of government?

a) Written Constitution

b) Bicameralism of Parliament

c) Executive is responsible to the legislature for its policies and acts.

d) Separation of power among Executive, Judiciary, and Legislative.


Answer. C) Executive is responsible to the legislature for its policies and acts.


4. Which of the following is not another name of the Parliamentary government?

a) Cabinet Government

b) Responsible government

c) Westminster model of Government

d) Fixed executive system of government


Answer. D) Fixed executive system of government.


5. Which of the following countries does not have a Parliamentary system of government?

a) Britain

b) Japan

c) Canada

d) Brazil


Answer. D) Brazil has a Presidential form of government.


6. Which of the following is not another name of the Presidential form of Government?

a) Non-responsible government

b) Fixed executive system of government

c) American government

d) Cabinet government


Answer. D) Cabinet government is also called a parliamentary form of government.


7. Which of the following countries does not have a presidential form of government?

a) Russia

b) India

c) Sri Lanka

d) the USA


Answer. B) India has a parliamentary form of government.


8. Which of the following scholar called the parliamentary system of government as “Cabinet System”?

a) Ivor Jennings

b) Mackintosh

c) B R Ambedkar

d) H J Laski


Answer. A) Ivor Jennings


9. Which of the following is not a feature of the Parliamentary form of Government?

a) President is the nominal or de jure executive.

b) Prime Minister is titular executive.

c) President is the head of state.

d) Prime Minister is the head of Government.


Answer. B) Prime Minister is titular executive.

President is the titular executive.

The Prime minister is the real executive or de facto executive.


10. Which of the following is not a feature of the Presidential system of government?

a) President is both the head of the state and head of the government.

b) President governs with the help of a smaller body called the “Kitchen Cabinet”.

c) President of the USA is not responsible to the Congress and he/she has not has membership in Congress.

d) President can dissolve the lower house of the congress.


Answer. D) President can dissolve the lower house of the congress.

President can not dissolve the lower house of congress.


11. Who has said that “the leader of the opposition is the alternative prime minister”

a) Ivor Jennings

b) Mackintosh

c) B R Ambedkar

d) H J Laski


Answer. A) Ivor Jennings


12. Consider the following statements regarding the distinction between the Indian and British models of the Parliamentary system?

I) “Shadow Cabinet” is formed by the opposition party to balance the ruling cabinet in Britain however there is no concept of a “Shadow cabinet” in India.

II) Britain has the system of legal responsibility of the minister whereas India does not have such a system.

III) In Britain, Prime Minister should be a member of the lower house whereas, in India, the prime minister may be a member of either house of parliament.

Which of the above statements is /are true?

a) I only

b) I and II only

c) II and III only

d) I, II, and III only


Answer. D)


13. In the context of India, which of the following principles is/are, implied institutionally in the parliamentary government? (UPSC 2013)

1. Members of the Cabinet are Members of the Parliament.

2. Ministers hold the office till they enjoy confidence in the Parliament.

3. Cabinet is headed by the Head of the State.

Select

a) 1 and 2 only

b) 3 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2 and 3


Answer. A) 1 and 2 only


The cabinet is headed by the head of the government (Prime Minister) not the head of the state (President).


14. There is a Parliamentary System of Government in India because the (UPSC 2015)

a) Lok Sabha is elected directly by the people

b) Parliament can amend the Constitution

c) Rajya Sabha cannot be dissolved

d) Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha


Answer. d) Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha. It is the main feature of the parliamentary system of government.


15. Out of the following statements, choose the one that brings out the principle underlying the Cabinet form of Government: (UPSC 2017)

a) An arrangement for minimizing the criticism against the Government whose responsibilities are complex and hard to carry out to the satisfaction of all.

b) A mechanism for speeding up the activities of the Government whose responsibilities are increasing day by day.

c) A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective responsibility of the

Government to the people.

d) device for strengthening the hands of the head of the Government whose hold over the people is in a state of decline.



Answer. c) A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective responsibility of the Government to the people.



16. Which one of the following is not a feature of Indian federalism? (UPSC 2017)

a) There is an independent judiciary in India.

b) Powers have been clearly divided between the Centre and the States.

c) The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha.

d) It is the result of an agreement among the federating units.



Answer. d) It is the result of an agreement among the federating units.



17. Democracy’s superior virtue lies in the fact that it calls into activity (UPSC 2017)

a) the intelligence and character of ordinary men and women.

b) the methods for strengthening executive leadership.

c) a superior individual with dynamism and vision.

d) a band of dedicated party workers.


Answer. b) the methods for strengthening executive leadership.


18. The main advantage of the parliamentary form of government is that (UPSC 2017)

a) the executive and legislature work independently.

b) it provides continuity of policy and is more efficient.

c) the executive remains responsible to the legislature.

d) the head of the government cannot be changed without an election.


Answer. c) the executive remains responsible to the legislature.


19. A Parliamentary System of Government is one in which (UPSC 2020)

a) all political parties in the Parliament are represented in the Government.

b) the Government is responsible to the Parliament and can be removed by it.

c) the Government is elected by the people and can be removed by them.

d) the Government is chosen by the Parliament but cannot be removed by it before the completion of a fixed term.


Answer. b) the Government is responsible to the Parliament and can be removed by it.


20. 


You May Like also:

Previous
Next Post »