Search Post on this Blog

Parliament MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-17]

Indian Parliament MCQ


1. Which of the following is not true about the composition of Rajya Sabha?

a) Maximum strength of Rajya Sabha is 250 whereas, at present, it is 245.

b) Maximum of 238 are represented from states and union territories whereas at present it is 233.

c) Maximum of 12 members can be nominated by the President.

d) At present 10 members come from Union Territories


Answer. d) At present 4 members come from Union Territories.


2. Which of the following is not true bout the Composition of Lok Sabha?

a) Maximum strength of Lok Sabha is 552 whereas at present strength of Lok Sabha is 545.

b) 530 members come from states.

c) There can be a maximum of 20 members from Union territories but at present 18 members come from Union Territories.

d) 2 Anglo-Indian members are nominated by the president.


Answer. c) There can be a maximum of 20 members from Union territories but presently 13 members come from Union Territories.


3. Voting age was reduced from 21 to 18 years by which constitutional amendment act?

a) 42nd CAA 1976

b) 44th CAA 1978

c) 61st CAA 1988

d) 86th CAA 2002


Answer. c) 61th CAA 1988


4. Which of the following is not true about Adjournment sine die?

a) Terminating a sitting of Parliament for the infinite period is called adjournment sine die.

b) Adjournment of the house without naming a day for reassembly is called adjournment sine die.

c) The power of adjournment sine dies lies with President.

d) The power of adjournment sine dies lies with the presiding officer of the house.


Answer. c) The power of adjournment sine dies lies with President.



5. Which of the following is also called Lame-duck Session?

a) the last session of the existing Lok Sabha.

b) the First session of the New Lok Sabha

c) Farewell session organized for outgoing members of Rajya Sabha.

d) Welcome session for newly elected members of Rajya Sabha.


Answer. a) the last session of the existing Lok Sabha.


6. Which of the following is the Question Hour session of parliament?

a) The first hour of every Parliamentary sitting

b) Question hour starts immediately after zero hours.

c) Question hour starts immediately after lunch break

d) Question hour starts immediately after voting of the bill


Answer. a) The first hour of every Parliamentary sitting.

Question hour is mentioned in the rules of procedure.


7. Which of the following is true about the “starred question” in question hour?

a) It requires oral answers and supplementary questions can be asked.

b) It requires oral answers but the supplementary question cannot be asked.

c) It requires written answers and the supplementary questions can be asked.

d) It requires written answers and supplementary questions cannot be asked.



Answer. a) It requires oral answers and supplementary questions can be asked.

Starred question: It requires an oral answer and supplementary questions can be asked.

Unstarred question: It requires a written answer and the supplementary question cannot be asked.


8. What is the notice period of the short notice question in question hour?

a) Less than 30 days

b) Less than 15 days

c) Less than 10 days

d) Less than 7 days


Answer. c) Less than 10 days.


9. Which of the following is not true about the zero hours?

a) Zero hours is not mentioned in the rule of procedure.

b) Zero hour is an informal device for members of parliament to raise matters without giving any notice.

c) Zero hour ends immediately before question hour.

d) Zero hour is an Indian innovation and existing since 1962.


Answer. c) Zero hour ends immediately before question hour.

Zero hour starts immediately after the question hour.


10. Which of the following motion is proposed for the impeachment of the President or removal of the Chief Election Commissioner?

a) Substantive Motion

b) Substitute Motion

c) Subsidiary Motion

d) Closure motion


Answer. a) Substantive motion.


A substantive motion is an independent proposal for the impeachment of the president or removal of the Chief election commissioner.

Substitute motion is moved in substitute of an original motion.


11. Which of the following is true about the Censure Motion?

a) It need not state the reasons for its adoption in the Lok Sabha.

b) It can be moved against the entire council of Ministers only.

c) It is moved for censuring the council of ministers for specific policies and actions

d) If it is passed in the Lok Sabha, the council of ministers must resign from office.


Answer. c) It is moved for censuring the council of ministers for specific policies and actions.

The following are the main features of censure motion:

It must state the reasons for its adoption in the Lok Sabha.

It can be moved against an individual minister or a group of ministers or the entire council of ministers for specific policies and actions.

If passed in the Lok Sabha, ministers need not resign.



12. Which of the following is not true about the No-confidence Motion?

a) It need not state the reason for adoption.

b) It can be moved the either of the house of parliament.

c) It can be moved against the entire council of ministers only.

d) If passed in the Lok Sabha, the council of ministers must resign from office.


Answer. b) It can be moved the either of the house of parliament.

It can be initiated only in Lok Sabha.


13. Introduction of a private bill in the house of parliament requires notice at least of:

a) 7 days

b) 15 days

c) 1 month

d) 3 months


Answer. c) 1 month

7 days' notice is required for the public bill.


14. Which of the following article define the money bill?

a) Article 110

b) Article 117

c) Article 75

d) Article 74


Answer. a) Article 110;

Article 110: Money bill

Article 117: Financial bill.

Article 75: Council of the minister shall be collectively responsible to the Lok Sabha.


15. Which of the following is not true about the Money bill?

a) It can be introduced only in Lok Sabha.

b) It can be introduced only by Minister.

c) It can be introduced only on the recommendation of the President.

d) Rajya Sabha can detain money bill maximum for 21 days.


Answer. d) Rajya Sabha can detain money bill maximum for 14days.


16. Which of the following is not true about the money bills?

a) It can not be rejected by the president.

b) If it defeats in Lok Sabha, the council of ministers must resign.

c) It requires the certification of the Speaker of Lok Sabha when it is transmitted to Rajya Sabha.

d) There is no provision for Joint sitting.


Answer. a)  It can not be rejected by the president.

President can be rejected or approved but cannot be returned for reconsideration.


17. Which of the following article deals with “Annual financial statement” or Budget?

a) Article 110

b) Article 117

c) Article 75

d) Article 112


Answer. d) Article 112;

Article 110: Money bill

Article 117: Financial bill.

Article 75: Council of the minister shall be collectively responsible to the Lok Sabha.



18. Which of the following year's Railways budgets was separated from the general budget?

a) 1921

b) 1931

c) 1941

d) 1951


Answer. a) 1921


19. Which of the following year's railways budget merged with the general budget?

a) 2014

b) 2015

c) 2016

d) 2017


Answer. c) 2016.


20. Which of the following cut motion, reduces the amount by Rs 100?

a) Policy cut motion

b) Economy cut motion

c) Token cut motion

d) None


Answer. c) Token cut motion.


Policy cut motion: demand be reduced to Rs 1

Economy cut motion: Demand be reduced by the specified amount.


21. Which of the following article talks about the Contingency Fund of India?

a) Article 110

b) Article 117

c) Article 266

d) Article 267


Answer. d) Article 267;

Article 110: Money Bill

Article 117: Financial Bill

Article 266: Consolidated Fund of India and Public Account of India.

Article 267: Contingency Fund of India.



22. Which of the following is not the executive power and functions of Parliament?

a) Question hour

b) Zero Hour

c) Censure motion

d) Punish its member or outsiders for breach of its privileges.


Answer d) Punishing its member or outsiders for breach of its privileges is the judicial power of Parliament.



23. Which of the following are not judicial powers and functions of parliament?

a) Impeachment of President

b) Removal of Vice president

c) Removal of Judges

d) Constitutional amendment


Answer. d) Constitutional amendment is the legislative power of parliament.



24. Consider the following statements; (UPSC 2012)

1. Union Territories are not represented in the Rajya Sabha.

2. It is within the purview of the Chief Election Commissioner to adjudicate the election disputes.

3. According to the Constitution of India, the Parliament consists of the Lok Sabha and the Rajya Sabha only.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 and 3

c) 1 and 3

d) None


Answer. d) None

Parliament is comprised of President, Lok Sabha, and Rajya Sabha.

Election disputes are also looked at by Court.

At present 4 members come from Union Territories to Rajya Sabha.


25. In the Parliament of India, the purpose of an adjournment motion is (UPSC 2012)

a) to allow a discussion on a definite matter of urgent public importance.

b) to let opposition members collect information from the ministers.

c) to allow a reduction of a specific amount in demand for grants.

d) to postpone the proceedings to check the inappropriate or violent behavior on the part of some members.


Answer. A) to allow a discussion on a definite matter of urgent public importance.

An adjournment motion is the executive power of parliament that allows a discussion on a definite matter of urgent public importance.


26.  Regarding the office of the Lok Sabha Speaker, consider the following statements: (UPSC 2012)

1. He/She holds the office during the pleasure of the President.

2. He/She need not be a member of the House at the time of his/her election but has to become a member of the House within six months from the date of his/her election.

3. If he/she intends to resign, the letter of his/her resignation has to be addressed to the Deputy Speaker.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 and 2 only

b) 3 only

c) 1, 2 and 3

d) None


Answer. b) 3 only.


Speaker of Lok Sabha is elected from the member of Lok Sabha only, so statement 2 is wrong.

He/she can be removed by resolution of removed passed by an absolute majority( more than half of Lok Sabha strength), so statement 1 is wrong.



27. Which of the following special powers have been conferred on the Rajya Sabha by the Constitution of India? (UPSC 2012)

a) To change the existing territory of a State and to change the name of a State.

b) To pass a resolution empowering the Parliament to make laws in the State List and to create one or more All India Services.

c) To amend the election procedure of the President and to determine the pension of the President after his/her retirement.

d) To determine the functions of the Election Commission and determine the number of Election Commissioners.


Answer. b) To pass a resolution empowering the Parliament to make laws in the State List and to create one or more All India Services.


28. Which of the following are the methods of Parliamentary control over public finance in India? (UPSC 2012)

1. Placing Annual Financial Statement before Parliament.

2. Withdrawal of money from Consolidated Fund of India only after passing the Appropriation Bill.

3. Provisions of supplementary grants and vote-on-account.

4. A periodic or at least a mid-year review of program macroeconomic forecasts and expenditure by a Parliamentary Budget Office.

5. Introducing Finance Bill in the Parliament. 

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1, 2, 3 and 5 only

b) 1, 2, and 4 only

c) 3, 4, and 5 only

d) 1, 2, 3, 4 and 5



Answer. a) ) 1, 2, 3 and 5 only



29. Which reference to the Delimitation Commission, consider the following statements: (UPSC 2012)

1. The orders of the Delimitation Commission cannot be challenged in a Court of Law.

2. When the orders of the Delimitation Commission are laid before the Lok Sabha or State Legislative Assembly, they cannot effect any modifications in the orders.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2


Answer. c) Both 1 and 2



30. A deadlock between the Lok Sabha and the Rajya Sabha calls for a joint sitting of the Parliament during the passage of

1. Ordinary Legislation

2. Money Bill

3. Constitution Amendment Bill

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3


Answer. a) 1 only ordinary legislation.




31. The authorization for the withdrawal of funds from the Consolidated Fund of India must come from (UPSC 2011)

a) The President of India 

b) The Parliament of India 

c) The Prime Minister of India 

d) The Union Finance Minister


Answer. b) The Parliament of India

No money shall be withdrawn from the consolidated fund of India without approval from parliament.

An appropriation bill is introduced in parliament to withdraw money from the consolidated fund of India.


32. All revenues received by the Union Government by way of taxes and other receipts for the conduct of Government business are credited to the (UPSC 2011)

a) Contingency Fund of India 

b) Public Account 

c) Consolidated Fund of India 

d) Deposits and Advances Fund



Answer. c) Consolidated Fund of India.


Article 266: Consolidated fund of India:

It is comprised of the following:

All revenue is received by the government of India.

All loans are raised by the government through treasury bills, loans, etc.

All money received by the government of India through loan repayment.


Article 266: Public Account:

In includes:

Provident Fund deposit.

Judicial deposit.

Saving bank deposit.

Departmental deposit.

Remittance


The above payments are mostly in the nature of banking transactions.


Article 267: Contingency Fund of India:

The contingency fund is held by the finance secretary on the behalf of the president. It is used for unforeseen expenditures.


33. What is the difference between “vote-on-account” and “interim budget”? (UPSC 2011)

1. The provision of a “vote-on-account” is used by a regular Government, while an “interim budget” is a provision used by a caretaker Government. 

2. A “vote-on-account” only deals with the expenditure in the Government’s budget, while an “interims budget” includes both expenditure and receipts. 

Which of the statements given above is/are correct? 

a) 1 only 

b) 2 only 

c) Both 1 and 2 

d) Neither 1 nor 2


Answer. b) 2 only


For withdrawn money from the consolidated fund of India, the appropriation bill needed to pass from Parliament but it takes time. In meantime, parliament grants advance from the consolidated fund of India for nearly 2 months of expenditure, this process is called “Vote ob account”.

Vote of account only deals with expenditure in the government’s budget.

The interim budget is also presented by the regular government before the General Lok Sabha elections. The interim budget contains both income and expenditure parts for a temporary period.


34. When the annual Union Budget is not passed by the Lok Sabha, (UPSC 2011)

a) The Budget is modified and presented again 

b) The Budget is referred to the Rajya Sabha for suggestions 

c) The Union Finance Minister is asked to resign 

d) The Prime Minister submits the resignation of the Council of Ministers


Answer. d) The Prime Minister submits the resignation of the Council of Ministers

When the annual Union Budget is not passed by the Lok Sabha, it is considered a defeat of confidence of the government in parliament.



35. Consider the following statements-The Parliamentary Committee on Public Accounts. (UPSC 2013)

1. Consists of not more than 25 members of the Lok Sabha.

2. Scrutinizes appropriation and finance accounts of the Government.

3. Examines the report of the Comptroller and Auditor General of India.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 3 only

d) 1, 2 and 3


Answer. b) 2 and 3 only


The public account committee was set up in 1921 under the Government of India Act 1919.

The public account committee is comprised of 22 members ( 15 from Lok Sabha and 7from Rajya Sabha), so 1 statement is incorrect.

The chairman of the Public account committee shall be from Lok Sabha.

The following are functions:

The public account committee examines the report of the comptroller and Auditor General of India.

It examines the reports and accounts of Public undertakings.

It examines the appropriation and Finance accounts of the Government.



36. What will follow if a Money Bill is substantially amended by the Rajya Sabha? (UPSC 2013)

a) The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha

b) The Lok Sabha cannot consider the Bill further

c) The Lok Sabha may send the Bill to the Rajya Sabha for reconsideration

d) The President may call a joint sitting for passing the Bill


Answer. a) The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha



37. Which one of the following statements is correct? (UPSC 2013)

a) In India, the same person cannot be appointed as Governor for two or more States at the same time.

b) The Judges of the High Court of the States in India are appointed by the Governor of the State just as the Judges of the Supreme Court are appointed by the President

c) No procedure has been laid down in the Constitution of India for the removal of a Governor from his/her post

d) In the case of a Union Territory having a legislative setup, the Chief Minister is appointed by the Lt. Governor on the basis of majority support


Answer. c) No procedure has been laid down in the Constitution of India for the removal of a Governor from his/her post


In the case of a Union Territory having a legislative setup, the Chief Minister is appointed by the Lt. Governor on the basis of majority support.


38. Consider the following statements: (UPSC 2013)

1. An amendment to the Constitution of India can be initiated by an introduction of a bill in the Lok Sabha only.

2. If such an amendment seeks to make changes in the federal character of the Constitution, the amendment also requires to be ratified by the legislature of all the States of India.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2


Answer. d) Neither 1 nor 2.


An amendment to the Constitution of India can be initiated by an introduction of a bill in the Lok Sabha only either of the houses.

If such an amendment seeks to make changes in the federal character of the Constitution, the amendment is also required to be ratified by the legislature of all at least half of the States of India.



39. the Parliament can make any law for the whole or any part of India for implementing international treaties (UPSC 2013)

a) with the consent of all the States

b) with the consent of the majority of States

c) with the consent of the States concerned

d) without the consent of any State


Answer. d) without the consent of any State



40. Consider the following statements regarding a No-Confidence Motion in India: (UPSC 2014)

1. There is no mention of a No-Confidence Motion in the Constitution of India.

2. A motion of no No-Confidence can be introduced in the Lok Sabha only. 

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2


Answer c) Both 1 and 2


Article 75 of the constitution specifies the collective responsibilities of the minister to Lok Sabha. It means a no-confidence motion can be passed only in Lok Sabha but the word “no-confidence” motion is not mentioned in the constitution.


41. Which one of the following is the largest Committee of the Parliament? (UPSC 2014)

a) The Committee on Public Accounts

b) The Committee on Estimates

c) The Committee on Public Undertakings

d) The Committee on Petitions


Answer. b) the Committee on Estimates


42. Which of the following is/are the function/functions of the Cabinet Secretariat? (UPSC 2014)

1. Preparation of agenda for Cabinet Meetings

2. Secretariat assistance to Cabinet Committees

3. Allocation of financial resources to the Ministries

Select the correct answer using the code given below:

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c)1 and 2 only

d) 1, 2 and 3



Answer. c) 1 and 2.

The Ministry of Finance allocates the financial resources to the Ministries. So, statement 3 is not correct.

Others two are functions of the cabinet secretariat.

The Cabinet secretariat is also ex officio chairperson of all IAS.


43. Consider the following statements: (UPSC 2015)

1. The Rajya Sabha has no power either to reject or to amend a Money Bill.

2. The Rajya Sabha cannot vote on the Demands for Grants.

3. The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2 and 3



Answer b) 1 and 2 only

Rajya Sabha can discuss the Annual Financial Statement, but can not vote. So statement 3 is incorrect. Others two statements are correct regarding the power of the Rajya Sabha.

A money bill can be introduced in Lok Sabha Only and Rajya Sabha can discuss it but can not be rejected or amended.


44. When a bill is referred to a joint sitting of both the Houses of the Parliament, it has to be passed by ( UPSC 2015)

a) a simple majority of members present and voting

b) a three-fourths majority of members present and voting

c) a two-thirds majority of the Houses

d) the absolute majority of the Houses


Answer. a) a simple majority of members present and voting.

Joint sitting is only done for ordinary bills. So, it requires a simple majority of members present and voting.


45.  Which of the following statements is/are correct? (UPSC 2016)

1. A Bill pending in the Lok Sabha lapses on its prorogation.

2. A Bill pending in the Rajya Sabha, which was not been passed by the Lok Sabha, shall not lapse on the dissolution of the Lok Sabha.

Select the correct answer using the code given below.

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2




Answer. b) 2 only.

Prorogation of session does not affect any pending bill.

On the dissolution of Lok Sabha the following bill lapses:

A bill pending in Lok Sabha lapses (whether originated in Lok Sabha or Transmitted it from Rajya Sabha).

A bill passed by Lok Sabha and pending in Rajya Sabha lapses.

On the dissolution of Lok Sabha the following bill does not lapse:

A bill does not lapse if President is notified for joint sitting before the Dissolution of Lok Sabha.

A bill pending in Rajya Sabha and not passed by Lok Sabha does not lapse.

A bill passed by both houses but pending assent of the president does not lapse.

A bill passed by both houses and returned by the president for reconsideration of houses does not lapse.



46. For election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by (UPSC 2017)

a) anyone residing in India.

b) a resident of the constituency from which the election is to be contested.

c) any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency.

d) any citizen of India.


Answer. c) any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency.


For election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency and should attain the age of 25 years.


47. Consider the following statements: (UPSC 2017)

1. In the election for Lok Sabha or State Assembly, the winning candidate must get at least 50 percent of the votes polled, to be declared elected.

2. According to the provisions laid down in the Constitution of India, in Lok Sabha, the Speaker’s post goes to the majority party and the Deputy Speaker’s to the Opposition.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2


Answer. d) Neither 1 nor 2

There is no provision laid down in the constitution of India for speaker and deputy speaker posts.



48. Right to vote and to be elected in India is a (UPSC 2017)

a) Fundamental Right

b) Natural Right

c) Constitutional Right

d) Legal Right


Answer. d)

The right to vote and to be elected in India is a legal right.



49. Which of the following are not necessarily the consequences of the proclamation of the

President’s rule in a State? (UPSC 2017)

1. Dissolution of the State Legislative Assembly

2. Removal of the Council of Ministers in the State

3. Dissolution of the local bodies

Select the correct answer using the code given below:

a) 1 and 2 only

b) 1 and 3 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2 and 3



Answer. a) 1 and 2 only



50. The Parliament of India exercises control over the functions of the Council of Ministers through (UPSC 2017)

1. Adjournment motion

2. Questions hour

3. Supplementary questions

Select the correct answer using the code given below:

a) 1 only

b) 2 and 3 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3



Answer. d) 1, 2 and 3


51. With reference to the Parliament of India, consider the following statements: (UPSC 2017)

1. A private member’s bill is a bill presented by a Member of Parliament who is not elected but only nominated by the President of India.

2. Recently, a private member’s bill has been passed in the Parliament of India for the first time in its history.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2



Answer. d) Neither 1 nor 2

A private member’s bill is presented by a member of parliament other than the minister.

14 private members ‘bill has been passed.


52. Consider the following statements: (UPSC 2018)

1. In the first Lok Sabha, the single largest party in the opposition was the Swatantra Party.

2. In the Lok Sabha, a "Leader of the Opposition" was recognized for the first time in 1969.

3. In the Lok Sabha, if a party does not have a minimum of 75 members, its leader cannot be recognized as the Leader of the Opposition. 

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 and 3 only

b) 2 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2 and 3


Answer. b) 2 only


Communist Party of India (CPI) won 16 seats and CPI was the largest single party. So, statement 1 is not correct.

In 1969, for the first time, the “leader of the opposition” was recognized. So, statement 2 is correct.

As per the Mavalakar rule, a minimum of 10 % total strength (55 seats) of Lok Sabha is required for the leader of the opposition. So, statement 3 is not true.


53. Consider the following statements: (UPSC 2018)

1. The Parliament of India can place a particular law in the Ninth Schedule of the Constitution of India.

2. The validity of a law placed in the Ninth Schedule cannot be examined by any court and no judgment can be made on it.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2


Answer. a) 1 only

The ninth Schedule can also be examined by Court and through judicial review.


54. With reference to the Parliament of India, which of the following Parliamentary Committees scrutinizes and reports to the House whether the powers to make regulations, rules, sub-rules, by-laws, etc. conferred by the Constitution or delegated by the Parliament are being properly exercised by the Executive within the scope of such delegation? (UPSC 2018)

a) Committee on Government Assurances

b) Committee on Subordinate Legislation

c) Rules Committee

d) Business Advisory Committee


Answer. b) Committee on Subordinate Legislation

Rules committee recommends the addition or amendments of rules of the house.

The business advisory committee regulates the program and timetable of the house.

The committee on Government Assurances examines the assurance, promises, and undertakings given by ministers on floors.

Committee on subordinate Legislation committee scrutinizes and reports to the House whether the powers to make regulations, rules, sub-rules, by-laws, etc. are conferred by the Constitution or delegated by the Parliament.


55. Regarding the Money Bill, which of the following statements is not correct? (UPSC 2018)

a) A bill shall be deemed to be a Money Bill if it contains only provisions relating to imposition, abolition, remission, alteration, or regulation of any tax.

b) A Money Bill has provisions for the custody of the Consolidated Fund of India or the Contingency Fund of India.

c) A Money Bill is concerned with the appropriation of money out of the Contingency Fund of India.

d) A Money Bill deals with the regulation of borrowing of money or giving of any guarantee by the Government of India.


Answer. d) A Money Bill deals with the regulation of borrowing of money or giving of any guarantee by the Government of India.


56. If the President of India exercises his power as provided under Article 356 of the Constitution of a particular State, then (UPSC 2018)

a) the Assembly of the State is automatically dissolved.

b) the powers of the Legislature of that State shall be exercisable by or under the authority of the Parliament.

c) Article 19 is suspended in that State.

d) the President can make laws relating to that State.


Answer. b) the powers of the Legislature of that State shall be exercisable by or under the authority of the Parliament.


Article 356 is related to the president's rule.

Article 352: National emergency

Article 360: Financial emergency.


57. Consider the following statements: (UPSC 2020)

1. The President of India can summon a session of the Parliament at such place as he/she thinks it.

2. The Constitution of India provides for three sessions of the Parliament in a year, but it is not mandatory to conduct all three sessions.

3. There is no minimum number of days that the Parliament is required to meet in a year.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) 1 and 3 only

d) 2 and 3 only


Answer. c) 1 and 3 only


 The president of India can summon a session of Parliament to meet from time to time. So, statement 1 is true.

Parliament should meet at least twice a year. It does not specify three sessions of the parliament in a year. So, statement 2 is not correct.

There is no minimum number of days that the Parliament is required to meet in a year. So, statement 3 is correct.



58. Rajya Sabha has equal powers with Lok Sabha in (UPSC 2020)

a) the matter of creating new All India Services

b) amending the Constitution

c) the removal of the government

d) making cut motions


Answer. b) amending the Constitution.

Rajya Sabha has more power in the matter of creating a new All India Service.

Rajya Sabha is equal power in amending the constitution.

Lok Sabha has more power in the removal of the government and making cut motions.


59. The Parliament of India acquires the power to legislate on any item in the State List in the national interest if a resolution to that effect is passed by the (UPSC 2016)

a) Lok Sabha by a simple majority of its total membership.

b) Lok Sabha by a majority of not less than two-thirds of its total membership.

c) Rajya Sabha by a simple majority of its total membership.

d) Rajya Sabha by a majority of not less than two-thirds of its members present and voting.


Answer. d) Rajya Sabha by a majority of not less than two-thirds of its members present and voting.

60.


You May Like also:

Previous
Next Post »