Federal System MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-11]

 Federal System


1. Which of the following country has a federal system of government?

a) Britain

b) France

c) Japan

d) Brazil


Answer. d) Brazil.


2. Unitary government is one which?

a) Regional government gets power from the constitution.

b) Regional government gets power from the national government.

c) Must have a written constitution

d) Must have the rigid constitution


Answer. b) regional government gets power from the national government.

The followings are features of the Unitary system of governance:

Single government and if regional government exit, they get power from the national government.

The constitution may be written (France) or not written ( Britain).

The constitution may be supreme or not be Supreme.

Judiciary may be independent or not be independent.

Legislative may be bicameral or unicameral( China).


3. Which of the following country has a federal system of government?

a) China

b) Argentina

c) Italy

d) Belgium



Answer. b) Argentina.



4. Which of the following country has a federal system of government?

a) Norway

b) Sweden

c) Spain

d) Switzerland

Answer. d) Switzerland



5. Which of the following is not the main feature of the Federal Government?

a) Must have dual government (National and regional government).

b) Must have a written constitution.

c) Supremacy of the Constitution.

d) Constitution may be rigid or flexible.


Answer. d) Constitution may be rigid or flexible.


The following are the main features of the Federal system of government:

Dual government (National government and regional government).

Written constitution.

Supremacy of the constitution.

Rigid constitution.

Independent Judiciary.

Bicameral legislature.


6. The Indian federal system is based on which model?

a) Canadian Model

b) USA Model

c) Australian Model

d) UK Model

Answer. a) Canadian Model


7. Which of the following has termed Indian federal as “quasi-federal”?

a) K Santhanam

b) KC Wheare

c) Ivor Jennings

d) Morris Jones


Answer. b) KC Wheare.


8. Which of the following has termed Indian federal as “Bargaining Federalism”?

a) K Santhanam

b) KC Wheare

c) Ivor Jennings

d) Morris Jones


Answer. d) Morris Jones


9. Which of the following has termed Indian federal as a “federation with a strong centralizing tendency”?

a) K Santhanam

b) KC Wheare

c) Ivor Jennings

d) Morris Jones


Answer. c) Ivor Jennings



10. Which of the following has termed Indian federalism as “Cooperative federalism”?

a) K Santhanam

b) KC Wheare

c) Ivor Jennings

d) Granville Austin


Answer. d) Granville Austin.



You May Like also:

Previous
Next Post »