Search Post on this Blog

Election Commission, CAG, and Panchayati Raj MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-21]

 Election Commission, CAG, and Panchayati Raj


1. Which article in the Indian Constitution is related to the establishment of the Election Commission of India? (BPSC 2020)

a) Article 324

b) Article 148

c) Article 342

d) Article 325

e) None of the above/More than one of the above



Answer. a) Article 324.


Article 324: Election of Lok Sabha and State Assemblies shall be conducted by the Election Commission of India. The election commission of India has three members body with one Chief Election Commissioners and two election commissioners.

Article 148: Comptroller and Auditor General of India.

Article 342: Schedule tribe

Article 325: Electoral roll


2. Which Article gives the list of 29 functions to be performed by the Panchayati Raj Institutions? (BPSC 2020)

a) Articles 243(H)

b) Articles 243(E)

c) Articles 243(F)

d) Articles 243(G)

e) None of the above/More than one of the above


Answer. d) Article 243(G)

Article 243(G) specifies the 29 functions to be performed by Panchayati Raj.

Article 243(G) specifies the 18 functions to be performed by Municipalities.

Article 243 to 243 O deal with Panchayat.

Article 243P to 243 ZG deals with Municipalities.

Co-operative Societies: 243 ZH to ZT.



3. The legislative origins of the 73rd Constitutional Amendment Act can be traced back to which Constitutional Amendment Bill? (BPSC 2020)

a) 61st Constitutional Amendment Bill

b) 62nd Constitutional Amendment Bill

c) 63rd Constitutional Amendment Bill

d) 64th Constitutional Amendment Bill

e) None of the above/More than one of the above


Answer. e) None of the above.


61st CAA 1989: Voting age reduced from 21 to 18.

62nd CAA 1989: Extended the reservation of seats for SCs and STs in Lok Sabha and state assemblies.

63rd CAA 1989: Punjab was brought under the emergency provision.

64th CAA: President rule in Punjab.


4. Which one of the following is not the characteristic of decentralization? (BPSC 2020)

a) Autonomy

b) People’s participation

c) To install non-confidence among local communities

d) To empower local communities

e) None of the above/More than one of the above


Answer. c) To install non-confidence among local communities


5. In the areas covered under the Panchayat (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996, what is the role/power of Gram Sabha? (UPSC 2012)

1. Gram Sabha has the power to prevent the alienation of land in the Scheduled Areas.

2. Gram Sabha has the ownership of minor forest produce.

3. Recommendation of Gram Sabha is required for granting prospecting license or mining lease for any mineral in the Scheduled Areas.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2 and 3


Answer. d) 1,,2  and 3


Gram Sabha is the foundation of the Panchayati Raj System. Gram Sabha is comprised of all registered voters within the panchayat areas.

The following are the main features of the PESA (Panchayat Extension to the Scheduled Area) act 1996:

Gram Sabha has the power to safeguard and preserve tradition, customs, cultural identity, and communities’ resources.

Gram Sabha should be consulted before making any land acquisition in scheduled areas.

Recommendation of Gram Sabha is required for granting prospecting license or mining lease for any mineral in the Scheduled Areas.



6. In India, other than ensuring that public funds are used efficiently and for their intended purpose, what is the importance of the office of the Comptroller and Auditor General (CAG)?

1. CAG exercises exchequer control on behalf of the Parliament when the President of India declares a national emergency/financial emergency.

2. CAG reports on the execution of projects or programs by the ministries are discussed by the Public Accounts Committee.

3. Information from CAG reports can be used by investigating agencies to press charges against those who have violated the law while managing public finances.

4. While dealing with the audit and accounting of government companies, CAG has certain judicial powers for prosecuting those who violate the law. 

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1, 2, and 4 only

b) 2 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2, 3 and 4


Answer. c) 2 and 3


6. Which of the following was the first state to establish Panchayati Raj?

a) Uttar Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Andhra Pradesh

d) Rajasthan


Answer. d) Rajasthan 

Panchayati Raj was established in Nagpur District of Rajasthan on 2 October 1959.

Andhra Pradesh was the second state to adopt the Panchayati Raj.


7. Which of the following is the first Committee established for the establishment of the Panchayati Raj institution?

a) Balwant Rai Mehta Committee

b) G V KK Rao Committee

c) L M Singhvi Committee

d) Thungon Committee


Answer. a) Balwant Rai Mehta Committee


1988: Thungon Committee

1986: LM Singhvi Committee

1985: GVK Rao Committee

1977: Ashok Mehta Committee

1957: Balwant Rai Mehta Committee



8. The Constitution (Seventy-Third Amendment) Act. 1992, which aims at promoting the Panchayati Raj Institutions in the country, provides for which the following? (UPSC 2011)

1. Constitution of District Planning Committees.

2. State Election Commissions to conduct all panchayat elections.

3. Establishment of State Finance Commissions.

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 only

b) 1 and 2 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2 and 3 


Answer. d) 1,2,3


The following are the main features of the 73rd Constitutional Amendment Act 1992:

73rd constitutional amendment act has been enacted to provide the constitutional status and protection of the Panchayati Raj institution.

New part IX to the constitution of India was added and provisions were made from Article 243 to 243 O.

Article 243 G contains 29 functional items for Panchayat raj.

It was implemented to give the practical shape of Article 40 of DPSP.

Gram Sabha is the foundation of Panchayati Raj and it is comprised of all electoral rolls of the areas.

There would be three tiers system i.e. Village, intermediate, and district levels.

All the members of Panchayats at the village, intermediate, and district levels shall be elected directly by the people.

At least 33 % of reservations for Women will be provided.

The state election commission, District Planning Committee, and State Finance Commission should be constituted.

The district planning committee should consolidate the plans prepared by Panchayats and municipalities.




9. With reference to the Finance Commission of India, which of the following statements is correct? (UPSC 2011)

a) It encourages the inflow of foreign capital for infrastructure development 

b) It facilitates the proper distribution of finances among the Public Sector Undertakings 

c) It ensures transparency in financial administration 

d) None of the statements (a), (b), and (c) given above is correct in this context


Answer. d) None of the statements (a), (b), and (c) given above is correct in this context


Article 280 empowers the establishment Finance commission, a quasi-judicial body. The following are major works of the Finance Commission:

Distribution of taxes between centers and states.

To make provision for grants-in-aid to the states.

Appropriate provision to supplement the resource to panchayat and municipalities.

CAG works in the field of Financial Administration, so statement (c ) is incorrect.



10. Consider the following statements: In India, a Metropolitan Planning Committee 

1. Is constituted under the provisions of the constitution of India. 

2. Prepares the draft development plans for the metropolitan area. 

3. Has the sole responsibility for implementing Government-sponsored schemes in the metropolitan area. 

Which of the statements given above is/are correct? 

a) 1 and 2 only 

b) 2 only 

c) 1 and 3 only 

d) 1, 2 and 3


Answer. d) 1,2, and 3


Article 243ZE provides the constitution of the Metropolitan Planning Committee in every metropolitan area, so statement 1 is correct.

2/3rd of members are elected. 

Main work of the Metropolitan Planning Committee is to make development planning and coordination for the metropolitan areas.


11. Consider the following statements: Attorney General of India can (UPSC 2013)

1. take part in the proceedings of the Lok Sabha

2. be a member of a committee of the Lok Sabha

3. speak in the Lok Sabha

4. vote in the Lok Sabha

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 and 4

c) 1, 2 and 3

d) 1 and 3 only


Answer. c) 1,2 and 3 


The Attorney general is appointed by the president. A person can be appointed as an Attorney general who is qualified to Supreme court judge.

Article 76: Attorney General of India

Article 105: Power, Privilege, and Immunities of Attorney General


12. Which of the following bodies does not/do not find mentioned in the Constitution? (UPSC 2013)

1. National Development Council

2. Planning Commission

3. Zonal Councils

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 and 2 only

b) 2 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2 and 3


Answer. d) 1,2, and 3


Azonal council is a statutory body, not a constitutional body. They are established under the State Reorganization Act of 1956. The zonal council comes under the Ministry of Home Affairs.

The planning commission now NITI Aayog is the extra-constitutional body.



13. The Government enacted, the Panchayat Extension to Scheduled Areas (PESA) Act in 1996. Which one of the following is not identified as its objective? (UPSC 2013)

a) To provide self-governance

b) To recognize traditional rights

c) To create autonomous regions in tribal areas

d)  To free tribal people from exploitation



Answer. c) To create autonomous regions in tribal areas



14. Under the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, who shall be the authority to initiate the process for determining the nature and extent of individual or community forest rights or both? (UPSC 2015)

a) State Forest Department

b) District Collector/Deputy Commissioner

c) Tahsildar/Block Development Officer/Mandal Revenue Officer

d) Gram Sabha


Answer. d) Gram Sabha


15. The fundamental object of the Panchayati Raj system is to ensure which among the following? (UPSC 2015)

1. People's participation in development

2. Political accountability

3. Democratic decentralization

4. Financial mobilization

Select the correct answer using the code given below.

a) 1, 2, and 3 only

b) 2 and 4 only

c) 1 and 3 only

d) 1, 2, 3 and 4



Answer. c) 1 and 3


The fundamental object of the Panchayati Raj system is to ensure the people’s participation in development and democratic decentralization.


16. Consider the following statements: (UPSC 2016)

1. The minimum age prescribed for any person to be a member of Panchayat is 25 years.

2. A Panchayat reconstituted after premature dissolution continues only for the remainder period.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2


Answer. b) 2 only


The following are some important points:

There is no minimum age for qualification of Judges of High courts and supreme court.

The minimum age for contesting the Panchayat election is 21 years. So statement 1 is not true.

Member of Rajya Sabha or State council:  Minimum age 30 years.

Member of Lok Sabha and State Assembly: Minimum age 25 years.

President, Vice President, or Governor Post: Minimum 35 years


17. With reference to the ‘Gram Nyayalaya Act’, which of the following statements is/are correct? (UPSC 2016)

1. As per the Act, Gram Nyayalayas can hear only civil cases and not criminal cases.

2. The Act allows local social activists as mediators/reconcilers. 

Select the correct answer using the code given below.

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2


Answer.  b) 2 only


Gram Nyayalaya Act 2008 was enacted to fulfill the provision of Article 39 A for the following purposes:

It aims to provide the grassroots level of justice at their doorsteps.

Access to justice by poor and disadvantaged groups.

The Head of gram Nyayalaya will be Nyayadhikari and it shall be appointed by State Government in consultation with the high court.

Gram Nyayalaya will be established for every Panchayat.

It is a form of mobile court and shall exercise the power of both criminal and civil courts.

The Act allows local social activists as mediators/reconcilers. 



18. Consider the following statements: (UPSC 2017)

1. The Election Commission of India is a five-member body.

2. Union Ministry of Home Affairs decides the election schedule for the conduct of both general elections and bye-elections.

3. Election Commission resolves the disputes relating to splits/mergers of recognized political parties. 

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 and 2 only 

b) 2 only

c) 2 and 3 only 

d) 3 only



Answer. d) 3 only


Article 324 provides the composition of the Election commission of India.

The election commission of India is a three members boy comprised of the Chief election commission and two other election commissions. So, the statement is not true,

The election commission decides the election schedule for the conduct of both general elections and bye-elections. So, statement 2 is also incorrect.



19. Local self-government can be best explained as an exercise (UPSC 2017)

a) Federalism

b) Democratic decentralization

c) Administrative delegation

d) Direct democracy



Answer. b) Democratic decentralization


20. 


You May Like also:

Previous
Next Post »