Search Post on this Blog

Salient Features of the Constitution MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-3]

Salient Features of the Constitution MCQ


1. Which of the following Constitutional Amendment is also known as the “Mini-Constitution” of India?

a) 7th Amendment

b) 42nd Amendment

c) 44th Amendment

d) 73rd Amendment


Answer. b;

42nd Amendment of 1976 is also called the mini-constitution. Under the amendment, 

the first-time preamble got changed. 

Fundamental duties were instead in Part IV-A and Article 51-A.

7th Amendment of 1956; Implemented state reorganization Act

44th Amendment 1978; Property fundamental right repealed and made legal right.

73rd Amendment of 1992; Panchayati Raj Institution

97th Amendment of 2011; Regarding the constitution and working of cooperative societies; came into effect on 15 February 2012.

Article 43 B; Cooperative Society

Part IX B;

Cooperative societies are state subject, Parliament can not legislate; the Supreme court had strike down this amendment.


2. In which year, Kesavananda Bharti's judgment came that emphasized the basic structure of the Constitution and the basic structure of the constitution can not be amended under Article 368.

a) 1971

b) 1972

c) 1973

d) 1974


Answer. c; 1973


3. Who described Indian Federal as “Quasi-federal” 

a) KC Wheare.

b) Morris Jones

c) Granville Austin

d) Ivor Jennings


Answer. a; KC Wheare


4. Who described Indian Federalism as a “ Federation with a centralizing tendency” 

a) KC Wheare

b) Morris Jones

c) Granville Austin

d) Ivor Jennings


Answer. d. Ivor Jennings.


5. Who described Indian Federalism as “ Bargaining Federalism” 

a) KC Wheare

b) Morris Jones

c) Granville Austin

d) Ivor Jennings


Answer. b; Morris Jones



6. Who described Indian Federalism as “Co-operative Federalism” 

a) KC Wheare

b) Morris Jones

c) Granville Austin

d) Ivor Jennings


Answer. c; Granville Austin



7. Which one of the following best describes the Parliament Form of Government?

a) Principle of Cooperation and Co-ordination between the legislative and executive organs.

b) Doctrine of separation of powers between the two organs

c) Written Constitution.

d) Rigid constitution.


Answer. a;


8. Which of the following is not another name of the Parliament System?

a) Westminster

b) Responsible government

c) Cabinet Government

d) American System


Answer. d;



9. How many types of Fundamental rights are provided by Indian Constitution?

a) 5

b) 6

c) 7

d) 9

Answer. b; 6;


There are 6 types of Fundamental rights:

Right to equality (Article 14-18)

Right to freedom of expression (Article 19-22)

Right against Exploitation (Article 23-24)

Right to freedom of Religion (Article 25-28)

Cultural and Educational Rights (Article 29-30)

Right to Constitutional Remedies (Article 32)


10. Which of the following is not a feature of Fundamental rights:

a) It promotes the idea of political democracy.

b) It is justiciable in Nature

c) Fundamental rights are not absolute in Nature.

d) All the fundamental rights can be suspended during National Emergency.


Answer. d;

Except for Article 20 and Article 21, all Fundamental rights can be suspended during a national emergency.


11. According to Dr. B R Ambedkar, Which of the following parts of the Indian Constitution is a “Novel feature” of the Indian Constitution?

a) Preamble

b) Fundamental Rights

c) DPSP

d) Fundamental Duties


Answer. c; Part-IV or DPSP is a “Novel feature” of the Indian Constitution. DPSP is for promoting the ideal of social and economic democracy.


12. Which of the following is not a feature of DPSP?

a) It promotes the idea of social and economic democracy

b) It seeks to establish a “Welfare state”

c) It is non-enforceable by the court and it is non-justiciable in nature

d) It is the duty of the people to apply DPSP principles in making laws


Answer. d.

It is the duty of the state to apply DPSP principles in making laws.


13. In which case, does the Supreme Court emphasizes that the Indian Constitution is founded on the bedrock of the balance between the Fundamental Rights and the Directive Principles?

a) Golaknath Case (1967)

b) Keshava Nada Bharti Case (1973)

c) Maneka Gandhi Case (1978)

d) Minerva mill Case (1980)


Answer. d; Minerva Mill Case(1980);

Golaknath Case(1967): Parliament can not amend the Fundamental rights; need to form a constituent assembly for amending the Fundamental Rights.

Keshvananda Bharti Case(1973); Basic structure of the constitution can not be amended by Parliament; SC can strike down the amendment passed by parliament if it violates the basic structure of the constitution.

Maneka Gandhi Case(1978): Right to personal liberty under Article 21; Law must be “just, fair, and reasonable”.


14. Which constitutional Amendment Act reduces the voting rights from 21 years to 18 years;

a) 60th CAA

b) 61st CAA

c) 86th CAA

d) 97th CAA


Answer. b;

61st CAA in 1989( Voting right)

86th CAA in 2002; 21 A article, article 45 insertion regarding Educational Fundamental rights.

97th CAA in 2011; Establishment of Cooperative Societies;


15. Which of the following emergency is not mentioned in the Constitution

a) National Emergency

b) State Emergency

c) Disaster Emergency

d) Financial Emergency


Answer. c;


16. National Emergency is mentioned in which article of the Constitution?

a) Article 352

b) Article 356

c) Article 360

d) Article 398


Answer. a;


17. State emergency is mentioned in which article of the Constitution?

a) Article 352

b) Article 356

c) Article 360

d) Article 398


Answer. b;


18. Financial Emergency is mentioned in which article of the Constitution?

a) Article 352

b) Article 356

c) Article 360

d) Article 398


Answer. c; 360.


19. Which of the following is not a ground for a declaration of National Emergency?

a) War

b) External Aggression

c) Armed rebellion

d) Internal Aggression


Answer. d;


20. On which ground state emergency or President rule can be declared in the state?

a) Failure of Constitutional machinery only

b) Failure to comply with the directions of the center

c) Both

d) None

Answer. c; Both


21. Forms of Oaths or Affirmations are mentioned in which Schedule of the Indian Constitution?

a) 2nd

b) 3rd

c) 4th

d) 5th


Answer. b; 3rd Schedule


2nd Schedule: Emoluments, allowances, privileges

4th Schedule: Rajya Sabha seat allocation

5th Schedule: relating to administration and control of scheduled areas and scheduled tribes.


22. Which of the following state is not mentioned under the 6th Schedule for the administration of tribal areas:

a) Assam

b) Nagaland

c) Meghalaya

d) Mizoram


Answer. b; Nagaland;

Four states are: Assam, Meghalaya, Tripura, and Mizoram.


23. In which schedule, the division of powers between the Union and states are mentioned?

a) 6th

b) 7th

c) 8th

d) 9th


Answer. b; 7th


8th: 22 schedule languages

9th schedule: Judicial reviews; 1st Constitutional Amendment Act.


24. Which schedule was added by the 52nd Amendment Act of 1985?

a) 8th

b) 9th

c) 10th

d) 11th


Answer. c; 10th schedule Anti defection law


25. By the 97th Constitutional Amendment Act of 2011, the Formation of Cooperative societies is a fundamental right provided in which article?

a) Article 19

b) Article 20

c) Article 21

d) Article 22


Answer. a; Article 19.


26. Who said that the Indian Constitution is a” Lawyer’s paradise”

a) Sir Ivor Jennings 

b) H K Maheswari

c) P R Deshmukh

d) Dr. B R Ambedkar


Answer. a; Sir Ivor Jennings


You May Like also:

Previous
Next Post »

2 comments

Click here for comments
Unknown
admin
10 September 2022 at 14:49 ×

Answer of 5 is wrong...

Reply
avatar
Unknown
admin
12 November 2022 at 20:04 ×

Answer of 5th question is wrong....it is Morris Jones

Reply
avatar