Search Post on this Blog

The preamble of the Indian Constitution MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-4]

 The preamble of the Indian Constitution MCQ


1. Preamble of the Indian Constitution is borrowed from which country?

a) American Constitution

b) Canadian Constitution

c) British Constitution

d) Irish Constitution


Answer. A. The USA


2. Which one of the following persons had called the Preamble as the “Identity card of the constitution”?

a) N A Palkhivala

b) Pandit Nehru

c) Dr. B R Ambedkar

d) Dr. Rajendra Prasad


Answer. a;

N A Palkhivala called the preamble the “Identity card of the constitution”.


3. Which of the following word was not added in the preamble by the 42nd Constitutional Amendment Act (1976)

a) Socialist

b) Secular

c) Integrity

d) Republic


Answer. d; republic


4. How many types of Justices are mentioned in the preamble?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5


Answer. b;

Three types of justice, Social, Economic, and Political


5. How many types of Liberty are mentioned in the preamble?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5


Answer. d;

There are 5 types of Liberty in the preamble.

Liberty of thought, expression, belief, faith, and worship.


6. How many types of Equality are mentioned in the preamble?

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5


Answer. a) 2;

Equality of status and opportunity


7. On which date, the Constituent Assembly had adopted the constitution?

a) November 26, 1949

b) December 26, 1949

c) January 24, 1950

d) January 26, 1950


Answer. a; November 26, 1949.


8. Which of the following is not part of the four ingredients of the preamble?

a) Source of the authority of the constitution

b) Nature of Indian State

c) Objective of the Constitution

d) Date of implementation of the constitution


Answer. d;

There are four ingredients of the preamble:

Source of the authority of the constitution: Constitution derives authority from the people of India.

Nature of Indian state: India is sovereign, socialist, secular, democratic, and republic;

The objective of the Constitution: Justice, Liberty, equality, fraternity

Date of implementation adoption of the constitution.


9. Indian Socialism is based on

a) Marxism

b) Russian

c) Chinese

d) Gandhian


Answer. d;

Indian socialism is a mix of Marxism and Gandhian socialism and it is more close to Gandhian socialism.



10. Direct democracy is based on four devices, which of the following is not a device of direct democracy?

a) Referendum

b) Initiative

c) Election

d) Recall


Answer. c; election is the tool of Indirect democracy;

Four tools of direct democracy are:

Referendum

Initiative

Recall

Plebiscite


11. The term “Democratic” is used in the Preamble; a broader sense of Democratic means:

a) Political democracy only

b) Social democracy only

c) Economic democracy only

d) All


Answer. d;

Social democracy means a way of life that recognizes liberty, equality, and fraternity.


12. The ideals of liberty, equality, and fraternity in our preamble have been taken from?

a) French Revolution

b) Russian Revolution

c) Irish Constitution

d) USA Constitution


Answer. a;

French Revolution (1789-1799)


13. Which Article of the Indian Constitution provides equal pay for equal work and secures men and women equal rights.

a) Article 38

b) Article 39

c) Article 325

d) Article 326


Answer. b; Article 39 of DPSP;


Article 325; no person is to be declared ineligible in electoral rolls on grounds of religion, race, caste, or sex.

Article 326; Election of Lok Sabha and State Assembly on the basis of adult suffrage.


14. Who gave the statement that the preamble is the “Horoscope of our Sovereign democratic republic”

a) KM Munshi

b) Sir Alladi Krishnaswami Iyer

c) Pandit Thakur Das Bhargava

d) Ernest Barker


Answer. a;


15. In which case did the Supreme court opine that the preamble is not a part of the Constitution?

a) Berubari Union Case (1960)

b) Kesavananda Bharti case (1973)

c) Meneka Ghandhi Case(1976)

d) Minerva Mill case(1980)


Answer. a; Berubari Union Case;


16. Which of the following is not true about the preamble?

a) Preamble is part of the Constitution

b) Preamble is neither a source of power to the legislature nor a prohibition upon the powers of the legislature

c) It is non-justiciable 

d) Its provision can be enforceable in courts of law.


Answer. d;

Its provision can not enforceable in courts of law.


You May Like also:

Previous
Next Post »