Inter-State relations MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-13]

 Inter-State relations


1. Which of the following article provides for the constitution of inter-state water disputes?

a) Article 262

b) Article 263

c) Article 275

d) Article 280


Answer. a) Article 262


Article 262: Inter-State water dispute.

Article 263: Inter-state council establishment.

Article 275: Statutory Grants to states by center

Article 280: Finance commission.



2. Which of the following states is not involved in the Krishna Water Dispute Tribunal (1969)?

a) Maharashtra

b) Karnataka

c) Andhra Pradesh

d) Tamil Nadu


Answer. d) Tamil Nadu


3. Which of the following states is not involved in the Godavari Water Dispute Tribunal (1969)?

a) Maharashtra

b) West Bengal

c) Madhya Pradesh

d) Odisha


Answer. b) West Bengal.

The following states are involved in Godavari Water Dispute Tribunal:

Maharashtra

Karnataka

Andhra Pradesh

Madhya Pradesh

Odisha


4. Which of the following state is not involved in the Narmada Water Disputes Tribunal(1969)?

a) Rajasthan

b) Punjab

c) Madhya Pradesh

d) Maharashtra



Answer. b) Punjab.

The following states are involved in Narmada Water Disputes Tribunal(1969):

Madhya Pradesh

Maharashtra

Rajasthan

Gujarat


5. Which of the following states is not involved in the Ravi and Beas Water Disputes Tribunal (1986)?

a) Punjab

b) Haryana

c) Himachal Pradesh

d) Rajasthan

Answer. c) Himachal Pradesh was not involved and the other three were involved.


6. Which of the following states was not involved in Cauvery Water Disputes Tribunal (1990)?

a) Maharashtra

b) Karnataka

c) Kerala

d) Tamil Nadu


Answer. a) Maharashtra was not involved and the other three were involved along with Puducherry.


7. Which of the following state was not involved in the Vansadhara Water Disputes Tribunal(2010)?

a) Chhattisgarh

b) Odisha

c) Andhra Pradesh

d) None


Answer. a) Chhattisgarh


8. Which of the following state was not involved in the Mahadayi Water Disputes Tribunal (2010)?

a) Maharashtra

b) Telangana

c) Karnataka

d) Goa


Answer. b) Telangana


9. Which of the following article empower the establishment of the Inter-State Council? 

a) Article 262

b) Article 263

c) Article 275

d) Article 280


Answer. b) Article 263


Article 262: Inter-State water dispute.

Article 263: Inter-state council establishment.

Article 275: Statutory Grants to states by center

Article 280: Finance commission.


10. Which of the following is headquarter of the Northern Zonal Council?

a) Chandigarh

b) New Delhi

c) Jaipur

d) Sri Nagar


Answer. b) New Delhi


The following states and Union territories are in Northern Zonal Council:

Jammu and Kashmir

Ladakh

Himachal Pradesh

Rajasthan

Punjab

Haryana

Chandigarh

Delhi


11. Which of the following is the headquarters of the Central Zonal Council?

a) Bhopal

b) Lucknow

c) Prayag Raj

d) Kanpur


Answer. c) Prayag Raj

The following are states in the central zonal council:

Uttarakhand

Uttar Pradesh

Chhattisgarh

Madhya Pradesh


12. Which of the following is the headquarter of the Eastern Zonal Council?

a) Kolkata

b) Patna

c) Ranchi

d) Bhubaneshwar


Answer. a) Kolkata


The following are states in Eastern Zonal Council:

Bihar

Jharkhand

West Bengal

Odisha


13. Which of the following is the headquarter of the Western Zonal Council?

a) Gandhi Nagar

b) Mumbai

c) Goa

d) Ahmedabad


Answer. b) Mumbai


The following states and Union territories are in Western Zonal Council:

Gujarat

Maharashtra

Goa

Dadra & Nagar Haveli

Daman and Diu


14. Which of the following is the headquarter of the Southern Zonal Council?

a) Bengaluru

b) Chennai

c) Puducherry

d) Hyderabad


Answer. b) Chennai


The following states and union territories are in Southern Zonal Council:

Andhra Pradesh

Telangana

Karnataka

Tamil Nadu

Kerala

Puducherry


15. 


You May Like also:

Previous
Next Post »