Centre-State Relations MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-12]

 Centre-State Relations


1. Articles 245 to 255 deal with?

a) Legislative relations between the centre and states.

b) Administrative relations between the centre and states.

c) Financial relations between the centre and states.

d) Governor power


Answer. a) Legislative relations between the centre and states.

Articles 245 to 255 deal with legislative relations between the centre and states.

Articles 256 to 267 deal with administrative relations between the centre and states.

Article 168 to 293 deal with financial relations with centres and states.


2. The president, not the parliament has the power to make regulations for the peace, progress, and good government for the four Union Territories. Which of the following is not such union territory?

a) Andaman and Nicobar

b) Lakshadweep

c) Puducherry

d) Dadra and Nagar Haveli


Answer. c) Puducherry.

Name of the four union territories are:

Andaman and Nicobar

Lakshadweep

Dadra and Nagar Haveli

Daman and Diu


3. President has given some power to the governance of tribal areas (autonomous districts) in some states. Which of the following states does not comes in this category?

a) Assam

b) Meghalaya

c) Tripura

d) Mizoram


Answer. a) Assam

For Assam, the governor of the states has given special power to administrate the tribal areas whereas, for Meghalaya, Tripura, and Mizoram, the president has power.


4. How many subjects are listed in the Union List?

a) 100

b) 97

c) 66

d) 61


Answer. a) 100.

Originally Union list had 97 subjects.


5. How many subjects are listed in the State list?

a) 100

b) 97

c) 66

d) 61


Answer. d) 61

Originally State list had 66 subjects.



6. How many matters are enumerated in the concurrent list?

a) 47

b) 52

c) 61

d) 66


Answer. b) 52.

Originally concurrent list contains 47 subjects.


7. Which of the following subject was not transferred from state list to concurrent list by the 42nd Constitutional Amendment Act?

a) Education

b) Public Administration

c) Forests

d) Weights and measures


Answer. b) Public administration.

The following are five subjects that were transferred from the subject list to the concurrent list by the 42nd Constitutional Amendment Act:

Education

Forests

Weights and measures

Protection of wild animals and birds

Administration of Justice


8. President’s rule can be imposed in the state under which Articles?

a) Article 355

b) Article 356

c) Article 352

d) Article 360


Answer. b) Article 356

Article 352: National Emergency

Article 356: president Rule

Article 360: Financial emergency.

Article 355: Centre has two duties, first to protect every state against external and internal aggression, second government of the state is carried out according to provisions of the constitution.


9. Which of the following article empower the establishment of the Inter-State Council by the President?

a) Article 362

b) Article 364

c) Article 263

d) Article 262


Answer. c) Article 263


Inter-state council can be established to investigate and discuss the common interest between the Centre and States.


10. Who can appoint the chairperson and member of the state public service commission?

a) Governor of the state

b) President

c) Chief Justice of the high court of the state.

d) Chief Justice of India.


Answer. a) Governor of the state.


11. Who can remove the chairperson and member of the state public service commission?

a) Governor of the state

b) President

c) Chief Justice of the high court of the state.

d) Chief Justice of India.


Answer. b) President


12. Who has the power to establish a Joint State Public Service Commission?

a) Parliament

b) President

c) Governors of the related states

d) Chief Justice of India


Answer. a) Parliament


13. Who can appoint the chairman and members of the Joint State Public Service Commission?

a) Parliament

b) President

c) Governors of the related states

d) Chief Justice of India


Answer. b) President


14. Who can appoint the judges of a state high court?

a) Parliament

b) President

c) Governor of the state

d) Chief Justice of India


Answer. b) President


President can appoint the judges of high courts by consultation with the Chief Justice of India and the governor of the state.

President has the power to transfer and remove Judges from the High court.


15. Who can appoint the state election commissioner?

a) Parliament

b) President

c) Governor of the state

d) Chief Justice of India


Answer. c) Governor of the state.

The state election commissioners can be removed by the president only.


16. Which of the following is the constitutional body?

a) NITI Aayog

b) National Development Council (NDC)

c) Zonal Council

d) Inter-State Council


Answer. d) Inter-State Council is a constitutional body.

 

17. Which of the following Article empower the establishment of a Finance Commission?

a) Article 275

b) Article 280

c) Article 282

d) Article 263



Answer. b) Article 280


Article 275: Statutory grants to states by parliament.

Article 280: Establishment of the finance commission, a quasi-judicial body.

Article 282: Empower both the Centre and states to make grants for any public purpose (discretionary grants).

Article 263: Establishment of an Inter-State Council.


18. Which of the following Committee was established by the Tamil Nadu Government to examine the question of Centre-state relations?

a) Rajamannar Committee

b) Morarji Desai Committee

c) Anandpur Sahib Resolution

d) Sarkaria Commission


Answer. a) Rajamannar Committee (1969) gave the report in 1971.

Rajamannar Committee: Tamil Nadu

Anandpur Sahib Resolution(1977): Punjab.

Sarkariya Commission(1983): Union government.

Punchhi commission(2007: Union Government

The following are important suggestions by Rajamannar Committee:

President rule should be omitted.

Certain subjects from the Central list and concurrent list should be transferred to the state list.

Residuary power should be allocated to states.

All Indian services (IAS, IPS, IFS) should be abolished.

The finance commission should be a permanent body.


You May Like also:

Previous
Next Post »