Search Post on this Blog

President MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-15]

 President

1. Which part of the constitution deals with the Union Executive?

a) Part III

b) Part IV

c) Part IV-A

d) Part V


Answer. d) Part V.

Articles 52 to 78 deal with Union executive.


2. Which of the following is not part of Union Executive?

a) President

b) Vice-President

c) Attorney general of India

d) Chairperson of Union Public commission


Answer. d) Chairperson of Union Public commission.

The following are part of the Union Executive:

President

Vice-President

Prime Minister

Council of Ministers

Attorney general of India


3. Which of the following does not participate in the election of the president?

a) The elected members of both the houses of parliament.

b) The elected members of the legislative assemblies of the states.

c) The elected members of legislative assemblies of the Union Territories of Delhi and Puducherry.

d) Members of legislative councils of the states.


Answer. d) members of the legislative council of the states.


4. All doubts and disputes in connection with the election of the president are decided by?

a) Chief Election Commission

b) Supreme Court

c) Chief Justice of India

d) Speaker of Lok Sabha


Answer. b) Supreme Court


5. Which of the following is not a requisite qualification for election as President?

a) He should be a citizen of India.

b) He should have completed 35 years of age.

c) He should be qualified for election as a member of the Rajya Sabha.

d) He should not hold any office of profit.


Answer. c) He should be qualified for election as a member of the Rajya Sabha. 

He should be qualified as a member of the Lok Sabha.


6. For President impeachment, which type of majority is required in parliament?

a) Majority of 2/3rd of total membership

b) Majority of 2/3rd of present and voting and 50 % of the total membership.

c) Simple majority

d) None


Answer: a) Majority of 2/3rd of the total membership


7. In case of delay in conducting the election of a new President for any reason, which will work as president?

a) Chief Justice of India

b) Vice President

c) Outgoing President continues to hold office

d) Prime Minister


Answer. c) Outgoing President continues to hold office


8. Which one of the following vetoes is not vested by the Indian President?

a) Absolute veto

b) Qualified veto

c) Suspensive veto

d) Pocket veto


Answer. b) Qualified veto.

Absolute veto: withholding of assent to the bill passed by the legislature.

Qualified veto: which can be overridden by the legislature with a higher majority.

Suspensive veto: which can be overridden by the legislature with a simple majority.

Pocket veto: taking no action on the bill passed by the legislature.


9. Which of the following article gives power to the president to promulgate ordinances?

a) Article 110

b) Article 111

c) Article 117

d) Article 123


Answer. d) Article 123

Article 123 empowers the president to promulgate ordinances.


10. Which of the following article give power to President to grant pardons?

a) Article 72

b) Article 75

c) Article 74

d) Article 123


Answer. a) Article 72


Article 72: Pardoning power of President.

Article 74: President has a council of ministers headed by the PM.

Article 75: Council of Ministers shall be collectively responsible to Lok Sabha.



11. According to the Constitution of India, it is the duty of the President of India to cause to be laid before the Parliament which of the following? ( UPSC 2012)

1. The Recommendation of the Union Finance Commission.

2. The Report of the Public Accounts Committee.

3. The Report of the Comptroller and Auditor General.

4. The Report of the National Commission for Scheduled Castes.

Select the correct answer using the codes given below:

a) 1 only

b) 2 and 4 only

c) 1, 3, and 4 only

d) 1, 2, 3 and 4


Answer. c) 1, 3, and 4 only

The public account committee is part of the parliamentary committee which scrutinizes the report of the CAG.


 

12. Consider the following statements: (UPSC 2014)

1. The President shall make rules for the more convenient transaction of the business of the Government of India, and for the allocation among Ministers of the said business.

2. All executive actions of the Government of India shall be expressed to be taken in the name of the Prime Minister.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2 

d) Neither 1 nor 2


Answer. a) 1 only


The following are the executive powers of the President:

All executive action of the government of India shall be taken in the name of the President. So statement 2 is incorrect.

President can make rules for the more convenient transactions of the business.

He appoints the prime minister and ministers and they hold office during the pleasure of the president.

He can seek any information regarding administration and legislation from the prime minister.

He can appoint an inter-state council to promote center-state and inter-state cooperation.



13. Which of the following are the discretionary powers given to the Governor of a State? (UPSC 2014)

1. Sending a report to the President of India for imposing the President’s rule

2. Appointing the Ministers

3. Reserving certain bills passed by the State Legislature for consideration of the President of India

4. Making the rules to conduct the business of the State Government

Select the correct answer using the code given below:

a) 1 and 2 only

b) 1 and 3 only

c)  2, 3, and 4 only 

d) 1, 2, 3 and 4


Answer. b) 1 and 3


Governor appoints the minister after advice from the chief minister, hence it is not discretionary.

Making the rules to conduct the business of state government is not discretionary, it takes decisions with the consultation of chief ministers and their cabinet.



14. With reference to the election of the President of India, consider the following statements: (UPSC 2018)

1. The value of the vote of each MLA varies from State to State.

2. The value of the vote of MPs of the Lok Sabha is more than the value of the vote of MPs of the Rajya Sabha.

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2


Answer. a) 1 only 


15. With reference to the Constitution of India, consider the following statements: (UPSC 2019)

1. No High Court shall have the jurisdiction to declare any central law to be constitutionally invalid.

2. An amendment to the Constitution of India cannot be called into question by the Supreme Court of India. 

Which of the statements given above is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both 1 and 2

d) Neither 1 nor 2


Answer. d) Neither 1 nor 2


Article 226 gave power to the high court to declare any central law to be constitutionally invalid related to fundamental rights. So, statement 1 is incorrect.

42nd Constitutional amendment act 1976 had curtailed the judicial review power of the High Court but the same was restored by the 44th CAA in 1978.

The Supreme court has a judicial review of the Constitutional amendment bill also. So, statement 2 is also wrong.


16. 


You May Like also:

Previous
Next Post »