Search Post on this Blog

Union and its Territory MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-5]

 Union and its Territory MCQ


1. Consider the statements regarding Union and its Territory.

1. It is mentioned in part-I of the constitution.

2. Articles 1 to 5 of the Indian constitution are dedicated to Union and its territory.

Which of the above are true.

a) 1 only

b) 2 only

c) 1 and 2 only

d) None


Answer: a

Articles 1 to 4 are related to Union and its Territory.

Article-1 describes India or Bharat as a "Union of States".


2. Which of the following is not mentioned in article 1 of the Indian constitution.

a) State territories

b) Union territories

c) Territories that may be acquired by India at any time

d) India as a " Federation of states"


Answer: d. 

It has mentioned India as a " Union of states"


3. Consider the following statements

1. Article 2 related to the formation or changes of existing states or Union Territories of India. 

2. Article 3 related to the establishment or admission of new states that are not part of the Union of India.

3. Article 4 empower the parliament to implement article 2 and 3 with a simple majority; it does not to be considered a Constitutional amendment under article 368.

a) 1 and 2 only

b) 3 only

c) 1,2, and 3 only

d) None


Answer: b.


4. Which of the following is/are the most valid reason(s) for the preference for "Union of states" instead of "Federation of states"?

a) Indian Federation is not the result of an agreement among the states like the American Federation.

(b) The states have no right to secede from the federation, Union is indestructive, and the country is divided into different states only for the convenience of administration.

c) Both a &b

d) None


Answer. c) Both a &b


5. As per Article 1, which of the following comes under the territory of India?

a) Territories of the states and Union Territories

b) Territories that may be acquired by India at any time.

c) Both a & b

d) None


Answer. c) Both a & b


6. Which of the following articles gives power to parliament to "admit into the Union of India, or establish new states"?

a) Article 1

b) Article 2

c) Article 3

d) Article 4


Answer. b) Article 2;

Article 2, includes the admission of states which is already in existence, and it also includes the establishment of states which is not already part of the Union of India.


7. Which of the following article deals with internal re-adjustment of the territories of India?

a) Article 1

b) Article 2

c) Article 3

d) Article 4


Answer. c) Article 3

Parliament can readjust the areas of states after the prior recommendation of the president. Before such a recommendation from the president, the president must refer to the same concerning state legislative for getting concerns.


8. Which of the following article empower that law made under articles 2 and 3 will not be considered a constitutional amendment and it requires a simple majority for doing so?

a) Article 1

b) Article 2

c) Article 3

d) Article 4


Answer. d) Article 4


9. Indian territory can be ceded to foreign states only through

a) Article 368 

b) Article 2

c) Article 3

d) Article 4


Answer. a) Article 368 ;


10. Which of the following princely state joined in Union of India through police action?

a) Hyderabad

b) Sikkim

c) Junagarh

d) Kashmir


Answer. a) Hyderabad


11. Which of the following princely state joined in Union of India through a referendum?

a) Hyderabad

b) Sikkim

c) Junagarh

d) Kashmir


Answer. c) Junagarh


12. Which of the following princely state joined in Union of India through an instrument of Accession?

a) Hyderabad

b) Sikkim

c) Junagarh

d) Kashmir


Answer. d) Kashmir


13. Which of the following constitutional amendment is related to the Joining Sikkim in the Union of India?

a) 35th CAA

b) 36th CAA

c) 37th CAA

d) 38th CAA


Answer. a) 35th CAA


You May Like also:

Previous
Next Post »