Search Post on this Blog

Fundamental Duties MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-9]

 Fundamental Duties


1. Which of the following country does not have Fundamental duties in their constitution?

a) Russia

b) India

c) Japan

d) Germany


Answer. D) Germany does not have fundamental duties.


2. Fundamental duties are in which part of the Indian Constitution?

a) Part-III

b) Part-IV

c) Part-IV A

d) Part-IV B


Answer. C) Part-IV A, Article 51-A. It was added after the recommendation by Swaran Singh Committee in 1976.


3. Fundamental Duties were added by which Constitutional Amendment Act?

a) 41st CAA

b) 42nd CAA

c) 43rd CAA

d) 44th CAA


Answer. B) Fundamental Duties were added by the 42nd Constitutional Amendment Act in 1976.


4. How many fundamental duties were suggested by Swaran Singh Committee?

a) 8

b) 9

c) 10

d) 11


Answer. A) 8.

Swaran Singh Committee recommended the 8 fundamental duties.


5. How many fundamental duties were added by the 42nd Constitutional Amendment Act 1976?

a) 8

b) 9

c) 10

d) 11


Answer. C) 10.


6. Which of the following is not a fundamental duty mentioned in Article 51-A?

a) Uphold and protect the sovereignty, unity, and integrity of India.

b) Defend the country when called upon.

c) Protect the natural environment

d) Establish the cooperative societies


Answer. D)  Establish the co-operative societies


7. Which of the following fundamental duty was added by the 86th Constitutional Amendment Act, 2002.

a) Duty to pay taxes

b) Duty to vote

c) Duty to develop scientific temper, humanism

d) Duty to provide opportunities for education to his child between 6 to 14 years.


Answer. D) Duty to provide opportunities for education to his child between 6 to 14 years.



8. The fundamental duties are confined to?

a) Citizens only

b) Foreigners only

c) Both Citizens and Foreigners only

d) None


Answer. A) Citizens only


9. Verma Committee(1999) is related to

a) Fundamental Rights

b) Preamble

c) DPSP

d) Fundamental Duties


Answer. D) Fundamental Duties.

Verma Committee recommended the existence of legal provisions for some of the fundamental rights.


10. Consider the following statements regarding fundamental duties;

1. It was added to the constitution in 1967.

2. Sardar Swaran Singh recommended for inclusion of Fundamental duties.

3. Originally, it had 10 FDs, and an 11th was added in 2002.

4. Duty to pay tax is also a Fundamental duty.

Which of the above statements are true.

a) 2 and 3 only

b) 1,2,and 3 only

c) 1,2, and 4

d) 1,2,3, and 4 only


Answer. a) 2 and 3 only


You May Like also:

Previous
Next Post »