Search Post on this Blog

Amendment of the constitution MCQ [ Source M Laxmikant] | Polity MCQ [ SET-10]

Constitutional Amendments at Glance 


1. In which constitutional amendment, the ninth Schedule was added to protect the land reform law from Judicial Review?

a) 1st

b) 8th

c) 9th

d) 10th


Answer. a; 1st Constitutional amendment (1951) added the ninth schedule

8th CAA(1960): Reservation for SCs/STs, Anglo Indian was extended up to 1970.

9th CAA(1960): Cession of Indian Berubari territory to Pakistan under Ondo-Pakistan Agreement(1958).

10th CAA(1961): Dadra and Nagar Haveli in Indian Union.


2. In which constitutional amendment act, four categories( Part A, B, C, D) of states were abolished and recognized 14 states and 6 Union?

a) 7th

b) 8th

c) 9th

d) 10th


Answer. a;

7th CAA 1956.


3. In which constitutional amendment act, empower the establishment of a common high court for two or more states?

a) 7th

b) 8th

c) 9th

d) 10th


Answer. a;

7th CAA 1956.


4. Match the following;

List-I (Constitutional Amendment)

I. 10th CAA (1961)

II. 12th CAA (1962)

III. 13th CAA (1962)

IV. 14th CAA (1962)

List-II(Provisions)

A. Incorporation of Puducherry in the Indian Union

B. State status of Nagaland and special provision

C. Incorporation of Goa, Daman, and Diu in the Indian Union

D. Incorporation of Dadra and Nagar Haveli in the Indian Union

        A B C D

a) I II III IV

b) II I IV III

c) IV III II I

d) IV I II III


Answer. c;


5. Which of the following Constitutional Amendment Act abolished the system of Election Tribunals and vested the power to hear election petitions in the High Court?

a) 19th CAA (1966)

b) 21st CAA(1967)

c) 22nd CAA(1969)

d) 23rd CAA (1969)


Answer. a;


19th CAA(1966): Abolished the system of election Tribunals.

21st CAA(1967): Sindhi as the 15th Language in the eighth.

22nd CAA(1969): Autonomous status of Meghalaya within Assam.

23rd CAA(1969): Extension of SC/ST reservation in Lok Sabha and state assemblies up to 1980.



6. Which of the following Constitutional Amendment Act made it compulsory for the president to give his assent to a constitutional amendment bill?

a) 24th CAA(1971)

b) 26th CAA( 1971)

c) 27th CAA(1972)

d) 28th CAA(1972)


Answer. a. 24th CAA(1971), 

It made it compulsory for the president to give his assent to a constitutional amendment bill.

Affirmed the power of parliament to amend any part of the constitution.


7. 36th Constitutional amendment Act(1975) is related to;

a) Termination of the protectorate status of Sikkim.

b) Made Sikkim a full-fledged state of the Indian state

c) Disputes relating to the president, vice president, prime minister, and speaker beyond the scope of the judiciary.

d) Provision related to Exclusive economic zone( EEZ)


Answer. b;

Termination of the protectorate status of Sikkim (35th CAA 1974)

Made Sikkim a full-fledged state of the Indian state ( 36th CAA 1975)

Disputes relating to the president, vice president, prime minister, and speaker are beyond the scope of the judiciary. (39th CAA 1975)

Provision related to Exclusive economic zone ( EEZ) (40th CAA 1976)



8. Which constitutional amendment act raised the retirement age of State public Service commission and joint public service commission from 60 to 62

a) 41st CAA (1976)

b) 42nd CAA (1976)

c) 43rd CAA (1977)

d) 44th CAA (1978)


Answer. a. 41st CAA

42nd CAA 1976( new words Socialist, Secular, integrity) in the preamble. Fundamental duties added.

43rd CAA (1977): restore the jurisdiction of the Supreme Court and high court.

44th CAA (1978): Deleted the right to property of fundamental rights. The made provision that articles 20 and 21 cannot be suspended during a national emergency.


9. Anti-defection law was made in which constitutional amendment act?

a) 52nd CAA 1985

b) 61st CAA 1989

c) 71st CAA 1992

d) 73rd CAA 1992


Answer. a. 52nd 1985, 10th Schedule added

61st 1989: Voting right; reduced the voting age from 21 years to 18 years.

71st 1992: Konkani, Manipuri, and Nepali languages in eight schedules

73rd 1992: Part IX and Schedule 11 were added relating to Panchayati Raj.

74th 1992: Part IX-A and Schedule 12 were added relating to Municipalities.


10. Which constitutional act made elementary education a fundamental right?

a) 86th CAA 2002

b) 87th CAA 2003

c) 91st CAA 2003

d) 92nd CAA 2003


Answer. a; 86th CAA 2002, made changes in Article 21 A, 51 A, and Article 45 for elementary education.

87th CAA 2003; readjustment of constituencies based on 2001 census.

91st CAA 2003; the total number of ministers including the prime minister shall not exceed 15 % of the total strength of Lok Sabha and shall not be less than 12, and the same is for the state assembly.

92nd CAA 2003;  Bodo, Dogri, Mathili, and Santhali are included in the 8th Schedule, total schedule languages became 22.


11. Which of the following constitutional amendment is related to Goods and Services Tax(GST):

a) 100th CAA 2015

b) 101st  CAA 2016

c) 102nd  CAA 2018

d) 103rd  CAA 2019


Answer. b, 101st CAA 2016


100th CAA 2015: Boundary agreement between India and Pakistan

101st CAA 2016: GST

102nd CAA 2018: Constitutional status for National Commission for Backward Classes( NCBC)

103rd CAA 2019: 10 % reservation for Economically weaker sections.

104th CAA 2020: removed reservation seats for the Anglo-Indian community.


12. Consider the following statements regarding Article 368 of the Constitutional amendment bill;

1. Constitutional amendment bills can be initiated only in Lokasabha; not in Rajya Sabha.

2. The bill can be introduced either by the minister or by a private member.

3. The bill does not require prior permission from President.

4. The bill must be passed in each house with a special majority means 50 % of the total membership of the house and 2/3rd of the member of the house present and voting.

Which of the above statements are correct;

a) 1 and 2 only

b) 1,2,and 3 only

c) 2,3, and 4 only

d) 1,2,3, and 4 only


Answer: c;


13 . Constitution can be amended in threeway;

1. By the simple majority of parliament.

2. By the special majority of parliament.

3. By the special majority of parliament and ratification of half of the state legislative.

Which of the above amendments come under article 368.

a) 1and 2 only

b) 1 and 3 only

c) 2 and 3 only

d) 1, 2, and 3 only


Answer: c.


14. 1. Procedure laid down for amendment of Indian constitution is based on which constitution of world?

a) the UK

b) the USA

c) Synthesis of UK and USA

d) Japan


Answer. c) Synthesis of UK and USA.

Indian constitution is neither rigid like USA’s constitution nor flexible like Uk’s constitution. It is a synthesis of both constitutions.


15. Article 368, amending procedure of constitution is mentioned in which part of Indian constitution?

a) Part X

b) Part VI

c) Part IX

d) Part XX


Answer. d) Part XX


16. An amendment of the constitution can be initiated only in?

a) Rajya Sabha Only

b) Lok Sabha Only

c) Either Rajya Sabha or Lok Sabha

d) Either Parliament or State Legislatures


Answer. c) Either House of Parliament


17. Which of the following statement is false regarding the Constitutional Amendment bill?

a) It can be introduced by the minister.

b) It can be introduced by a private member.

c) Introduction of the constitutional amendment bill does not require prior permission from the president.

d) There is a provision for holding a joint sitting of the two houses in case of disagreement.


Answer. d) There is a provision for holding a joint sitting of the two houses in case of disagreement.


18. Which of the following amendment require only a simple majority of parliament?

a) Election of the president.

b) Emoluments, allowances, and privileges of the president.

c) Executive power of the Union and the states.

d) Representation of states in Parliament.


Answer. b) Emoluments, allowances, and privileges of the president.

The special majority of parliament and consent of states are required to change the federal structure of the constitution. Some of the federal structures are:

1. Election of the president

2. Executive power of the union and the states.

3. Power of Supreme court and high court.

4. Distribution of legislative power of Union and states.

5. Seventh Schedule

6. State's representation in parliament

7. Article 368


19.


You May Like also:

Previous
Next Post »

1 comments:

Click here for comments
Unknown
admin
28 September 2022 at 18:10 ×

105th CAA = land boundary agreement between india and bangladesh

Congrats bro Unknown you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar